FULL KRANGEL: Denne overvåkningsvideoen fra en bensinstasjon like ved Olympiaparken i Rio kan gi flere svar på hva som skjedde da Lochte og flere ... Vis mer

USA beklager: Stjernesvømmerne herpet bensinstasjon og fabrikerte ranshistorie

Svømmerne gjort til skamme i USA.

(Dagbladet): Skandalen rundt det amerikanske svømmelandslaget fortsetter i etterkant av øvelsene i bassenget under OL i Rio.

Bakgrunnen er at de amerikanske stjernene, men Ryan Lochte i spissen, hevdet de ble ranet i Rio natt til søndag etter å ha feiret stafettgull.

- Da trakk mannen fra et våpen, spente hanen, satte den mot pannen min og sa «Legg deg ned», og jeg kastet hendene i været og gikk med på det. Han tok pengene våre, lommeboka mi - men lot meg beholde telefon og deltakerbevis, sa Lochte til NBC.

Historien har raknet

Den historien har raknet fullstendig i sømmene i løpet av denne uka.

Slik Dagbladet meldte i går, ble de to amerikanske OL-svømmerne Jack Conger og Gunnar Bentz fjernet fra et fly på vei til USA av brasilianske myndigheter.

Bakgrunnen var at svømmerne har gitt motstridende forklaringer om «ranet». De har derfor måtte forklare seg for brasiliansk politi, noe som har ført til full konfrontasjon mellom brasiliansk politi og amerikanerne.

De to fikk sjekke inn på et fly ut fra Rio de Janeiro etter å ha blitt avhørt om ranshistorien politiet mener de diktet opp.

Slik politisjef i Rio, Fernando Veloso, sa seint tirsdag kveld.

- Det fant ikke sted et ran slik det ble rapportert eller hevdet av utøverne, sier han.

SLÅSS OG RASERTE BENSINSTASJON: De amerikanske svømmerne.  Foto: Politiet / AP / NTB scanpix
SLÅSS OG RASERTE BENSINSTASJON: De amerikanske svømmerne.  Foto: Politiet / AP / NTB scanpix Vis mer

Svømmerne risikerer nå å bli siktet for falsk forklaring ettersom de i utgangspunktet forklarte at de hadde blitt utsatt for et væpnet ran.

- Slåss med sikkerhetsvakt

Det var torsdag ettermiddag det kom nye oppsiktsvekkende opplysninger om saken. Ifølge amerikanske ABC News har brasilianske politikilder uttalt følgende:

- På overvåkningsbildene fra bensinstasjonen kan man se at en av svømmerne bryter seg gjennom døra til toalettet og slåss med en sikkerhetsvakt på natten hendelsen skal ha skjedd.

Hendelsesforløpet er nå etablert: etter vandalismen og krangelen med sikkerhetsvakta førte til at de ansatte på bensinstasjonen ville at amerikanerne skulle betale for skadene. USAs olympiske komité bekrefter selv at dette skjedde.

Brasiliansk politi har også fortalt AP at en av sikkerhetsvaktene skal ha rettet et våpen mot svømmerne, og at de fikk reise da de betalte i overkant av 400 kroner for skadene.

Beklager

I natt har også Den amerikanske olympiske komité kommet med en unnskyldning.

- Oppførselen til disse utøverne er ikke akseptabel. Det er heller ikke representabelt for verdiene til det amerikanske laget eller oppførselen til de fleste av lagets medlemmer, sier sjef for komiteen Scott Blackmun, ifølge CNN.

Sjefen for det amerikanske svømmeforbundet Chuck Wielgus sier følgende:

- De siste fem dagene har vært vanskelig for det amerikanske svømmelandslaget og den olympiske familien. Selv om vi er takknemlige for at utøverne våre er trygge, overser vi ikke denne oppførselen, sier han ifølge CBS.