IMPONERER: Amalie Iuel overrasker og imponerer når hun på amerikansk, dansk og sunnmørsk kommer med en klar melding til Karsten Warholm. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Ashley Spencer lanserer Amalie Iuel som medaljekandidat

USA-stjerne rystet over Amalie Iuel

OL-bronsevinner fra Rio i 2016, Ashley Spencer, hadde en personlig rekord to sekunder raskere enn Amalie Iuel før i dag. I kveld ble hun banket av Iuel med et halvt sekund. Det skjønner hun ingenting av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DOHA (Dagbladet): 55.15 var den gamle norgesrekorden til Amalie Iuel.

Den knuste friidrettsesset i forsøksheatet på 400 meter hekk i Doha i kveld.

Iuel banket til med råsterke 54.72, en fabelaktig utklassing av hennes tidligere norgesrekord.

Det var også den nest raskeste tiden i samtlige heat. Bare superstjerna Sydney McLaughlin løp raskere enn Norges håp i dag.

Verdensrekordholder Dalilah Muhammad løp 15 hundredeler saktere enn Iuel, riktignok noe kontrollert.

Live-published photos and videos via Shootitlive

I møte med Dagbladet etter rekordløpet, strålte naturlig nok Amalie Iuel.

- Det var veldig moro. Jeg var forberedt på at jeg måtte løpe dette heatet som om jeg bare skulle løpe ett løp, så jeg måtte bare gå for det, forteller Amalie Iuel til Dagbladet.

- Hva tenkte du da du så supertiden din på tavla?

- Jeg må si jeg var overrasket, men samtidig ikke veldig overrasket. Jeg hadde en veldig god følelse på oppvarmingen og også på treningsøktene opp mot VM. Det er gøy å se at de tidene jeg har hatt på trening også gjenspeiler seg i konkurranse.

Iuel tok en skikkelig storskalp i heatet sitt og distanserte den amerikanske friidrettsstjerna Ashley Spencer fullstendig.

Forbauset amerikansk stjerne

Spencer har en personlig rekord helt ned på 53.11, tok OL-bronsen på distansen i Rio de Janeiro og er rangert som nr. 5 i verden i dag.

Da Dagbladet møtte Spencer etter målgang, var hun forundret over hva som hadde skjedd.

REKORD: Amalie Iuel viste VM-form da hun suste inn til ny norgesrekord i forsøket på 400 meter hekk. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Amalie Iuel - som hadde en pers to sekunder dårligere enn Spencer - banket den amerikanske stjerna med over et halvt sekund.

- Jeg ble veldig overrasket over at Amalie løp så raskt og at hele heatet løp så raskt. Det hadde jeg ikke forventet. Jeg hadde aldri trodd at forsøksheatet skulle være så aggressivt og gå så fort som det jeg gjorde, forteller Ashley Spencer til Dagbladet.

- Jeg er også sjokkert over meg selv, at jeg ikke klarte å respondere bedre på farten til Amalie. Jeg skjønner ikke helt hva som skjedde. Det var overraskende aggressivt dette heatet. Jeg skuffet meg selv.

Tror Iuel kan ta medalje

Likevel gir ikke Spencer opp medaljedrømmen.

FORBLØFFER: Amalie Iuel briljerer med sine språkegenskaper, slår tilbake mot Karsten Warholm og kommer med en avsløring. Samtidig forbauser Iuels lillesøster. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Målet mitt er fortsatt medalje. Jeg kan også ta gullet. Alt er mulig, varsler den amerikanske stjerna overfor Dagbladet, etter å ha blitt knust av Iuel i dagens heat.

- Kan også Amalie ta medalje etter det hun viste her?

- Hvis hun kommer seg til finalen, har hun en medaljesjanse, ja.

Smigret Iuel

Det utspillet smigrer Amalie Iuel.

- Det er gøy å høre. Jeg snakket litt med Ashley før VM. Da sa hun at hun var ganske lei av sesongen allerede. Da tenkte jeg at høydepunktet ikke har kommet og at det ikke er den beste innstillingen, sier Iuel til Dagbladet.

MANGE TALENTER: Amalie Iuel er mektig imponert over søster Maja Iuels helt spesielle talent. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Hva tenker du om at hun lanserer deg som en medaljekandidat?

- Nå tenker jeg at jeg må ta ett steg om gangen. Nå har jeg kommet meg til semifinale. Det var planen. Nå må jeg forberede meg til i morgen.

Hylles

Spencer roser Iuels superløp i Doja.

- Amalie løp fantastisk i dag. Dette heatet gikk langt raskere enn forventet. Dessverre løp ikke jeg så raskt som jeg ønsket, selv om jeg så vidt kom meg videre til semifinalen, sier hun.

På lista over de fem best rangerte kvinnene på 400 meter hekk i verden, finner vi hele fire amerikanere, deriblant Ashley Spencer.

AUTORITET: Suksesstreneren Leif Olav Alnes vet hvordan han skal behandle sine utøvere. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Iuel har bakgrunn fra nettopp USA og vet godt hvordan de amerikanske stjernene trener.

Trener Alnes tror regimet Iuel var en del av i fire år i USA og amerikansk idrett, gjør at Tyrving-jenta trenger litt ekstra tid for å tilpasse seg det nye treningsopplegget og slå ut i full blomst.

- Leif er som en prosjektleder

For overgangen fra det amerikanske regimet til å ha Alnes som trener, er svært kontrastfull.

JUBELDAG: Karsten Warholm skrev norsk friidrettshistorie, pappa Gjert er misfornøyd med Jakob Ingebrigtsen og Amalie Iuel viser ferdigheter lang utenfor friidrettsbanen. Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Leif er det stikk motsatte av det jeg er vant med fra amerikanske trenerne. Det var autoriteter på college, mens Leif er som en prosjektleder og har en mer avslappet innstilling, forteller Amalie Iuel til Dagbladet.

- Vi er sammen om å få det til. Vi jobber sammen for å nå målene, og på veien har vi det gøy og koser oss. Det er viktig når vi skal legge inn så mange timer.

Iuel fikk vitseforbud i USA.

- I USA var det begrenset hvor mye vi fikk lov til å snakke og tulle på oppvarmingen, fordi det var ikke sett på som seriøst nok. Det er en stor forskjell fra her. I tillegg legger vi ned mange flere timer her med Leif som trener. Vi tar oss bedre tid og har 100 prosent fokus på selve øktene, forteller Iuel.

KRANGLER: Amalie Iuel anklager Karsten Warholm for å jukse med bildene. Warholm svarer på tiltalte. Reporter/video: Kristoffer Løkås og Øyvind Godø Vis mer

- Det var en form for vitseforbud i USA?

- Ja, mer eller mindre. Hvis jeg fniste på trening, var det hysjing. Det var ikke populært.

Endret treningsprogrammet

Treningsmetodene Iuel brukte i sine fire år i USA var effektiv til å begynne med, men Iuel tror treningsopplegget hun nå er en del av - med mye større fokus på mengde og volum - er det riktige for henne nå.

- Treningen i USA ga raskt framgang og økning i prestasjonene. Men over tid slår ikke så mye syretrening bra ut. Volum og kapasitet gir bedre utvikling over lang tid. I USA løp jeg veldig bra i starten av sesongen, men så dabbet det litt av. Vi konkurrerte nærmest hver helg. Det er ikke en bra oppkjøring til internasjonal sesong. Det er også en av de store forskjellene fra det gamle til det nye treningsprogrammet, forteller 25-åringen til Dagbladet.

- Hva tar du med deg av det du lærte i USA?

- I amerikansk idrett er de veldig flinke til å tørre å tenke stort. Det lærte jeg litt av: Selvtillit og det å tørre. Det tok jeg med meg fra USA, selv om jeg sikkert har litt å jobbe med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer