Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

USA tilbake på baskettronen

Men Kobe måtte jobbe da Spania yppet seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs «revansjlag» fullførte oppdraget. Søndag ble Spania slått 118-107 i OL-finalen, og amerikanerne er tilbake på basketballtronen.

- Dette er viktigere og mer spesielt enn noen tittel noen av oss kommer til å vinne, sa Kobe Bryant. Dagen etter sin 30-årsdag spilte han en hovedrolle da laget løste sin vanskeligste oppgave.

For første gang i Beijing-lekene fikk Kobe Bryant, LeBron James, Dwyane Wade og de andre amerikanerne hard kamp, men de viste styrke og lot aldri et godt spansk lag få overtaket.

Jevnt åtte minutter før slutt

Hver gang Spania pustet dem i nakken, svarte USA med ballerobringer, blokkerte skudd og viktige poeng.

Vel åtte minutter før slutt førte en trepoenger fra Rudy Fernandez til at Spania var bare to poeng bak (89-91). Om det noen gang var tid for frynsede nerver eller ren panikk, var det da. Bryant svarte med to uhyre viktige trepoengere og la fingeren over leppene.

Spania yppet seg igjen, men Bryant senket en trepoenger med etterfølgende straffe fordi han ble hindret i skuddøyeblikket.

- Vi la hjertene våre i dette. Spania var veldig gode, og vi måtte gjøre vårt aller beste for å greie det. Det må ha vært en av de beste OL-kampene noensinne. Intensiteten var helt vill, sa James.

OLs RIKESTE: Michael Phelps har kanskje flest OL-gull, men LA Lakers-stjernen Kobe Bryant har foreløpig mest gull i banken. Foto: REUTERS/SCANPIX
OLs RIKESTE: Michael Phelps har kanskje flest OL-gull, men LA Lakers-stjernen Kobe Bryant har foreløpig mest gull i banken. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Toppscorer Wade førte an med 27 poeng. Bryant, som feiret sin 30-årsdag lørdag, sto for 20.
Redeem Team
Etter å ha gjort fiasko i VM 2002 og OL 2004, med lag som ble kalt «Dream Team» uten på noen måte å fortjene det, tok USAs basketballforbund grep. De bygget et lag som i tre år skulle forberede seg til å gjenvinne tronen i Beijing.

De beste amerikanske spillerne fra NBA ble koblet med den mest meritterte treneren fra universitetsbasketball. Mike Krzyzewski sveiset sammen et lag der alle jobber knallhardt i forsvar og legger egoet på hylla til kollektivets beste.

Ikke helt som NBA, altså.

Laget greide bare bronse i VM for to år siden, da blant andre Kobe Bryant manglet, men reiste som «Redeem Team» til Beijing for å reise kjerringa etter tre mesterskapsnedturer på rad. På dette laget gikk ingen til kampene med halvhjertet innstilling i blind tro på egen overlegenhet.

Dermed ble kjerringa reist, og USA er olympisk mester i basketball for 13. gang.

- I 2004 var amerikansk basketball på bunnen. Vi har gjort en kjempejobb med å få USA tilbake på toppen, sa Carmelo Anthony.

(NTB)

image: USA tilbake på baskettronen
HYSJ: Spania nærmet seg farlig med åtte minutter igjen, men da var Kobe Bryant rask med å stilne motstanderen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!