Annekteringen av Krim:

USA «elsker det»: Russland raser

Et omriss av et kart og fire ord på Ukrainas nye EM-trøyer har skapt raseri i nabolandet Russland.

RASERI: Dette omrisset av et kart på Ukrainas nye EM-trøye får skryt av amerikanske myndigheter, men har skapt raseri i Russland: Foto: Ukrainas fotballforbund
RASERI: Dette omrisset av et kart på Ukrainas nye EM-trøye får skryt av amerikanske myndigheter, men har skapt raseri i Russland: Foto: Ukrainas fotballforbund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bare noen dager før EM sparkes i gang fredag, har den betente og storpolitiske konflikten mellom deltakerlandene Ukraina og Russland blusset opp.

Søndag lanserte Ukrainas fotballforbund sine flunkende nye drakter. De får skryt av USA, men har forårsaket raseri i Russland.

Årsak?

Et omriss av et kart og fire ord.

Annektert i 2014

På framsida av det ukrainske landslagets nye EM-trøyer kan man så vidt skimte et omriss av et kart som viser hele Ukraina, inkludert Krim-halvøya, som i 2014 ble ulovlig annektert av Russland.

Folkerettsbruddet ble kraftig fordømt av et så godt som samlet verdenssamfunn, og blant andre EU, USA og Norge svarte med kraftige sanksjoner mot Vladimir Putins Russland.

I dag er den ukrainske halvøya innlemmet i Den russiske føderasjonen, det er blitt bygget bru over til det russiske fastlandet og befolkningen på Krim, som i overveldende grad ønsker å være en del av Russland, har fått russiske statsborgerskap.

Russlands annektering av Krim-halvøya ble symbolet på Russlands intervensjon i Ukraina, i kjølvannet av den ukrainske revolusjonen i 2014 og det som utviklet seg til å bli en blodig borgerkrig i Donbass i Øst-Ukraina, mellom prorussiske separatister og ukrainske regjeringsstyrker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer