USA-fødte Rossi torpederte egne landsmenn

Snudde kampen mot USAs ti mann.

PANG, SA DET: Italias Giuseppe Rossi utlikner for Italia med et fantastisk langskudd. Villarreal-spilleren har dobbelt statsborgerskap, og er født i New Jersey. Foto: SCANPIX/AP/Rebecca Blackwell
PANG, SA DET: Italias Giuseppe Rossi utlikner for Italia med et fantastisk langskudd. Villarreal-spilleren har dobbelt statsborgerskap, og er født i New Jersey. Foto: SCANPIX/AP/Rebecca BlackwellVis mer

||| (Dagbladet.no): USA - Italia 1-3.

USA hadde lenge verdensmesterne Italia i kne med en mann mindre i Confederations Cup i Pretoria, men tre scoringer i andre omgang, blant annet to av amerikanskfødte Giuseppe Rossi, snudde kampen for «azzurri».

Villarreal-unggutten med bakgrunn i blant andre Manchester United, er født i New Jersey og har dobbelt statsborgerskap, men det syntes ikke særlig da han dunket inn to susere bak Tim Howard i det amerikanske målet.

- Han er en veldig talentfull spiller, og i dag var en veldig god dag for ham. Men en skuffende en for oss, sier USAs trener Bob Bradley.

REDUSERT TIL TI: Ricardo Clark ble sendt i dusjen etter en halvtime, noe strengt for denne tøffe taklingen på Gattuso. Foto: SCANPIX/AP/Rebecca Blackwell
REDUSERT TIL TI: Ricardo Clark ble sendt i dusjen etter en halvtime, noe strengt for denne tøffe taklingen på Gattuso. Foto: SCANPIX/AP/Rebecca Blackwell Vis mer

Streng utvisning
Amerikanerne ble redusert til ti mann etter en drøy halvtime da Ricardo Clark noe strengt ble sendt i dusjen etter en tøff takling på Gennaro Gettuso, men likevel tok de ledelsen på Loftus Versfeld stadion.

Altidore ble lagt i bakken inne i sekstenmeteren av Chiellini, og veteranen Landon Donovan var sikker fra straffemerket.

Etter pause viste imidlertid Italia effektiviteten som nesten alltid har kjennetegnet landslagene fra akkurat den middelhavsregionen.

ITALIA HAVNET UNDER: Landon Donovan ga USA ledelsen fra straffemerket.  Foto: SCANPIX/AFP/ GIANLUIGI GUERCIA
ITALIA HAVNET UNDER: Landon Donovan ga USA ledelsen fra straffemerket. Foto: SCANPIX/AFP/ GIANLUIGI GUERCIA Vis mer

Giuseppe Rossi kunne selv spilt for USA med litt andre valg tidligere i karrieren, men 22-åringen avslørte ingen tegn på gamle følelser da han utliknet etter en times spill.

Den New Jersey-fødte innbytteren smalt til fra rundt 30 meter, og ballen fløy forbi Rossis gamle lagkamerat i Manchester United, Tim Howard, på fantastisk vis.

Punkterte på overtid
Om ikke like vakkert, var det hvertfall godt treff også for Daniele de Rossi, da han ga Italia ledelsen ti minutter etterpå. De Rossi fant hjørnet bak Howard med en god avslutning, sikkert en fin revansj for spilleren som ble utestengt i tre VM-kamper i 2006 etter en albue mot USAs Brian McBride.

SNUDDE: To scoringer av Rossi og ett av De Rossi sørget for italiensk seier.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
SNUDDE: To scoringer av Rossi og ett av De Rossi sørget for italiensk seier.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / VINCENZO PINTO Vis mer

Deretter skulle altså nesten-navnebror Giuseppe punktere på overtid. Andrea Pirlo snurret rundt med USAs høyreback, la ballen utsøkt inn foran mål, og Rossi satte enkelt inn 3-1.

Det betyr at favorittseirene er sikret i første runde av Confederations Cup, etter at både Spania, Italia og Brasil på rekke og rad har trukket de lengste stråene i løpet av de to siste dagene.

Irak og Sør-Afrika spilte uavgjort i går.