Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

USA bekrefter nordkoreansk prøvesprengning

USA opplyser at luftprøver bekrefter at Nord-Korea faktisk gjennomførte en prøvesprengning av et atomvåpen, men at eksplosjonen var på under ett kilotonn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA opplyser at luftprøver bekrefter at Nord-Korea faktisk gjennomførte en prøvesprengning av et atomvåpen, men at eksplosjonen var på under ett kilotonn.

Luftprøvene ble innhentet 11. oktober, to dager etter at Nord-Korea opplyste at landet hadde gjennomført sin første atomsprengning.

Analysene av prøvene som ble samlet inn 11. oktober fant radioaktivitet som bekrefter at Nord-Korea gjennomførte en underjordisk atomeksplosjon i nærheten av Punggye 9. oktober, opplyste en talsmann for direktoratet for nasjonal etterretning i Washington mandag.

Den uvanlig svake eksplosjonen skapte tvil om Nord-Korea faktisk hadde gjennomført en kjernefysisk eksplosjon.

Blant annet Det internasjonale atomenergibyrået IAEA var usikker på om Nord-Korea faktisk gjennomførte en slik prøvesprengning, og verken Russland eller Sør-Korea påviste radioaktivitet etter eksplosjonen.

Heller ikke en første luftprøve som USA innhentet 10. oktober antydet radioaktivitet, men en ny prøve avdekket altså at det hadde vært en kjernefysisk eksplosjon.

(NTB)

DET VAR EN EKTE BOMBE: Kim Jong Il, her i et bilde fra 2001. Foto: SCANPIX
DET VAR EN EKTE BOMBE: Kim Jong Il, her i et bilde fra 2001. Foto: SCANPIX Vis mer