Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM 2026

USA, Canada og Mexico får fotball-VM 2026

Fotball-VM i 2026 skal arrangeres i USA, Canada og Mexico. Det avgjorde det internasjonale fotballforbundet FIFA onsdag.

ENIGE: FIFA-delegatene stemte onsdag for at USA, Canada, og Mexico skal arrangere fotball-VM i 2016. Video: FIFA Vis mer

Avgjørelsen ble tatt i FIFA-kongressen i Moskva, der avstemmingen om hvem som skal arrangere fotball-VM i 2026 var siste punkt på agendaen. En fellessøknad fra USA, Canada og Mexico konkurrerte mot Marokko om å bli VM-verter om åtte år.

Etter at søkerlandene fra scenen gjorde sitt ytterste for å overbevise FIFA-delegatene, gikk fellessøknaden fra de tre landene seirende ut. Opptellingen viste at USA, Canada og Mexico fikk 67 prosent av stemmene, mens Marokko fikk 33 prosent.

- Tusen takk for tilliten dere har gitt oss, det er en ære, sa presidenten i det amerikanske fotballforbundet, Carlos Cordeiro i sin takketale.

Norge stemte for Nord-Amerika

Fotballpresident Terje Svendsen sier Norge stemte for fellessøknaden til USA, Canada og Mexico.

- NFF har gjennomført et grundig arbeid med to gode kandidater, og FIFAs evalueringsrapport er gjennomgått og vurdert. Etter en helhetsvurdering av søknadene har Norge vektlagt spørsmål knyttet til menneskerettigheter, infrastruktur, finansielle forhold og gjenbruk. Derfor gikk den norske stemmen til den felles amerikanske søknaden, sier Svendsen på NFFs nettside.

- Det er også et poeng at det er 32 år siden VM sist ble arrangert på det amerikanske kontinentet, sier han videre.

DEN BESTE: England mot Argentina var kampen som hadde alt. De som var involvert snakker med FourFourTwo om målene, det røde kortet og straffesparkkonkurransen. Video: FourFourTwo Vis mer

Første gang

Dette er første gang et mesterskap deles mellom tre land.

Ifølge søknaden skal brorparten av kampene gå i USA – inkludert alle kampene fra og med kvartfinalene. Mexico og Canada skal etter planen arrangere 10 kamper hver, mens USA skal stå for 60.

VM-finalen er planlagt å spilles på MetLife Stadium i New Jersey utenfor New York, hjemmebanen til New York Jets og New York Giants med en kapasitet på 85.000 tilskuere.

Gratulerte

FIFA-president Gianni Infantino sa seg nøytral i saken, men har ikke lagt skjul på at han likte den felles søknaden, kjent som United 2026. Søknaden hadde en kostnadsramme på 114 milliarder kroner (14 milliarder dollar), ifølge en rapport fra FIFAs evalueringsgruppe.

Det marokkanske fotballforbundet gratulerte umiddelbart sine motstandere med seieren, og ønsket dem alt godt med det kommende arrangementet.

USA og Mexico har arrangert VM-sluttspillet tidligere. USA i 1994 og Mexico både i 1970 og 1986.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media