<strong>TAMT:</strong> Nicolas Lodeiro (t.v.) and Edison Cavani klarte ikke å redde Uruguay fra å ryke ut i gruppespillet i årets Copa Amerika. Uruguay klarte kun å score et mål før de var ute av mesterskapet. Foto: EFE / Kena Betancur
TAMT: Nicolas Lodeiro (t.v.) and Edison Cavani klarte ikke å redde Uruguay fra å ryke ut i gruppespillet i årets Copa Amerika. Uruguay klarte kun å score et mål før de var ute av mesterskapet. Foto: EFE / Kena Betancur Vis mer

URUGUAY-KRISE: Derfor røk Copa America

Tap mot Venezuela helt på tampen sendte den mest vinnende nasjonen på hodet ut av mesterskapet etter kun to kamper. Her er grunnene til at det gikk galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(FourFourTwo) Det eneste sparket Luis Suarez fikk i Copa America var det han smalt i pleksiglasset på sidelinja. Suarez og Uruguay fikk kun en lang flytur ut av turen til USA, i et mesterskap som treneren påstod ikke var en ordentlig konkurranse.

«Nesten ute» skrev den spanske avisa El Pais optimistisk. Et par timer senere hadde Mexico slått Jamaica, og samtidig sendt Uruguay ut av konkurransen. Det mest feirede laget i fotballens mest feirede konkurranse hadde røket ut av Copa America etter kun to gruppekamper.

Hundre år etter de ble de ble turneringens første mestere, men hundreårs-jubileet var ikke mye å feire.

Kan Cavani? Cavani kan ikke

<strong>IKKE TIL STEDE:</strong> Edinson Cavani fikk ikke til noe under årets Copa Amerika. Foto: Bill Streicher-USA TODAY Sports
IKKE TIL STEDE: Edinson Cavani fikk ikke til noe under årets Copa Amerika. Foto: Bill Streicher-USA TODAY Sports Vis mer

Uruguays mesterskap ble oppsummert i et 1-0 tap mot Venezuela etter 89 minutter. Laget var et kaos. Edinson Cavani var kun tilstede med kroppen, mens hodet var et helt annet sted. Han sendte et upresset skudd 10 meter utenfor mål.

PSG-spilleren har ventet på en sjanse til å vise seg på landslaget. Han har blitt oversett i flere år ettersom Diego Forlan og Luis Suarez har vært en del av laget. Men Cavani får ikke mange flere sjanser med det han presterte nå.

Til tross for alle målene i Napoli fikk Cavani en bred rolle for Uruguay. Han måtte løpe opp og ned linja som en slags ving-back. Han ble et offer for sin egen uselviskhet: rotet det til, jaget og slåss. Han spilte for alle andre, i tradisjon tro med Uruguays fotball.

Forlans pensjonering i 2014 skulle være slutten på alt det. Det skulle sette Cavani fri. I fjorårets Copa America måtte han ikke engang dele rampelyset med Luis Suarez. Cavanis sjanse hadde kommet.

Dessverre fikk han kun et rødt kort i løpet av fjorårets mesterskap i Chile. På bakgrunn av VM-kvalifiseringen hvor Cavani scoret tre mål fikk han igjen sjansen til å skinne i år. Suarez ble henvist til benken, men PSG-spilleren klarte det ikke denne gangen heller.

Kreative problemer

Uruguays forsøk på å slå tilbake etter 3-1 tapet i åpningskampen mot Mexico gikk dårlig når de møtte Venezuela. Et langskudd på mål fra Alejandro Guerra traff tverrliggeren, og Uruguays keeper klarte ikke stokke beina da Salomon Rondon kom på returen. Rondon ble da den første fra Venezuela som har scoret i tre forskjellige Copa America-mesterskap.

Venezuelas spillere hadde sammen skrevet et opprørsbrev mot deres forbunds-sjefer i Desember. De kom til USA med kun et poeng fra VM-kvalifiseringen, og alle forventet at Uruguay skulle kjøre over dem før kampen.

Dessverre så manglet Uruguay kreativitet. Gaston Ramirez, som har vært i form for Middlesbrough, prøvde å komme med litt oppfinnsomhet, men han manglet kvaliteten til å skinne på et internasjonalt nivå.

Carlos Sanchez gjorde sitt beste for å komme med sine dødelige pasninger, men klarte aldri å finne Diego Godin denne gangen. Forsvarer Maxi Pereira jobbet langs linja for å vinne lange innkast, midtbanespilleren Alvaro Gonzalez gjorde sitt beste for å komme i posisjon for gode pasninger inn i 16-meteren og den fantastiske midtbanen Egidio Arevalo Rios vant taklinger.

Furten Suarez

Men, det var ikke nok. Uruguay trengte noe mer. Uheldigvis var det ikke tilgjengelig, eller det så hvertfall ikke slik ut.

<strong>&nbsp;SUTREKOPP:</strong> Luis Suarez viste stor misnøye over at han måtte sitte på benken, her sammen med Mathias Corujo (t.v.) og Abel Hernandez (t.h.)Foto: AFP PHOTO / DON EMMERT
 SUTREKOPP: Luis Suarez viste stor misnøye over at han måtte sitte på benken, her sammen med Mathias Corujo (t.v.) og Abel Hernandez (t.h.)Foto: AFP PHOTO / DON EMMERT Vis mer

Under store deler av andre omgang rettet mange oppmerksomheten mot Uruguays innbytterbenk. Luis Suarez var ikke satt opp som en av de kampens spillere, og var markert som skadet.

Til stor forvirrelse ble Suarez med på oppvarmingen før kampstart. Etter pausen ble han derimot sittende mens de andre innbytterne varmet opp på sidelinjen. Alle – spesielt Venezuela – kunne puste lettet ut.

Men det var ikke det siste vi så fra Suarez. Brått tapet han anklene og begynte oppvarmingen. Manager Oscar Tabarez gjorde to bytter - Suarez var tydelig misfornøyd. Spissen ristet oppgitt på hodet og sparket i pleksiglasset da Mathias Corujo kom på banen som deres tredje bytte.

Suarez var rasende. Han kastet vesten i bakken da han satt seg på benken. Det virket ikke som noen hadde fortalt han at han ikke kunne spille i kampen.

«Hvis han ble sur er det noe jeg ikke visste om, han sa ingenting til meg» uttalte Tabarez etter kampen.

Over-prestererne under-presterer

Los Charrúas påpeker gjerne alt som gikk mot dem. Den uruguayanske fotballpresidenten uttalte at hans las tapte fordi dommerne foretrakk landene fra Karibien, Sentral-Amerika og Nord-Amerika. Før Mexico-kampen ble Chiles nasjonalsang spilt i stedet for Uruguays, ved en feiltakelse.

Uruguay fikk også et absurd program i USA. Hvor de måtte fly over 6900 km kun i gruppespillet. Mens Mexico og Colombia måtte fly mindre enn halvparten.

Til syvende og sist faller det mislykkede mesterskapet på skuldrene til spillerne og treneren. Med topp-plassering i VM-kvalifiseringen trengte ikke Uruguay denne turneringen. Dette vil føre til kritikk mot Tabarez som tok med et fullstendig og voksent lag til en turnering han selv sa «ikke er et ekte Copa America»

Men dette er Uruguay: fotballens største over-presterere. Fotball er alt for dem. Uruguay arrangerte det første VM. De spiller for å vinne og gjør det ofte bedre enn forventet. Det er i deres DNA: å tape derimot, er ikke det.

Uruguay trengte kanskje ikke dette Copa America, men mesterskapet er en del av dem de er. Som El Observer sa torsdagkveld: dette tapet er et slag i sjelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer