PINEBENKEN:  Amanda Ilestedt i duell med Kyah Simon i tirsdagens VM-kamp som sendte Australia videre i VM og plasserte svenskene på pinebenken. Foto: Erich Schlegel, USA Today Sports / NTB scanpix
PINEBENKEN: Amanda Ilestedt i duell med Kyah Simon i tirsdagens VM-kamp som sendte Australia videre i VM og plasserte svenskene på pinebenken. Foto: Erich Schlegel, USA Today Sports / NTB scanpixVis mer

USA gruppevinner, Sverige må vente

Sverige klarte bare uavgjort mot Australia, og har ikke VM-skjebnen i egne hender.

USA sendte Nigeria ut av fotball-VM med 1-0-seier tirsdag. Sverige må vente i spenning for å se om laget går videre etter 1-1 mot Australia.

Abby Wambachs volley på et hjørnespark rett før pause gjorde USA til vinner av «dødens gruppe» og sørget for at laget i likhet med Tyskland ikke kan møte Norge før i en eventuell finale (eller bronsekamp). Det er godt nytt for Even Pelleruds lag.

Nigeria, som begeistret ved å rundspille Sverige i åpningskampen (3-3), ble sittende igjen med sorteper i VMs tøffeste gruppe. Australia og Sverige spilte 1-1, og dermed er australierne videre som gruppetoer. Sverige må vente til onsdag for å finne ut om laget er videre som en av de fire beste treerne. I så fall venter trolig Tyskland i åttedelsfinalen.

Hurtigtoget Lisa De Vanna ga Australia en tidlig ledelse da hun parkerte forsvaret på en lang gjennombruddspasning og fintet ut keeper. Sofia Jakobsson utlignet ti minutter senere med et skudd fra hjørnet av 16-meteren.

Sverige, som ville vært utslått med tap, våget aldri å satse alt på et vinnermål som ville sikret avansement. Den avgjørelsen av Pia Sundhage kan vise seg kostbar.

Sensasjon Også Kamerun og Sveits er klare for cupspillet etter tirsdagens kamper. Kamerun seiler opp som mesterskapets største positive overraskelse etter å ha slått sveitserne 2-1 og sikret 2.-plassen i gruppen bak verdensmester Japan.

Sveits ledet ved pause, men Gabrielle Onguene og Madeleine Ngono Mani vendte kampen med hver sin scoring. Kamerun har tidligere knust Ecuador 6-0 og tapt 1-2 for Japan i en kamp hvor afrikanerne dominerte og hadde 20-4 i avslutninger.

Kamerun møter Kina i åttedelsfinale, den eneste cupkampen hvor begge lag er klare.

Sveits går videre som en av de fire beste treerne takket være sin gode målforskjell etter 10-1-seieren over Ecuador. Også Nederland er sikret avansement som gruppetreer.

Skuffet Japan, som allerede var klar for cupspillet, har ikke overbevist så langt i VM og greide bare 1-0-seier over Ecuador etter en tidlig scoring av Wolfsburg-spiller Yuki Ogimi.

Sverige og Thailand er i øyeblikket de dårligste toerne og må leve i spenning til de to siste gruppene avsluttes onsdag. Da får også Norge vite sin neste motstander, som blir laget som ender på andreplass i gruppe F.

Mest sannsynlig går Sverige (3 poeng, 4-4) videre, Thailand (3 poeng, 3-10) ikke.

(NTB)