Usain Bolt løp på utrolige 9,58

Slo verdensrekorden med over et tidels sekund.

VERDENS RASKESTE: Usain Bolt var litt for kjapp da han tjuvstartet i semifinalen, men i finalen i VM viste han full kontroll - og var bare kjapp.   Foto: SCANPIX/AP/Michael Sohn
VERDENS RASKESTE: Usain Bolt var litt for kjapp da han tjuvstartet i semifinalen, men i finalen i VM viste han full kontroll - og var bare kjapp. Foto: SCANPIX/AP/Michael SohnVis mer

(Dagbladet.no): Usain Bolt viste nok en gang at han er verdens desidert raskeste mann da han løp inn til verdensmestertittelen i Berlin i kveld.

Jamaicaneren var utilnærmelig allerede ut fra startblokkene, og da den langstrakte sprinteren krysset målstreken viste klokka 9,58 - ufattelige elleve hundredeler raskere enn hans egen verdensrekord.

- Jeg sa at hva som helst kunne skje, og det gjorde det. Jeg er veldig fornøyd med meg selv, men jeg har planer om å løpe enda fortere i framtiden, sier Bolt etter å ha sikret Jamaicas første VM-gull på 100 meter for menn.

I svak medvind satte han en ny fantastisk verdensrekord 365 dager etter at han løp på 9,69 i «Fugleredet» i Beijing. Det som skulle være en spennende duell mellom verdens tre raskeste menn ble en oppvisning av Bolt.

- Publikum ga meg energi, dette er fantastisk. Jeg mener det var et nesten perfekt løp, men treneren min kommer nok til å finne en liten ting som kan forbedres, sier Bolt med en latter til Eurosport.

SUVEREN: Tyson Gay løp sitt livs løp på 9,71, men det holdt bare til sølv i konkurranse med pistolkula fra Jamaica. Foto: SCANPIX/REUTERS/Seiko/Handout
SUVEREN: Tyson Gay løp sitt livs løp på 9,71, men det holdt bare til sølv i konkurranse med pistolkula fra Jamaica. Foto: SCANPIX/REUTERS/Seiko/Handout Vis mer

9,71 holdt bare til sølv
OL-mesteren hadde ikke årets raskeste hundremeter før i kveld (Tyson Gay med 9,77), men da det virkelig gjaldt viste han hvor stor forskjell det er på ham og resten av verden om dagen.

Tyson Gay og Asafa Powell på de neste plassene presterte begge to fantastiske løp, men det var bare ikke i nærheten av Bolt.

- Jeg føler meg bra, det var en fantastisk tid. Men det var ikke nok i dag, sier sølvvinner Gay til NRK om sitt løp, personlig rekord på 9,71.

- Jeg kan løpe fortere, jeg greide det bare ikke i dag.

Gay sa før VM at den som skulle slå Usain Bolt i 100-meterfinalen, måtte løpe på under 9.60, og det viste seg å stemme.

Løp for fullt helt inn
Bronsevinner Asafa Powell sikret mer jamaicansk jubel med sin tid 9,84.

- Jeg er stolt av tredjeplassen, sier Powell.

Usain Bolt hadde selv den gamle verdensrekorden med 9,69 sekunder. Den satte han da han vant OL-finalen i Beijing for nøyaktig ett år siden, men da satte han på bremsene lenge før målstreken var passert.

I kveld løp han for fullt hele veien i Berlin.

- Jeg visste att jag kunne gjøre store ting i år. Mine resultater i Beijing kom som en overraskelse, nå var jeg forberedt. Jeg fikk en bra start, og da visste jeg at jeg kunne klare det. Nå ser jag fram til 200 meter, sier Usain Bolt.

Det gjør nok resten av den sportinteresserte verden også.

VIL LØPE ENDA FORTERE: Usain Bolt mener han kan presse hundremetertida enda mer. Foto: SCANPIX/EPA/RAINER JENSEN
VIL LØPE ENDA FORTERE: Usain Bolt mener han kan presse hundremetertida enda mer. Foto: SCANPIX/EPA/RAINER JENSEN Vis mer