- JEG ER ET FENOMEN: Usain Bolt omtaler seg selv som et fenomen og en legende. Neste år håper han å forsterke det inntrykket ved å bryte 19-sekundersgrensa på 200 meter.Foto: Laurent Gillieron, EPA / NTB Scanpix
- JEG ER ET FENOMEN: Usain Bolt omtaler seg selv som et fenomen og en legende. Neste år håper han å forsterke det inntrykket ved å bryte 19-sekundersgrensa på 200 meter.Foto: Laurent Gillieron, EPA / NTB ScanpixVis mer

Usain Bolt vil bryte drømmegrense i 2014

- Seriøst, hvem ville blitt overrasket om jeg klarte det?

(Dagbladet): Usain Bolt skriver i sin nye selvbiografi, «Faster Than Lightning», at han drømmer om å løpe 200 meter på under 19 sekunder. Han rangerer en slik milpæl høyere enn eventuelt å vinne nye OL-medaljer i Rio de Janeiro i 2016.

- Hvis jeg ikke klarer bedre tider på 100-meteren, ville jeg elsket å klare å løpe på 18-komma-et-eller-annet sekudner på 200, om det så er et 18,99-løp. Glem neste OL og medaljene, å bryte den grensa vil være en enda større suksess. Jeg ville elsket å bryte den, vel vitende om at folk satt i hjemmene sine og mistet vettet på grunn av prestasjonen min, skriver han i boka ifølge det internasjonale sportspresseforbundet AIPS.

For å lykkes, sier jamaicaneren at han må ha en perfekt sesong, slik han mener han hadde i 2008. Det var året da han satte nye verdensrekorder på både 100 og 200 meter. Han forbedret begge rekordene året etter.

- Jeg tror neste år kan være muligheten min, til tross for at sjansen blir mindre for hver sesong. Jo eldre jeg blir, jo mindre blir muligheten og jo vanskeligere blir det for meg å prikke inn toppformen til et storløp.

- Fenomen og legende Men Bolt er jo ikke plaget med dårlig selvtillit, og mener ingen har noen grunn til å tvile på at han er i stand til å bryte 19-sekundersgrensa.

- Jeg tror ikke det er helt utenfor rekkevidde i løpet av et år eller noe sånt. Seriøst, hvem ville blitt overrasket om jeg klarte det? Hvem skal hindre meg i å løpe fort? Den eneste mannen som kan sette en stopper for min status som en stjerne innen friidretten i løpet av de neste par årene er meg selv, og jeg er et fenomen, en seriøs utøver - en legende for min generasjon. Tro meg, min tid er ikke over helt ennå.

Tenker fortsatt på fotball Men selv om drømmerekorden står høyere enn neste OL, har han ikke gitt opp drømmen om suksess i Rio heller. Han sier det viktige er at han må føle at han i det minste har en brukbar sjanse til å kjempe om seieren. Han fyller 30 år samme dag som avslutningsseremonien i Rio avholdes.

- Da kan jeg i hvert fall si «jeg prøvde, jeg tok sølv, jeg tok bronse, hva som helst. Jeg hadde en sjanse og jeg prøvde. Men tenk deg om jeg klarte å vinne gull, da. Festene i Rio ville ta fullstendig av, sier Bolt.

Men om han ikke føler seg kapabel til å kjempe med de beste i 2016, gjentar Bolt også i boka at han har lyst til å prøve seg på en annen idrett i stedet.

- Mest sannsynlig fotball, fordi jeg kan spille, og med tilstrekkelig innsats kan jeg bli bedre, sier Bolt.

BOK: Usain Bolt skriver i selvbiografien sin at han vil delta i OL i 2016 om han føler han har en sjanse til å vinne. Hvis ikke, satser han på en annen idrett, sannsynligvis fotball. Foto: Neil Hall, Reuters / NTB Scanpix
BOK: Usain Bolt skriver i selvbiografien sin at han vil delta i OL i 2016 om han føler han har en sjanse til å vinne. Hvis ikke, satser han på en annen idrett, sannsynligvis fotball. Foto: Neil Hall, Reuters / NTB Scanpix Vis mer