LAGETS GUTTDiego Forlan koser seg på trening før semifinalen sammen med trener Oscar Tabarez og Alvaro Pereira. FOTO: AFP.
LAGETS GUTTDiego Forlan koser seg på trening før semifinalen sammen med trener Oscar Tabarez og Alvaro Pereira. FOTO: AFP.Vis mer

Uruguays eneste håp

Skal noe uventet skje i kveld, hender det rundt Diego Forlan.

||| FOR noen uker siden mistet Fulham en europeisk tittel fordi den alltid så påpasselige Brede Hangeland ikke klarte å passe på Diego Forlan. Brede mistet kontroll over blindsiden, Forlans rykk mot første stolpe var for kjapt og så ble det spansk seier i Europaligaen i stedet for engelsk.

Der og da minnet episoden om de sportslige utfordringene en norsk landslagsstopper i stadig framgang fortsatt må løse. Seinere er det blitt enda tydeligere at Forlan er noe for seg selv.

I VM har han vært turneringens viktigste spiss ved siden av David Villa og Miroslav Klose. De tre har vanligvis ganske forskjellige oppgaver, der Forlan hos Uruguay mest har vært tilretteleggeren for Luis Suarez.

Med Suarez ute på grunn av rødt kort, er definisjonen av angrepsoppgavene enkel i kveld:

•• Diego Forlan må gjøre alt.

EN TITT på statistikken etter Uruguays fem VM-kamper forklarer hvorfor. Dette er turneringens forsvarslag.

Ingen har løpt så mye etter ballen som dem. Til sammen er det blitt over 24 mil på jakt etter motstandere med ball. Og når noen fra Uruguay endelig har fått tak i den, er den fort borte.

Akkurat der er statistikken avslørende. Søramerikanerne topper lista over flest klareringer og gjør det forøvrig bra målt i forsvarsdyder som taklinger, blokkeringer og redninger. Med ball blir alt adskillig verre:

•• Ingen har så få pasninger av topplagene som Uruguay.

Og enda verre:

•• Nesten ingen i VM har bommet så mye med pasningsforsøkene sine.

Av alle VM-lagene har bare Japan og New Zealand truffet med færre pasninger. Uruguay er på bunn i lista i alle kategorier. Bare 66% av kortpasningene har vært vellykkete, omtrent det samme med de litt lenger, mens langpasningene virkelig har vært vriene:

•• Av 1890 langpasninger har bare 43% kommet fram.

Da blir det som regel ikke mye å angripe med for et lag som ofte ligger i forsvar.

DET er her Diego Forlans storhet kommer inn. Få i VM har løpt mer enn ham.  Med nesten 54 km har han bare seks spillere foran seg, og bevegeligheten understreker den vanlige rollen hans som bindeledd mellom forsvarslaget Uruguay og Luis Suarez; resten av to-manns-angrepet.

Før denne semifinalen er han mer opptatt av at laget følger dette vante spillmønsteret sitt enn at Suarez mangler:

_Mot Ghana i kvartfinalen fikk vi først trøbbel da vi begynte å spille som dem og mistet ballen unødvendig, sa han i et intervju med FIFA.com.

Det er en typisk Forlan-uttalelse. Han er tydeligere linket opp til fellesskapet enn de fleste internasjonale stjernespissene. Det forpliktet å komme fra en liten nasjon med et begrenset spillerutvalg, og Diego er denne situasjonen voksen. Selv om Uruguay rent historisk hører til den absolutte verdenseliten i sporten, er omgivelsene nå ganske forskjellige. I så måte er semifinalen en sensasjon.

DET er det definitivt ikke om Forlan scorer i kveld.

Han var den første som temmet VM-ballen med et vellykket langskudd, og har siden vist presisjon både på dødball og fra hvilken som helst posisjon i og rundt målgården. Som tofotet avslutter har han en fordel kontra for eksempel Arjen Robben; som tilrettelegger har han den samme fine statistikken som Wesley Sneijder, men når det kreves at han skal veie opp for de begge to antyder det at sammenligningene mot Nederland egentlig bare peker en vei:

•• Et nytt drømmetreff fra Diego Forlan eller en straffekonkurranse på 0 - 0 er Uruguays eneste mulighet.