USA har falt for vår fotball

Bare sjekk: #ThingsTimHowardCouldSave.

DET er lett å le med nettsuksessen #ThingsTimHowardCouldSave som feier over USA og resten av verden i etterkant av keeperens redningsrekord i VM-kampen mot Belgia forleden, men snart er det amerikanerne som kommer til å feie over de fleste motstanderne i fotball:

•• Sett i et historisk perspektiv er gjennombruddet for soccer i USA det viktigste som skjer selv i det som er i ferd med å bli tidenes beste verdensmesterskap i fotball.

TING TIM HOWARD KAN REDDE: Fantasien er stor på Twitter etter Tim Howards VM-innsats for USA.
TING TIM HOWARD KAN REDDE: Fantasien er stor på Twitter etter Tim Howards VM-innsats for USA. Vis mer

For mens Tim Howard foreløpig blir tiltenkt rollen som redningsmann for alt fra å stoppe Maradona sitt juks mot engelskmennene i VM 1986 til å hindre at Janet Jacksons brystvorte spratt fram under pauseunderholdningen i Super Bowl 2 004, ser amerikanerne fotball på TV som aldri før.

Slik kommer VM på toppen av en pågående fotballboom i USA, og gjør at hele denne sporten forandres radikalt.

er det neppe slik at underskriftskampanjen for å forandre navnet på Ronald Reagan Wahington National Airport til Tim Howards Airport fører helt fram selv om president Obama forlengst har kommet ut av Amerikakofferten og fortalt at soccer er hans favorittidrett. I går ringte Obama den nye nasjonalhelten og takket som millioner av amerikanere for The Tim Howard Show.

Men all endringen skjer ikke på noen festdager i Brasil. Det er det som gjør forandringen så spennende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ALLEREDE for et par år siden kom målingen som viste at soccer var blitt den nest mest populære sporten i aldersgruppen 18 til 24 år etter amerikansk fotball. I mars nådde soccer et enda høyere nivå da TV-selskapet ESPNs tradisjonsrike sportsmåling fortalte at den profesjonelle fotballserien Major League Soccer (MLS) også hadde passert Major League Baseball i popularitet blant de mellom 12 og 17 år. Fortsatt er amerikansk fotball klart størst, men resten av det amerikanske sportsbildet er på noen år blitt ganske annerledes.

 VILLE VESTEN ER TEMMET :  Sånn ser det ut i sentrum av Kasnas City, Missouri når det spilles VM-fotball. Reuters/Dave Kaup.
VILLE VESTEN ER TEMMET : Sånn ser det ut i sentrum av Kasnas City, Missouri når det spilles VM-fotball. Reuters/Dave Kaup. Vis mer

Det skyldes ikke bare et langsiktig barnearbeid fra midt på 1980-tallet og den nye smittende proffsuksessen med MLS som en lokalt basert serie. Også den raskt voksende spillindustrien har bidratt:

•• Det verdensomspennende FIFA-spillet i stadig oppdaterte versjoner fra canadiske EA Sports har åpnet den vanlige fotballen for en hel generasjon av unge amerikanere.

TEXAS ER OGSÅ MED:  VM-fest i Austin.FOTO: AP/Austin American-Statesman, Ricardo B.Brazziell.
TEXAS ER OGSÅ MED: VM-fest i Austin.FOTO: AP/Austin American-Statesman, Ricardo B.Brazziell. Vis mer

Daglig spilles det over 5 millioner slike FIFA-kamper i USA, og den leken knytter amerikanerne til navn som Barcelona, Real Madrid, Liverpool og  Manchester United.

AKKURAT det kan få de rareste konsekvenser. Da Calvin Johnson, receiver og stjerne i Detroit Lions, skulle promotere lanseringen av en ny Madden-versjon; EA sin spillvariant for amerikansk fotball, måtte han ærlig innrømme:

 FOTBALL PÅ AMERIKANSK:  VM-samlingen på the Smithsonians National Portait senter satte følelsen i sving. FOTO: Somodevilla/Getty Images/AFP.
FOTBALL PÅ AMERIKANSK: VM-samlingen på the Smithsonians National Portait senter satte følelsen i sving. FOTO: Somodevilla/Getty Images/AFP. Vis mer

- Jeg spiller ikke noe særlig Madden. Jeg er mer en FIFA soccer gutt.

Det er disse guttene som nå får soccer til å trekke rekordpublikum til TV'en. Målt mot sist verdensmesterskap i 2010 var økningen fra første kamp 17%, og i snitt er USA sine VM-kamper blitt fulgt av ca. 20 millioner hjemmebaserte seere. I tillegg kommer alle de millionene som strømmet ut på barer, strender, torg og arenaer over hele landet for å være sammen om den store opplevelsen.

 BARE NESTEN:  Litt fortvilelse under Manhattan Bridge i Brooklyn over 1 - 2 mot Belgia. FOTO:  Andrew Burton/Getty Images/AFP.
BARE NESTEN: Litt fortvilelse under Manhattan Bridge i Brooklyn over 1 - 2 mot Belgia. FOTO: Andrew Burton/Getty Images/AFP. Vis mer

Under VM har rettighetshaver ESPN som har sendt på engelsk, satt rekorder i markedsandeler.  I tillegg har spanskspråklige Univision som er vant til å samle millioner av fotballinteresserte latinere,  utklasset tidligere bestenoteringer.

DENNE eksplosive veksten slår ut alle andre idretter enn amerikansk fotball. Den avgjørende finalekampen i hockeyens Stanley Cup nådde bare en fjerdedel av VM-tallene, mens USAs gruppekamp mot Portugal distanserte den siste basketballfinalen i NBA mellom San Antonio Spurs and Miami Heat med et par millioner flere TV-seere.

Disse tallene viser hvordan fotball-VM i USA er blitt forandret fra innvandrersport til en nasjonal begivenhet. Riktignok er det langt, langt fram til Super Bowl rekorden for amerikansk fotball på 111 millioner TV-seere, men denne interne fotballduellen er ikke poenget. Det avgjørende er at dagens tenåringer om et par ti år kommer til å sitte med beslutningsmyndighet til å sementere soccer som en av de tunge amerikanske idrettene.

Med tanke på USAs sin posisjon i de fleste sportsgrener vil det i seg selv forandre det internasjonale fotballkartet.

Bare vent 20, 30 år; så må du hasjtagge Tim Howard igjen. For da må han ut og redde de gamle, utslåtte fotballstorhetene.