BEKYMRET KEEPER:  Hope Solo. Foto: NTB Scanpix
BEKYMRET KEEPER: Hope Solo. Foto: NTB ScanpixVis mer

USA-stjerna: - Ingen burde bli stilt overfor et sånt dilemma

Virusfrykt før Rio-OL.

(Dagbladet): Zikaviruset skaper frykt før sommer-OL i Rio de Janeiro. Viruset overføres via mygg, og gir symptomer som kan minne om denguefeber og chikungunyafeber.

Gravide kvinner - eller kvinner som planlegger å bli gravide - risikerer å føde barn med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

- Hvis jeg måtte ta en avgjørelse i dag, ville jeg ikke dratt til OL, sier USAs keeper Hope Solo (34) til Sports Illustrated.

Hun er gift med den tidligere NFL-spilleren Jerramy Stevens. USA skal i disse dager forsøke å kvalifisere seg til OL. Men Solo har blandede følelser.

Friskt barn - Jeg vil aldri risikere å få et sykt barn. Jeg vet ikke når dagen kommer for Jerramy og meg. Men personlig vil jeg påberope meg retten til å føde et friskt barn, sier keeperen.

- Ingen utøvere i Rio burde bli stilt overfor et sånt dilemma. Kvinnelige utøvere må allerede ta avgjørelser som menn slipper. Og vi aksepterer det, det er en del av det å være kvinne. Men jeg aksepterer ikke å bli tvunget til å velge mellom det å delta for landet mitt og ofre helsa til et potensielt barn.

Solo fortsetter:

- Å delta i OL bør være trygt for alle, enten du er kvinne eller mann. Kvinner burde ikke bli tvunget til å ta en avgjørelse som kan risikere helsa til barnet.

Siden 1947 Zikaviruset har spredt seg i farlig fart i Sør- og Sentral-Amerika. Verdens helseorganisasjon betegner situasjonen som alarmerende. Viruset har vært kjent siden 1947, og det har forekommet mindre epidemier i Afrika og Asia.

Viruset er ufarlig for folk flest. Men det er mistanker om at det kan føre til alvorlige nerve- og fosterskader.

OL-arrangøren har gått ut og forsøkt å dempe bekymring hos atletene. Hope Solo er blant de mest rutinerte spillerne på det amerikanske landslaget med 186 landskamper.

Sommer-OL arrangeres i perioden 5.-21. august.