USA vil kopiere Norge

Her får Johann Olav Koss klare beskjed fra USAs antidopingsjef Barry R. McCaffrey i Oslo i går ettermiddag:-OL i Salt Lake City skal bli tidenes reineste OL. Med Norge som forbilde.

Representanter fra over 40 nasjoner er samlet til den brede antidopingkonferansen i Oslo denne uka - hvor de sammen skal jobbe for å avsløre flest mulig juksemakere i idretten i framtida.

Og amerikanerne har litt av hvert å rydde opp i:

Da nyheten om at C.J. Hunter - ektemannen til Marion Jones - avla positiv dopingtest på Bislett sprakk under OL i Sydney, gikk Johann Olav Koss ut og krevde at USA ryddet opp i det han fryktet bare var toppen isfjellet i det som kunne vise seg å være tidenes største dopingskandale.

Blant annet er det nå kjent at USA fortsatt har til gode å offentliggjøre navn på friidrettsutøvere som tidligere er tatt for doping.

Bruker 100 mill.

I går sto Barry R. McCaffrey - direktør for narkotika- og dopingseksjonen i Det hvite hus - i Oslo og sa at det nå er bevilget 100 millioner kroner over en toårsperiode for å rydde opp i uvesenet.

Blant annet skal det tas 5000 dopingtester i USA neste år - en vesentlig økning fra tidligere.

- Suksess skal skyldes at man har det største talentet, den største viljen og de beste treningsfasilitetene. Ikke at man har de beste legene og farmasøytene. Dette er en kamp vi skal ta og det er en kamp vi skal vinne, uttrykte en offensiv McCaffrey overfor Dagbladet i går ettermiddag.

Han er også styremedlem i det internasjonale antidopingbyrået WADA (World Anti-Doping Agency).

Ikke skadet

Johann Olav Koss hevder at dopingavsløringene av Stian Grimseth og Fritz Aanes i OL har gitt Norge et verstingstempel på linje med Romania og Bulgaria.

Et slikt stempel ble tilbakevist av samtlige representanter Dagbladet snakket med i går.

- Vi er stolt og imponert over antidopingarbeidet i Norge. Dere slår hardt ned på juksemakere og alle saker blir offentliggjort. Norge er et forbilde for alle andre som jobber hardt på dette området, sa McCaffreys pressetalsmann Robert Weiner til Dagbladet i går.

Med et sted mellom 2700 og 3000 tester årlig er lille Norge i forhold til folketall sannsynligvis også landet med flest dopingtester av idrettsutøvere.

Overfor Dagbladet tok Weiner sterk selvkritikk for måten de har håndtert dopingsaker i USA.

- Vårt system har hatt en mentalitet av hemmelighold snarere enn avsløring. Det er nettopp derfor vi nå investerer så mye for å endre en slik praksis. Alt skal fram i lyset, lover Weiner.

Møtte Horn

Kulturminister Ellen Horn satt i går kveld i lange samtaler med Barry R. McCaffrey hvor de diskuterte et tettere samarbeid i antidopingarbeidet.

- Det var et interessant møte. Blant annet er vi invitert til USA for å snakke videre med flere av deres folk på dette området. Og vi har invitert de tilbake til Norge, sier Ellen Horn til Dagbladet.

Skeptisk Koss

Johann Olav Koss er fornøyd med at USA lover en skikkelig offensiv overfor dopingmisbruk. Men er ikke overbevist om at det vil bli like bra som de nå lover.

- Dette er kjempegode signaler fra USA. Det blir spennende å se om de kommer til å legge fram alle gamle saker. Det vil jeg like å se.

<B>MEKTIGE MENN: </B> USAs mektige antidopingsjef Barry R. McCaffrey hadde klar beskjed til Johann Olav Koss. USA liker antidopingarbeidet som Norge gjør og har til hensikt å kopiere det i USA.