Jessie Diggins vant Tour de Ski

USA sjokkerer

Seieren i Tour de Ski er bare starten. Nå kommer USA for fullt i langrenn.

STERKT ØYEBLIKK: Amerikanske Jessie Diggins i tårer etter å ha vunnet Tour de Ski. Denne første Tour-seieren til USA kommer samtidig med sterk framgang for langrenn i Nord-Amerika. Den utviklingen vil endre sporten. FOTO: AP/Alessandro Trovati.
STERKT ØYEBLIKK: Amerikanske Jessie Diggins i tårer etter å ha vunnet Tour de Ski. Denne første Tour-seieren til USA kommer samtidig med sterk framgang for langrenn i Nord-Amerika. Den utviklingen vil endre sporten. FOTO: AP/Alessandro Trovati. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MIDT under den amerikanske langrennssuksessen i sist OL, måtte Jessie Diggins forklare denne eksotiske sporten for det store nasjonale hjemmepublikummet:

- Dere ser på oss som noen skogsfeer i tettsittende strekkbukser som er ute i skogen et par timer. Og det er det, sa hun til nettstedet Insider.com og fortsatte:

- I stedet krever langrenn alt du har for å komme rundt løypa. Det tærer på beina, på armene og på absolutt hele deg.

Hun la til:

- Måten jeg beskriver sporten på, høres ut som dette ikke kan bli noe moro i det hele tatt. Men det er faktisk gøy.

Og sånn må Diggins ha følt det på toppen av Monsterbakken mens hun gråt i glede over det uvirkelige som hadde skjedd. Sportens viktigste konkurranse var vunnet av en amerikaner.

Og mer enn det.

Denne historiske triumfen kommer perfekt for en skinasjon i rask endring. Langrenn er blitt en hit i USA.

DENNE sjokkseieren kom i den 2021-utgaven av Tour de Ski som var duket for den svenske ungjenta Frida Karlsson. Samtidig ble det som skulle være en krise-Tour uten Norge, i stedet en komplett suksess.

For sporten kunne ikke denne konkurransen endt bedre. Det sterke russiske laget fikk glede verdens største langrennspublikum på TV hjemme i Russland, mens Diggins ga enda mer trøkk i ski-boomen i USA.

For den boomen er der.

DET var stas da OL-gullet i sprintstafett ga Diggins et eget diplom og stående applaus i delstatsforsamlingen i Minnesota for to år siden. Men det som skjer hver eneste vinter i løypene over hele det snørike Nord-Amerika, gleder enda mer.

En nasjonal treningstrend har gjort at langrenn som hverdagssport er i rask framgang:

  • Nå er det flere enn 5 millioner amerikanere som hygger seg med langrenn, og framgangen for sporten er på rundt en halv million nye skiløpere per år på tross mildere klima og mindre snø.

Mens mediedekningen før var tilfeldig, er langrenn inne med streaming på storkanalen NBC Sport der Diggins seier blir feiret som en nasjonal triumf.

NBC har hatt mye å vise det nye langrennspublikummet i vinter. I starten av Tour de Ski fikk USA sin første dobbeltseier med Diggins og Rosie Brennan, veteranen som herjet under verdenscupen i Davos før jul. Før de to endte på 1. og 6. plass totalt.

De siste sesongene er vi blitt vant til et sterkt amerikansk kvinnelag. Det nye er utviklingen av unge amerikanske herreløpere.

USA har vunnet stafetten i junior-VM de to siste mesterskapene. Sist vinter vant disse ungguttene foran Canada med det norske laget over to minutter bak. Det skjedde etter at Luke Jager på førsteetappen sprengte feltet direkte.

AKKURAT den differansen var kanskje tilfeldig. Det var en god norsk årgang som konkurrerte i fjorårets junior-VM. Men USAs utvikling er ikke til å ta feil av. Det kommer yngre løpere fra flere ulike treningsmiljøer som går minst like fort som de beste norske talentene.

Sterke Gus Schumacher vant også gullet på 10km klassisk, og har fortsatt utviklingen som førsteårssenior i årets Tour de Ski. I går gikk han imponerende bra opp Monsterbakken til en plass blant verdens 20 beste.

I hvert fall i et felt uten norske løpere.

VÅRE stjerner konkurrerte i Norgescup på Lygna. Der holdt feltene gjennomgående like høyt nivå som i verdenscupen, og resultatene fortalte om glitrende form på stjerner som Therese Johaug og Johannes Høsflot Klæbo. Dessuten viste nesten alle de andre landslagsløperne klasse som forventet.

Dette var altså et svært vellykket nasjonalt renn, men ellers er det ingen grunn til å sammenlikne de hjemlige resultater med det som skjedde i Tour de Ski.

Der savnet ingen av konkurrentene Norge.

KOMMENTERER: - For å prestere i et skirenn skal man være på topp psykisk og fysisk. Heidi Weng skulle enkelt ha tatt seg videre hvis alt var normalt, sier Martine Ek Hagen om Heidi Weng. Video: Dagbladet Vis mer

FORLEDEN snakket en som alltid en tydelig FIS-sjef Vegard Ulvang om Norges ansvar for fellesskapet i sporten. Han minnet om at det bare var vi som kuttet ut det internasjonale i denne virustida ved å stoppe verdenscup i Norge og droppe de fleste utenlandsturene.

Det var en riktig påpekning selv om ansvaret blir litt bedre forstått i et norsk skimiljø som historisk har vært seg selv nok. Samtidig gjorde langrennslederne våre det rette valget ved å ta utøvernes frykt på alvor og prioritere helse foran sport.

Et voksen, helhetlig støtteapparat er noe av grunnen til at Heidi Weng som startet den internasjonale sesongen med et corona-sjokk i Finland, nå går trygt og fort igjen. Det er en slik ledelse som gir tro på norsk toppidrett.

De siste ukers virusutvikling forteller om betydningen av det å ta et helhetlig ansvar. Viruset betyr en krisetid for alle, og gjør automatisk alt annet mindre viktig.

Og nasjonalsporten langrenn.

DESTO bedre er det at Norges forfall denne gangen ble en opptur for konkurrentene. Internasjonalt langrenn styrket seg bare på en eneste uke. Ganske enkelt fordi alle andre fikk vinne litt mer.

Noen seire er viktigere enn andre. Framgangen for langrenn i USA gir sporten en ny dimensjon. Det blir flere konkurrenter, mer spennende renn og et større marked totalt for ski.

Sånn ble Jessie Diggins gledestårer der oppe på toppen av Monsterbakken mer enn et flott sportsøyeblikk.

De varsler også enda bedre tider for alle som er glad i å gå på ski.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer