Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Usain Bolt overrasket av overklasse-naboer: - Jeg ble mer sjokkert enn noengang

Snakker om rasisme.

MØTTE MOTSTAND: Usain Bolt forteller i et nytt intervju om problemer han møtte blant overklassen på Jamaica. Foto: REUTERS/Edgard Garrido
MØTTE MOTSTAND: Usain Bolt forteller i et nytt intervju om problemer han møtte blant overklassen på Jamaica. Foto: REUTERS/Edgard Garrido Vis mer

(Dagbladet): Usain Bolt (29) har vært en av verdens mest kjente idrettsstjerner i en årrekke - og Jamaicas suverent største idrettsprofil.

I et nytt tv-intervju i programmet Profile forteller Bolt om rasisme fra overklassen i Jamaica da han slo igjennom som verdensstjerne.

Verdens raskeste mann forteller at han ble forbløffet over reaksjonene fra naboer da han flyttet inn i et leilighetskompleks ved St. Andrew.

- Spesielt i starten. Jeg ble mer sjokkert enn noen gang. Det var sånn jeg endte opp med å kjøpe huset. Jeg flyttet inn og hadde problemer med noen av dem som var lysere enn meg i huden. Jeg bodde ved siden av en advokat som sa til meg: «Vær forsiktig, de liker ikke å se unge folk som streber», sier Bolt, gjengitt av avisa The Gleaner.

- Liker ikke

Bolt slo for alvor til på friidrettsbanen i 2008. I Beijing-OL samme år satte han verdensrekord på 100- og 200 meter. I 2009-VM i Berlin forbedret han begge rekordene: 9,58 på 100 meter og 19,19 på 200 meter. Begge står fortsatt i dag.

29-åringen er født i den lille byen Sherwood Content, som ligger i Trelawny Parish nord på Jamaica. Da suksessen kom, flyttet han på seg. Da oppsto også problemene og misnøyen.

- Det er mange som ikke liker å se en person som meg komme seg opp og fram. Sånn er livet, sier Bolt.

Han fortsetter:

- Nå har jeg lært at ikke alle setter pris på det jeg gjør, sier friidrettsstjerna.

Vil slette rekord

Mannen fra Jamaica satser på å forbedre sine egne verdensrekorder i sommerens OL i Rio:

- En av de store rekordene jeg ønsker er på 200 meter. Jeg vil under 19 sekunder, være den første til å gjøre det. Det ville endret øvelsen, sa Bolt nylig.

Verdens raskeste mann for å fortsette til OL i 2020.

-Treneren sier at jeg kan fortsette til 2020. Men jeg ønsker ikke til å si hva jeg kommer til å gjøre. Treneren min synes jeg burde slutte å snakke om det hele tiden, la oss bare gå gjennom disse to åra og se hva som skjer, sa Bolt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media