USA krever spiontiltalt løslatt

MOSKVA (NTB-AFP): Den amerikanske teknikeren Richard Bliss ble i dag tiltalt for spionasje i Russland. USA forlanger Bliss løslatt, og truer med alvorlige konsekvenser for forholdet mellom landene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi henstiller til den russiske regjeringen å løslate Bliss øyeblikkelig, sa det amerikanske utenriksdepartementets talsmann James Foley.

Visepresident Al Gore vil ta opp saken med Russlands statsminister Viktor Tsjernomyrdin. I går tok utenriksminister Madeleine Albright fengslingen opp med Russlands utenriksminister.

- Saken kan få alvorige negative følger for de kommersielle forbindelsene med Russland, og for Russlands ønske om å bli en del av det internasjonale samfunnet, sa James Foley.

Hvis Bliss blir dømt, kan han få en straff på mellom ti og 20 års fengsel, ifølge Aleksander Zdanovitsj, leder for informasjonstjenesten i FSB, den russiske sikkerhetstjenesten.

Den 29 år gamle Bliss arbeider som tekniker for kommunikasjonsselskapet Qualcomm Inc. i San Diego i California. Han ble arrestert i Rostov-ved-Don-området 25. november. Den amerikanske ambassaden benekter at Bliss arbeider for regjeringen, og avviser spionanklagene.

FSB mener Bliss har drevet topografiske undersøkelser over lange avstander med ulovlig importerte satellitt-mottakere. Han skal ha skaffet seg hemmelige opplysninger om ikke nærmere spesifiserte bygninger i Rostov-området.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer