Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

USA har fått sin Martin Ødegaard, men frykter spesielt én ting

Christian Pulisic (17) har tatt igjen Martin Ødegaards (17) forsprang i 1998-generasjonen. Amerikanerne er i ekstase, men har et skrekkeksempel i bakhodet: Freddy Adu.

STORTALENT: Christian Pulisic (17) er USAs nye fotballhåp. Foto: Gary Rohman/MLS/USA TODAY Sports
STORTALENT: Christian Pulisic (17) er USAs nye fotballhåp. Foto: Gary Rohman/MLS/USA TODAY Sports Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hurtig, eksplosiv, driblesterk og teknisk briljant er beskrivelsen som Christian Pulisic (17) får. Han er USAs nye stjerneskudd. Spilleren som spås å bli tidenes amerikanske fotballspiller.

Han er et av verdens største talenter. Et talent på høyde med supertalentet som forsvant, Freddy Adu (27). Et talent på høyde med Norges Martin Ødegaard (17), som er tre måneder yngre enn Pulisic.

Det er vanskelig å ikke nevne Adu når USA lovpriser et nytt fotballtalent. Som 14-åring ble han tydenes yngste spiller i den amerikanske toppdivisjonen (MLS). Like etter kom den rekordtidlige landslagsdebuten for ungguten som ble omtalt som «den nye Pelé».

Samtlige storklubber i Europa ønsket Adu, på samme måte som de ønsket Ødegaard som 15-åring. Derfor var det overraskende at Benfica snappet opp Adu foran blant annet Real Madrid og Manchester United.

Adu ville ikke gape for høyt, men gjorde det likevel. Benfica-floppen nådde toppen av karrieren som tenåring. Siden gikk det bare én vei.

Skrekkeksemplet Adu har gått gradvis nedover langs karrierestigen. I fjor spilte han i finske Kuopion Palloseura. Det forteller det meste om en karriere som har implodert og som skaper en viss frykt i USA: Vil det samme skje med Pulisic? Vil han bli den nye Adu?
 
Foreløpig er det ingen grunn til bekymring, tvert imot. Pulisic har hatt en sensasjonell utvikling denne siste tiden og tatt igjen Ødegaards forsprang i konkurranse om å være det største talentet født i 1998. I den konkurransen er også Monacos Kylian Mbappe Lottin (17), West Hams Reece Oxford (17) og Valencias Francisco Villalba (18) sterke utfordrere.

Ødegaard debuterte for Real Madrid for ett år siden, men har ikke fått flere sjanser sammen med Cristiano Ronaldo og Reals stjernegalleri det siste året av naturlige årsaker.

I stedet har USAs vidunderbarn tatt store steg og fått flere sjanser for den tyske storklubben Borussia Dortmund. 17-åringen har spilt ni kamper for Bundesligas nest beste lag og scoret to ganger.

Snart venter Copa America. Allerede nå håper amerikanerne at Pulisic vil herje. Tendensene kan minne litt om nordmenns forventninger til Ødegaard. Presset er allerede stort. Det er litt skummelt, i visshet om hva som skjedde med Adu, som ikke ønsket å uttale seg om USAs nye stjerneskudd da han ble kontaktet av New York Post.

Hylles av Klinsmann Det gjorde imidlertid USAs landslagssjef Jürgen Klinsmann, som hyller unggutten som omtales som et enda større talent enn legenden Landon Donovan (34).

- Han er en fantastisk gutt, sier Klinsmann til New York Post.

- Han er reflektert og har bakkekontakt. Han vet at han har en lang vei å gå. Men han har ingen frykt, noe som er viktig. Han er psykisk sterk og tør å prøve. Han har hatt en utrolig utvikling og blitt den yngste målscoreren for USA noensinne. Likevel holdt han seg rolig. Jeg er ikke bekymret for utviklingen hans, forteller tyskeren.

STORTALENT: Martin Ødegaard var regnet som verdens beste 1998-spiller, men får nå stadig sterkere konkurranse. 
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
STORTALENT: Martin Ødegaard var regnet som verdens beste 1998-spiller, men får nå stadig sterkere konkurranse. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Pulisic har kroatisk far og er en rolig type, akkurat som Ødegaard.

- Jeg lever i øyeblikket. Jeg tenker på det som skjer nå, ikke framtiden. Jeg vil bidra til at USA vinner Copa America. Jeg gjør det samme på dette nivået som jeg har gjort ellers. Pappa sier jeg bare skal være meg selv, og det er nettopp det jeg gjør. Jeg må stole på at jeg er god nok, sier 17-åringen til avisa.

Ødeggards utvikling Real Madrids klubbpresident Florentino Pérez mener imidlertid at ingen talenter er større enn Ødegaard.

-  Pérez anser Ødegaard som det største talentet i Real Madrid. Han har veldig stor tro på ham og ble irritert på Rafael Benítez da Ødegaard ikke fikk sjansen mot Malmö, sa Petter Veland til Dagbladet tidligere i uka.

- Grunnen til at han ikke har fått flere sjanser for Real Madrid, er at klubben har kjempet om gull i serien og Champions League helt til målstreken. Det har ikke vært noen betydningsløse kamper, uten risiko, som da Martin fikk sjansen i fjor. Han var med i troppen mot Levante, men kom aldri innpå.

En årsakt til at flere av Ødegaards jevnaldringer har tatt inn nordmannens forsprang, er trolig Ødegaards ambisiøse klubbvalg.

- Jeg er fortsatt uenig med dem som mener Ødegaard burde ha gått til Ajax i stedet. Kanskje hadde han hatt 50 kamper der nå og spilt i Champions League og vært bedre som 17-åring. Men jeg tror han vil bli bedre som 22-åring gjennom skolen i Real Madrid. Det er mye viktigere. Det er det langsiktige perspektive som er viktig, og det er det Real Madrid tenker: De vil utvikle Ødegaard til å spille for Real Madrids stjernegalleri på sikt, sier Veland.

Det samme ønsker Borussia Dortmund om Christian Pulisic - USAs svar på Martin Ødegaard.

VIDUNDERBARNET SOM FORSVANT: Freddy Adu ble hyllet som fotballens største talent, men var ikke i nærheten av å leve opp til forventningene. Foto: AFP PHOTO / GEOFF ROBINS
VIDUNDERBARNET SOM FORSVANT: Freddy Adu ble hyllet som fotballens største talent, men var ikke i nærheten av å leve opp til forventningene. Foto: AFP PHOTO / GEOFF ROBINS Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!