Annekteringen av Krim:

USA «elsker det»: Russland raser

Et omriss av et kart og fire ord på Ukrainas nye EM-trøyer har skapt raseri i nabolandet Russland.

RASERI: Dette omrisset av et kart på Ukrainas nye EM-trøye får skryt av amerikanske myndigheter, men har skapt raseri i Russland: Foto: Ukrainas fotballforbund
RASERI: Dette omrisset av et kart på Ukrainas nye EM-trøye får skryt av amerikanske myndigheter, men har skapt raseri i Russland: Foto: Ukrainas fotballforbund Vis mer
Publisert

Fotball-EM 2021

EM-program

Bare noen dager før EM sparkes i gang fredag, har den betente og storpolitiske konflikten mellom deltakerlandene Ukraina og Russland blusset opp.

Søndag lanserte Ukrainas fotballforbund sine flunkende nye drakter. De får skryt av USA, men har forårsaket raseri i Russland.

Årsak?

Et omriss av et kart og fire ord.

VOND: I EM-kvalifiseringskampen mellom Nord-Irland og Ukraina gikk det hardt for seg. Video: Rødt Kort. Vis mer

Annektert i 2014

På framsida av det ukrainske landslagets nye EM-trøyer kan man så vidt skimte et omriss av et kart som viser hele Ukraina, inkludert Krim-halvøya, som i 2014 ble ulovlig annektert av Russland.

Folkerettsbruddet ble kraftig fordømt av et så godt som samlet verdenssamfunn, og blant andre EU, USA og Norge svarte med kraftige sanksjoner mot Vladimir Putins Russland.

I dag er den ukrainske halvøya innlemmet i Den russiske føderasjonen, det er blitt bygget bru over til det russiske fastlandet og befolkningen på Krim, som i overveldende grad ønsker å være en del av Russland, har fått russiske statsborgerskap.

Russlands annektering av Krim-halvøya ble symbolet på Russlands intervensjon i Ukraina, i kjølvannet av den ukrainske revolusjonen i 2014 og det som utviklet seg til å bli en blodig borgerkrig i Donbass i Øst-Ukraina, mellom prorussiske separatister og ukrainske regjeringsstyrker.

Nettopp at Ukrainas fotballforbund innlemmer Krim i det ukrainske kartet, er det som har forårsaket raseri i Russland, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Ria.

Ber UEFA ta grep

Reaksjonene kommer blant andre fra høytstående rikspolitikere og prominente diplomater.

- Dette er en politisk provokasjon, raste Vladimir Dzjabarov, medlem av Russlands føderasjonsråd og tidligere FSB-general.

- Jeg håper denne drakta blir bannlyst, sa Dmitrij Svisjtsjov, medlem av den russiske Dumaen, og ba UEFA om å ta grep.

UEFA forteller derimot til BBC at Ukrainas drakter er godkjente av UEFA og i tråd med deres regelverk.

«Desperat» var blant ordene den prominente talspersonen for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, brukte om trøya.

I Ukraina er reaksjonene diametralt motsatte. Utenriksminister Dmytro Kuleba roser draktdesignet og landslagssjef Andrij Sjevtsjenko, den tidligere superspissen, mener «alt er i orden».

Drakta får også skryt fra amerikanske myndigheter.

«Elsker det nye utseendet», skriver den amerikanske ambassaden i Kiev på Twitter.

NASJONALISTLEIR: Gjemt inne i skogen i Vest-Ukraina har en nasjonalistgruppe sommerleir. Den er ikke som de andre. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Reagerer på slagord

Det er ikke bare omrisset av kartet russerne reagerer på. De reagerer også på fire ord som står på baksida og på innsida av drakta.

På baksida av trøya, ved nakken, står ordene: «Slava Ukraini!» - «Ære til Ukraina!» på norsk. På innsida av trøya, også ved nakken, står ordene: «Gerojam slava!» - «Ære til heltene!».

De fire ordene er del av ukrainsk slagord. Den første halvdelen av slagordet, «ære til Ukraina», oppsto under den ukrainske uavhengighetskrigen fra 1917 til 1921.

«Ære til heltene» ble tilføyd på 1930-tallet, og adoptert av ukrainske høyreradikale nasjonalister. På 1940- og 1950-tallet ble hele slagordet populært da nasjonalistiske partisaner kjempet mot sovjetiske okkupasjonsstyrker.

Slagordet ble på ny tatt i bruke i 2014 under den ukrainske revolusjonen, som endte med at den prorussiske ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj måtte flykte til Russland.

Siden da har slagordet representert frihet for store deler av den ukrainske befolkningen, men tas fremdeles i bruk også av nasjonalistiske grupper i Ukraina.

Og det er den nasjonalistiske fortida til frasen Russland framhever når de nå omtaler slagordet. De karakteriserer det som et fascistisk kamprop.

FOTBALL-EM: Den populære TV-personligheten skal lede «EM-morgen» på Dagbladet TV hver dag under fotball-EM.  Vis mer

«Vil kjempe for hele Ukraina»

Selv mener Ukrainas fotballforbund at draktdesignet vil bidra til at landslagstroppen kjemper hardere på fotballbanen.

- Vi tror at omrisset av Ukraina vil gi spillerne styrke, fordi de vil kjempe for hele Ukraina. Og hele Ukraina, fra Sevastopol og Simferopol (på Krim-halvøya) til Kiev, fra Donetsk og Luhansk (i Donbass) til Uzjgorod, vil støtte dem i hver kamp, skriver Andrij Pavelko, sjef for Ukrainas fotballforbund, på Facebook.

Og i likhet med USAs ambassade i Kiev avslutter Pavelko sitt innlegg på følgende vis:

«Slava Ukraini!» - «Ære til Ukraina!»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer