BEKLAGET: Ryan Lochte la seg flat i et innlegg publisert på Twitter forrige uke. Foto: Patrick B. Kreamer/EPA/NTB Scanpix
BEKLAGET: Ryan Lochte la seg flat i et innlegg publisert på Twitter forrige uke. Foto: Patrick B. Kreamer/EPA/NTB ScanpixVis mer

USA-stjerna kan ha gått glipp av 82 millioner etter ransbløffen. Nå blir han sponset av halspastiller

Kremt.

(Dagbladet): Store sponsorer som Speedo og Ralph Lauren har sagt takk og farvel til den amerikanske svømmeren Ryan Lochte (32) etter at han ble avslørt som løgner i forbindelse med et påstått ran under Rio-OL.

De amerikanske svømmestjernene, med Lochte i spissen, hevdet de ble ranet på en bensinstasjon i Rio etter å ha feiret stafettgull. Forrige uke nådde saken sitt klimaks da en overvåkningsvideo avslørte det hele som ren løgn.

Seint torsdag kveld ble det også kjent at Lochte er siktet for falsk forklaring i forbindelse med det påståtte ranet - som aldri skjedde.

Fire sponsorer har så langt trukket seg fra samarbeidet med Lochte etter Rio-skandalen. Rio-skandalen har trolig kostet amerikaneren mellom 41 og 82 millioner kroner i tapte inntekter, ifølge Forbes.

Skal selge drops

Alt ser likevel ikke helt mørkt ut for amerikaneren, som nå får hjelp til å svelge fremtidige kameler av sin siste sponsor - halspastillprodusenten Pine Bros. Softish Throat Drops.

FULL KRANGEL: Denne overvåkningsvideoen fra en bensinstasjon like ved Olympiaparken i Rio kan gi flere svar på hva som skjedde da Lochte og flere amerikanske svømmestjerner hevder de ble ranet med pistol. Brasiliansk politi hevder at de drev med vandalisering, og at ranshistorien bare er tull. Video: Globo TV / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Selskapet som nettopp har sikret seg signaturen til svømmeren ber sine kunder om å gi amerikaneren «en ny sjanse», melder nyhetsbyrået AP.

- Alle mennesker tabber seg ut, men tabbene havner sjelden på avisenes forsider, sier selskapets sjef Rider McDowell, ifølge Daily Mail.

- Jeg er sikker på at Pine Bros. tilhengere kommer til å støtte vår beslutning om å gi Ryan en ny sjanse, sier han videre.

Fersket av overvåkningskamera

De amerikanske stjernene forklarte først at de hadde blitt ranet etter å ha feiret stafettgullet.

- Da trakk mannen fram et våpen, spente hanen, satte den mot pannen min og sa «Legg deg ned», og jeg kastet hendene i været og gikk med på det. Han tok pengene våre, lommeboka mi - men lot meg beholde telefon og deltakerbevis, sa Lochte til NBC.

Få dager senere raknet den historien fullstendig etter at Rio-politiet fikk tilgang til overvåkningsbilder fra bensinstasjonen der ranet skulle ha funnet sted.

- På overvåkningsbildene fra bensinstasjonen kan man se at en av svømmerne bryter seg gjennom døra til toalettet og slåss med en sikkerhetsvakt på natten hendelsen skal ha skjedd, sa brasilianske politikilder.

Vandalismen og krangelen med sikkerhetsvakta førte til at de ansatte på bensinstasjonen ville at amerikanerne skulle betale for skadene. USAs olympiske komité bekrefter selv at dette skjedde.

Beklaget løgnen

Brasiliansk politi har også fortalt AP at en av sikkerhetsvaktene skal ha rettet et våpen mot svømmerne, og at de fikk reise da de betalte i overkant av 400 kroner for skadene.

Lochte beklaget ransbløffen i et innlegg på Twitter forrige uke.

- Jeg vil si unnskyld for min oppførsel forrige helg - for å ikke være nok forsiktig og ærlig i måten jeg beskrev hendelsene, og for at jeg har tatt fokus bort fra mange utøvere som ønsker å oppfylle drømmene sine her i OL. Jeg ventet med å dele disse tankene til det ble bekreftet at den juridiske situasjonen var ordnet, og det var klart at mine lagkamerater ville komme seg trygt hjem, skrev Lochte.