Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

USA frykter terrorbombe

NEW YORK (Dagbladet): Fem dager før åpningsseremonien til Salt Lake-OL der president George Bush skal være til stede, sier USAs direktør for nasjonens indre sikkerhet, Tom Ridge, at en terror-atombombe er en reell trussel mot USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsen bidrar til en krypende følelse av beleiring i USA som ikke vil slippe taket etter terrorangrepene den 11. september i fjor. USA er i ferd med å bli de lange køers land, og milliardene til terrorberedskap raser ut.

I budsjettet for neste år er statens prislapp for terrorberedskapen innenlands satt til mer enn en milliard kroner hver eneste dag året gjennom. I tillegg kommer beredskapstiltakene i privat sektor som pengemagnatene og industrilederne i World Economic Forum i New York nå føler de må sette i verk.

Lange køer

Det amerikanske sikkerhetstaksameteret snurrer så fort akkurat i disse dager at det er i ferd med å gå varmt. Lørdag var det en politimann per halvannen demonstrant i New Yorks gater da ca. 7000 fredelige demonstranter krevde at kapitalistene inne bak politisperringene i luksushotellet Waldorf Astoria må ta større ansvar for verdens fattigdom. I alt ble 36 demonstranter arrestert, men ikke ett vindu ble knust.

I går ble 75000 tilskuere til årets største sportsbegivenhet i USA, fotballfinalen Super Bowl i New Orleans, bedt om å møte i byens Superdome fem timer før kampstart for å være sikre på å komme inn i tide.

Og de ble bedt om å komme tomhendte, uten vesker, bråkemaskiner, mobiltelefoner, eller kameraer. Inne på stadion ble det servert øl, og en TV-kommentator bemerket tørt at med fem timers venting ville mange være svingstang før avkast.

OL aller verst

Verken toppmøtet i New York eller toppkampen i New Orleans kommer likevel i nærheten av sikkerhetsutfordringene under OL. Der skal sikkerhetsstyrkene beskytte rundt 40 ulike arenaer og festplasser i 17 dager mens mer enn to millioner besøkende kommer til Salt Lake City.

Vinter-OL er oppgradert til et sikkerhetsnivå på høyde med vaktholdet rundt den amerikanske presidenten. Stevnet er av betydning for nasjonens sikkerhet. Secret Service, FBI, CIA, NSA og mange flere etterretnings- og sikkerhetsorganisasjoner i USA samarbeider derfor om sikkerheten her. Det innføres delvis flyforbud og sterke restriksjoner på flytrafikken under lekene. Jagerflyene på en av landets største jagerflybaser like ved, er i beredskap og vil fly patruljer under lekene.

Kjemiske våpen

Sikkerhetsvaktene som vil være overalt, skal bruke utstyr som James Bond ville ha vært stolt av i forsøkene på å avsløre terrorister før de får en sjanse til å slå til.

Den beredskapen det snakkes og skrives minst om, men arbeides mest med, er den sikkerhetssjef Tom Ridge minnet om i TV-intervjuet i går: Trusselen fra terror-atombomber, kjemiske og biologiske våpen. Amerikanske militære styrker har montert avanserte «sniffe-installasjoner» som skal varsle alle kjemiske angrep, og noen biologiske. For lang tid tilbake er den naturlige radioaktive bakgrunnsstrålingen i Salt Lake City-området kartlagt til minste detalj slik at måleinstrumentene øyeblikkelig vil slå alarm dersom en ny, ukjent strålekilde føres inn i området.

BOMBESJEKK: Medlemmer av nasjonalgarden i Utah sjekker biler på vei inn til Salt Lake City i går.
Hele Norges coronakart