Usain Bolt tangerte rekordholderne Lewis og Johnson

Jamaica overlegne på 4x100 meter i VM.

SPENNINGEN OVER: Usain Bolt løp siste etappe for Jamaica, og spurtet inn til et sikkert gull foran Justin Gatlin og USA. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN / NTB Scanpix
SPENNINGEN OVER: Usain Bolt løp siste etappe for Jamaica, og spurtet inn til et sikkert gull foran Justin Gatlin og USA. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN / NTB ScanpixVis mer

MOSKVA (Dagbladet): Usain Bolt var overlegen på gårsdagens 200 meter, og fikk det ikke stort verre da han vant 100-meteren med støle bein tidligere i mesterskapet. I dag kunne superstjernen tangere rekordholderne Carl Lewis og Michael Johnson med antall VM-gull, åtte totalt.

Jamaica var storfavoritt til å ta hjem gullet på 4x100 meter stafett i kveld, med Bolt på ankeretappen. Superstjernen vekslet nesten samtidig med Justin Gatlin, som hadde ankeretappen til USA, men derfra og inn var det ingen tvil om hvem som ville vinne. Jamaica klokket inn på 37,36. Det er et stykke opp til verdensrekorden på 36.84.

Justin Gatlin fikk litt problemer ved vekslingen etter en svak overlevering, men USA tok likevel sølv på tiden 37.66. Bronsen gikk til Storbritannia på tiden 37.80.

Alle de fire løperne fra Jamaica var også med på 100-meterfinalen tidligere i mesterskapet. Nick Carter, Kemar Bailey-Cole, Nickel Ashmeade og Usain Bolt utgjorde firkløveret.

Jamaica gikk også til topps i øvelsen i Berlin-VM 2009 og VM i Daegu 2011, begge med Usain Bolt på laget.

Mangler tre gull Amerikaneren Carl Lewis (52), som er kåret til det 20 århundrets største utøver av Den internasjonale olympiske komité, står med vanvittige ni OL-gull og åtte VM-gull, det er tre gull mer enn Usain Bolt har i øyeblikket. Lewis brukte 14 år på bragden, Bolt har på sin side bare brukt seks.

Lewis hadde også en klar fordel sammenliknet med Bolt. I tillegg til å sanke gullmedaljer på 100, 200 og 4x100 meter, som Bolt, så var han også en vanvittig god lengdehopper, og vant blant annet fire OL-gull i sandkassa.

Bolt har uansett ikke noe respekt for Lewis. Han liker rett og slett ikke trynet på amerikaneren.

- Nå skal jeg si noe kontroversielt: Jeg har ingen respekt for Carl Lewis. De tingene han sier om andre utøvere er utrolig nedverdigende. Jeg tror egentlig bare han er ute etter oppmerksomhet siden ingen snakker om ham lenger, har Bolt tidligere uttalt.

Bakgrunnen for hurtigtogets tirade er amerikanerens hyppige uttalelser om jamaicansk dopingkontroll.

- Land som Jamaica har ikke et tilfeldig program for testing, noe som betyr at de kan gå flere måneder uten å bli testet. Jeg sier ikke at det er noe, men alle må stille på likt grunnlag, sa blant annet Lewis etter Bolts maktdemonstrasjon i Beijing-OL.

• Litt ironisk at Carl Lewis har feilet en dopingtest hele tre ganger, mens Usain Bolt aldri har feilet en dopingtest.

VM-KONGEN: Usain Bolt slipper jubelen løs etter at gullet er sikret. Storbritannia tok bronsen. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus/NTB Scanpix
VM-KONGEN: Usain Bolt slipper jubelen løs etter at gullet er sikret. Storbritannia tok bronsen. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus/NTB Scanpix Vis mer