Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

USA står klare til å redde ut amerikanere fra Russland dersom noe slikt skulle skje

Vil hjelpe Russland under OL.

FRYKTER SLIKE SCENER UNDER OL: Bildet viser en buss etter et grusomt selvmordsangrep i byen Volgograd, hvor til sammen 34 mennesker ble drept i to forskjellige angrep 29. og 30. desember. Foto: REUTERS/Sergei Karpov/NTB Scanpix
FRYKTER SLIKE SCENER UNDER OL: Bildet viser en buss etter et grusomt selvmordsangrep i byen Volgograd, hvor til sammen 34 mennesker ble drept i to forskjellige angrep 29. og 30. desember. Foto: REUTERS/Sergei Karpov/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA står klare til å redde amerikanske innbyggere ut av OL i russiske Sotsji, dersom behovet skulle melde seg i løpet av arrangementet.

Forsvarsminister Chuck Hagel fortalte reportere i går at de er beredt dersom en katastrofal terroraksjon skulle finne sted.

- Hvis vi trenger å frakte ut våre innbyggere, vil vi ha hensiktsmessige ordninger med russerne om å gjøre dette, sier Hagel ifølge NBC.

Hagel legger til at Russland ikke har bedt USA om hjelp eller teknologi for å forsvare de mange tusen deltakerne og publikummerne.

- Vi ønsker at de skal vite at hvis de trenger vår hjelp, så ønsker vi å hjelpe, sier Hagel.

Økt redsel Over 10 000 amerikanske utøvere og tilskuere er ventet å være på plass i Sotsji 7. februar.

Russiske myndigheter har som hovedoppgave å sørge for at sikkerheten rundt arrangementet ivaretas, men de siste forferdelige selvmordsaksjonene har økt redselen for militære angrep på OL-byen.

For tre dager siden ble det kjent at USA og minst fem andre OL-lag hadde mottatt terrortrusler før OL, noe som har skapt ytterligere redsel før mesterskapet. Den internasjonal olympiske komité fortalte NBC at de ikke så på trusselen som reell, og at de oppfattet trusselen som en «tilfeldig beskjed fra et medlem i det offentlige».

To terrorangrep Russiske sikkerhetsstyrker jager i dagene før OL minst fem mistenkte terrorister, og noen av dem er såkalte «sorte enker», som sannsynligvis planlegger terror mot OL-byen.

29. og 30. desember i fjor ble det utført to terrorangrep i byen Volgograd, der til sammen 34 mennesker ble drept.

Tirsdag ble det igjen stilt spørsmål ved sikkerheten i Sotsji etter en prominent mistenkt terrorist ved navn Salima skal ha sluppet inn i den nærmest beleirede OL-byen Sotsji.

I sommer lovte sjefen for de ytterliggående islamistene i Nord-Kaukasus, Doku Umarov, å gjøre alt han kunne for å stanse OL i Sotsji.

Stasjonerer krigsskip USA har allerede annonsert at de vil stasjonere to krigsskip i nærheten av Svartehavet under lekene i Russland.

Utenriksdepartementet har også advart utøverne i USA mot å gå med det offisielle OL-antrekket utenfor konkurranse.

Hele Norges coronakart