Urovekkende stor forskjell

NADDERUD (Dagbladet): Det er sagt og skrevet mye i tida før seriestart om at Rosenborgs hardeste konkurrenter er svekket. Etter de 90 første minuttene av sesongen er det bare å fastslå at det stemmer for minst én av dem: Stabæk.

Det ideelle for norsk fotball er at Rosenborg blir bedre, men at avstanden til de øvrige lagene minsker.

En serieåpning mellom Rosenborg og Stabæk er en god indikator på om så har skjedd - naturligvis med de forbeholdene som alltid ligger innbakt i sesongens første kamp av betydning.

Inntrykket etter de første 90 minuttene er derfor ikke spesielt lystig å formidle:

  • I går var ikke Rosenborg spesielt gode.
  • Men sjelden har vel Rosenborg-spillerne opplevd at avstanden til en antatt medaljekandidat har vært større.

Resultatet forteller en del om styrkeforholdet. Sjansefordelingen - 12- 0 til Rosenborg - forteller mest. Om Rosenborg krøp opp på et tosifret antall sjanser kan muligens diskuteres, Dagbladet noterte blant annet to dobbeltsjanser.

Men det er et udiskutabelt faktum at Stabæk endte på 0.

Null.

Ingen.

Og det er dramatisk for en klubb som markedsfører en offensiv, sjanseskapende fotball.

Feighet

Stabæk oppførte seg som om de spilte returkamp på bortebane i E-cupen og hadde en knapp ledelse å forsvare fra hjemmekampen:

  • Minst åtte mann på riktig side av ballen, forsiktige og uentusiastiske framover. Overgangsmulighetene ble ødelagt av støttepasninger, dårlig presisjon, og noe som antakelig handlet om respekt, men som liknet feighet.

Resignert

Og sentralt på midtbanen avslørte Stabæk et problem mange har påpekt: For mange like spillere.

Axel Kolle og Tommy Svindal Larsen likner hverandre i spillestilen. Begge liker å kjæle litt med ballen og ta en ekstra vending i håp om å kunne sende fra seg den avgjørende gjennombruddspasningen.

Den enkle, men ofte effektive pasningen, avleveres til nød, og med en nærmest resignert kroppsholdning.

Ikke noe vondt om spillere som er positive og konstruktive i stilen. Poenget her er at to fort blir én for mye. I hvert fall mot et lag som Rosenborg.

Urovekkende

Rosenborg gjennomførte en middels fotballkamp, men trengte heller aldri å prestere bedre. De hadde oppsiktsvekkende god kontroll på en motstander som tidligere har vært spesialister på å ryste Norges beste lag.

I går rystet ikke Stabæk andre enn sine egne. Forskjellen på gullfavoritten Rosenborg og medaljekandidaten Stabæk virket rett og slett urovekkende stor.

Godt grep

Jeg håper ikke gårsdagens utgave av Stabæk var representativ verken for Stabæk eller for de tre- fire øvrige klubbene som er nevnt blant medaljekandidatene denne sesongen. Bekreftelsen kan vi få allerede i løpet av de tre neste serieomgangene:

  • Da møter Rosenborg henholdsvis Brann hjemme og Molde borte. Og i mellomtida Lillestrøm borte, som sikkert har ambisjoner om å overraske også i år, og som uansett har hatt et godt grep om Rosenborg hjemme på Åråsen de siste sesongene.

Men det vil være trist om gullet kan deles ut allerede da. Det vil ikke minst Rosenborg mene.