USAs kondomdrakter

OL-utøverne ville ha det siste innen tettsittende og gjennomsiktig aerodynamikk.

USAs friidrettsutøvere blir kledd opp i det siste av aerodynamiske kondomdrakter i Aten-OL. Minst mulig luftmotstand er nøkkelen til mer suksess. Derfor blir samtlige drakter svært tettsittende, og de er produsert i høyteknologisk materiale. Draktsettene blir bestående av hele dresser, topper, kortbukser, singlets og skjørt.

Australieren Cathy Freeman vakte oppsikt da hun løp inn til OL-gull på 400 meter i Sydney ikledd en slik spesialsydd dress. Nederlandske og amerikanske skøyteløpere har satt åtte verdensrekorder med like drakter som de amerikanske friidrettsutøverne får i OL.

Også stjernesyklisten Lance Armstrong sykler med tilsvarende drakt i Tour de France. I tillegg til å være sømløs i fronten, er stoffet i den såkalte «Swift Suit» både lettere, smidigere og tar mindre luftmotstand enn andre stoffer.

- Den beste drakten jeg noen gang har hatt på meg, sa sprinteren Justin Gatlin etter å ha prøvd den i det amerikanske OL-uttaket denne uken.

Tøyprodusenten Nike har laget draktene forskjellige ut fra individuelle behover. Det vil si at høydehoppere får litt annerledes drakter enn for eksempel sprintere.

Da utøverne ble spurt av produsenten om ønsket farge på draktene, var helhvitt svaret de fleste ga. Det gikk imidlertid ikke ledelsen i friidrettsforbundet med på, ettersom hvitt fort kan bli vel gjennomsiktig.

Derfor vil draktene ha enkelte strategisk plasserte blå felter.

(NTB)

<B>TETT OG RASKT: Friidrettsutøverne Stacy Dragila (venstre) og Sanya Richards viser fram draktene på pressekonferansen i Sacramento.
<B>BYGD FOR FART: Fra venstre ser du Shalane Flanagan, Grace Upshaw, Allen Johnson, Jen Toomey, Inger Miller, Justin Gatlin, Stacy Dragila, Sanya Richards og Toby Stevenson.