Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

USA jakter nytt «Miracle on ice»

Sender stjernespekket tropp til Sotsji-OL.

USA-PROFIL: Chicago Blackhawks-spilleren Patrick Kane (nummer 88) er blant profilene i USAs OL-tropp i ishockey. Nasjonen jakter sitt første OL-gull i hockey siden mirakelet i Lake Placid i 1980. Foto: NTB Scanpix
USA-PROFIL: Chicago Blackhawks-spilleren Patrick Kane (nummer 88) er blant profilene i USAs OL-tropp i ishockey. Nasjonen jakter sitt første OL-gull i hockey siden mirakelet i Lake Placid i 1980. Foto: NTB Scanpix Vis mer

USA har ikke vunnet OL-gullet i ishockey siden det såkalte «Miracle On Ice» i Lake Placid i 1980.

Da ledet Herb Brooks en gjeng med amerikanske collegespillere laget til OL-gull på hjemmebane, etter blant annet å ha slått storfavoritten Sovjet, som hadde vunnet bortimot alle VM og OL siden 1954.

I 1999 ble den lendariske kampen kåret til det 20. århundrets største sportsæyeblikk av Sports Illustrated.

«Dette øyeblikket er ditt» Før kampen, som USA vant 4-3, leste Herb Brooks opp en håndskrevet hilsen til spillerne sine:

«Du var født til å bli en ishockeyspiller. Det var meningen at du skal være her. Dette øyeblikket er ditt».

Sovjet gikk bort og vant de tre neste OL-gullene (i 1992 som Russland, og sammenslått med Ukraina, Kasakhstan, Hviterussland, Usbekistan og Armenia), men tapet for USA i 1980 skapte dype sår i den mektige hockeynasjonen. Dette kom på toppen av alt på et tidspunkt hvor den kalde krigen hadde ført til et anspent forhold mellom nasjonene.

Strålende fornøyd
Russlands president Vladimir Putin har vært klar på at hockeygullet er det han øsnker seg aller mest under Sotsji-OL i februar. Men det er flere som ønsker seg det gullet. Under OL er det pause i NHL, slik at alle nasjonene kan stille med sine beste lag, og USA tok i går ut sin tropp til lekene.

Et stjernespekket mannskap skal spille for det første amerikanske hockeygullet siden mirakelet i Lake Placid for 34 år siden.

SLO FAVORITTEN: De amerikanske collegespillerne sjokkerte en hel idrettsverden med sin 4-3-seier mot selvese Sovjet i Lake Placid-OL i 1980. Seieren er blant annet kåret til det største sportsøyeblikket i det 20. århundre. Her scorer Mark Johnson på Vladislav Tretjak. Foto: AP / NTB Scanpix
SLO FAVORITTEN: De amerikanske collegespillerne sjokkerte en hel idrettsverden med sin 4-3-seier mot selvese Sovjet i Lake Placid-OL i 1980. Seieren er blant annet kåret til det største sportsøyeblikket i det 20. århundre. Her scorer Mark Johnson på Vladislav Tretjak. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

13 av spillerne i troppen til Sotsji-OL var også med i Vancouver, da USA tapte finalen mot vertsnasjonen Canada.

Ryan Miller, som ble kåret til den mest verdifulle spilleren i 2010-lekene, og Patrick Kane er blant profilene på USAs lag.

- Vi har vært gjennom en svært omfattende prosess for å komme hit vi er i dag, og jeg kunne ikke vært mer fornøyd med laget vi har valgt, sier David Poile, som er leder for ishockeytroppen.

USA er i gruppe med Russland, Slovakia og Slovenia.