KJEMPER OM OL-PLASS: Bryteforbundene depper etter at sporten trolig forsvinner fra OL fra 2020. Nå skal de kjempe seg tilbake. Dette bildet er at Keitani Graham og  Charles Edward Betts fra USA. Foto: AP Photo/Paul Sancya
KJEMPER OM OL-PLASS: Bryteforbundene depper etter at sporten trolig forsvinner fra OL fra 2020. Nå skal de kjempe seg tilbake. Dette bildet er at Keitani Graham og Charles Edward Betts fra USA. Foto: AP Photo/Paul SancyaVis mer

USA, Iran og Russland vil kjempe sammen for å redde brytesporten

- Vi kan ikke la sporten dø.

(Dagbladet): Tidligere i uka ble det kjent at bryting mest sannsynlig blir fjernet fra OL-programmet fra 2020.

Det skapte reaksjoner, og blant annet tidligere OL-vinner Jon Rønningen fortalte til Dagbladet at OL ikke blir det samme.

Nå vil de tidligere erkefiendene USA, Iran og Russland danne en felles front for å kjempe for brytesporten. Det skriver USA Today.

- Vi er uten står uten tvil sammen for å fronte bryting. Vi skal jobbe sammen, sier Greg Strobel, tidligere olympisk brytetrener.

Reiser til Iran
Bryterne håper fortsatt at sporten kan kjempe til seg en plass i OL om 7 år - og under et mesterskap i Tehran neste uke samles verdens beste nasjoner.

Der vil de forsøke å redde framtida.

- Jeg reiser til Iran på mandag, og dette er hovedsaken som jeg vil diskutere med lederne i det iranske bryteforbundet, sier Rich Bender, leder for det amerikanske forbundet.

- Vi skal bruke alle ressurser vi har, fortsetter han.

- Må stå sammen
Tidligere OL-vinner i bryting fra Sydney i 2000, Rulon Gardner, sier nasjonene samlet må kjempe for sporten.

- Vi må stå sammen. Vi trenger andre land som Russland til å hjelpe oss. Vi kan ikke la sporten dø. Vi må handle raskt og gjøre alt vi kan for å holde sporten i live, sier Gardner.

De andre nasjonene som møtes i Tehran er Aserbajdsjan, Georgia, Kasakhstan, Japan, Hviterussland, Bulgaria og Tyrkia.

- Bryting er nasjonalsporten i Iran. Jeg tror de vil være nedbrutt uten bryting i OL, sier Greg Strobel.

Leder trekker seg
Ifølge BBC har presidenten i det internasjonale bryteforbundet, Fila, valgt å trekke seg.

KJEMPER: Tidligere OL-vinner Rulon Gardner (t.h.) vil kjempe for brytesporten. Foto:  EPA PHOTO AFP/KIM JAE-HWAN/DS/DEC
KJEMPER: Tidligere OL-vinner Rulon Gardner (t.h.) vil kjempe for brytesporten. Foto: EPA PHOTO AFP/KIM JAE-HWAN/DS/DEC Vis mer

Sveitsiske Raphael Martinetti har vært president siden 2002.

- Vi vil diskutere hvordan vi kan få sporten tilbake, sier visepresident Tomiaki Fukuda, som med Fila er på møte i Thailand.

Bryting har vært på OL-programmet i hvert OL, siden Athen i 1896. Det eneste unntaket er Paris i 1900.

London-OL i fjor sommer samlet totalt 344 utøvere i bryting, og reaksjonene både i Norge og Norden var kraftige etter at IOK fortalte om vrakingen.

- Jeg synes ikke OL blir det samme etter dette, sa OL-vinner Jon Rønningen til Dagbladet.

- Tenk på ungdom og juniorer som drømmer om OL-medalje. Hvordan skal de motivere seg nå? spurte svenske Ara Abrahamian, ifølge Aftonbladet.