Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

President Donald Trump:

USAs landslagskaptein Michael Bradley: - Jeg er lei meg og flau over Trump

Flere idrettsprofiler ut mot presidenten.

KRITISK: USAs landslagskaptein Michael Bradley kritiserer sin ferske president kraftig etter de første ukene med Trump-styre. Foto: NTB Scanpix/John Dorton/ISI
KRITISK: USAs landslagskaptein Michael Bradley kritiserer sin ferske president kraftig etter de første ukene med Trump-styre. Foto: NTB Scanpix/John Dorton/ISI Vis mer

(Dagbladet): President Donald Trumps innreiseforbud til USA for besøkende fra sju land skaper reaksjoner også i idrettsverdenen.

I går trodde langdistansekongen Mo Farah lenge at han ville bli rammet av restriksjonene, og fryktet han ville bli forhindret fra å komme hjem til familien sin i USA.

Uvitende og fordomsfull

Farah ble født i Somalia, et av de sju omtalte landene (Iran, Irak, Syria, Sudan, Somalia, Libya og Jemen), og har bodd i USA i seks år.

- 1. januar i år ble jeg gjort til ridder av dronningen. 27. januar ser det ut til at president Donald Trump har gjort meg til en fremmed, skrev 33-åringen på sin Facebook-side, og kalte Trumps politikk «uvitende og fordomsfull».

- Jeg ble ønsket velkommen av Storbritanna da jeg kom fra Somalia som åtteåring, og fikk sjansent til å følge drømmene mine. Jeg har vært stolt av å representere landet mitt, vinne medaljer for det britiske folk og få æren av en riddertittel. Min historie er et eksempel på hva som kan skje om medfølelse og forståelse går foran hat og isolasjon, fortsatte Farah.

FÅR KOMME INN: Mo Farah fryktet innreiseforbudet ville holde ham unna familien i USA, men den somaliskfødte briten fikk kontrabeskjed. Han er likevel kritisk. Foto: NTB Scanpix/AFP / FRANCK FIFE
FÅR KOMME INN: Mo Farah fryktet innreiseforbudet ville holde ham unna familien i USA, men den somaliskfødte briten fikk kontrabeskjed. Han er likevel kritisk. Foto: NTB Scanpix/AFP / FRANCK FIFE Vis mer

Senere presiserte det britiske utenriksdepartementet ifølge BBC at innreiseforbudet for de med dobbelt statsborgerskap kun ville gjelde dersom man reiser til USA direkte fra et av de sju berørte landene, noe som dermed utelukker Mo Farah, som for tiden trener i Etiopia.

Likevel fastholder den olympiske mesteren at han fortsatt er grunnleggende uenit i det han kaller en «ekstremt splittende og diskriminerende politikk».

- Lei meg og flau

Også USAs fotballandslagskaptein Michael Bradley gikk til angrep på Donald Trump via sin Instagram-konto i går, skriver Guardian.

Bradley, som er sønn av norgeskjente Bob Bradley, følte han ikke hadde vært tydelig nok da han ble spurt om presidenten i et intervju tidligere på dagen, og rykket ut for å presisere hva han egentlig føler.

- Jeg ga et svar der jeg forsøkte å gjøre det klart at selv om jeg forstår behovet for sikkerhet, så bør det aldri gå på bekostning av verdiene og idealene landet vårt står for. Det mener jeg fortsatt, men det jeg sa, var for forsiktig, skriver Bradley.

- Det jeg ikke fikk sagt, er hvor lei meg og flau jeg er. Da Trump ble valgt, håpet jeg bare at president Trump ville være en annen enn kandidaten Trump. At den fremmedfiendtlige, kvinnefiendtlige og narsissitiske retorikken skulle bli erstattet av en mer ydmyk tilnærming til å lede landet vårt. Jeg tok feil. Og muslimforbudet er bare det siste eksemplet på at dette er en person som ikke kunne vært mer i utakt med landet vårt og den rette veien framover, slår USA-kapteinen fast.

Bekymring i NBA

Basketorganisasjonen NBA brukte helgen til å ta kontakt med det amerikanske utenriksdepartementet for å få vite hvordan de nye restriksjonene vil påvirke deres spillere, skriver Guardian.

Los Angeles Lakers' Luol Deng og Milwaukee Bucks' Thom Maker er begge født i Sudan, med delt statsborgerskap i henholdsvis England og Australia.

- Vi forsøker å få en bedre forståelse av hvordan denne presidentordren påvirker våre spillere fra de berørte landene. NBA er en global liga, og vi er stolte over at vi tiltrekker oss de aller beste spillerne fra hele verden, sier talsmann Mike Bass i en uttalelse.

URETTFERDIG: Rondae Hollis-Jefferson er en av NBAs muslimske spillere. Foto: NTB Scanpix/Michael Reaves/Getty Images/AFP
URETTFERDIG: Rondae Hollis-Jefferson er en av NBAs muslimske spillere. Foto: NTB Scanpix/Michael Reaves/Getty Images/AFP Vis mer

NBA har også flere muslimske spillere, og blant dem som protesterte mot Trump-ordren i går var Brooklyn Nets' Rondae Hollis-Jefferson.

- Du kan ikke dømme en hel gruppe for enkeltpersoners handlinger. Det er ikke riktig. De fleste muslimske hjerter er rene, og tror på en helt annen levevei, sier Hollis-Jefferson.

Frykter for OL-trøbbel

Også i den amerikanske olympiske komiteen jobbes det hardt for å finne ut hva de nye innstramningene i praksis betyr for idrettsfolk.

- Vi er i tett kontakt med administrasjonen for å få innblikk i de nye reglene. Det er også viktig å få klarhet i hvordan vi skal forholde oss til tilreisende idrettsfolk, sier Patrick Sandusky, ifølge NTB.

Han er talsmann for Den olympiske komiteen i USA.

Sandusky sier samtidig at Trump-regjeringen støtter Los Angeles' planer om å søke OL om sju år, selv om flere nå frykter at det kandidaturet svekkes.

David Wallechinsky, som leder Den internasjonale foreningen for OL-historikere, mener at Donald Trump generelt svekker Los Angeles' OL-sjanser med sine utspill. USA er også en mulig kandidat til fotball-VM i 2026, men et foreslått samarbeid med Mexico virker vanskelig i kjølvannet av presidentskiftet.

President Donald Trump forsvarer fortsatt restriksjonene.

- Dette er ikke et forbud mot muslimer, som mediene rapporterer uriktig om. Dette handler ikke om religion, men om terror, og om å bevare sikkerheten i landet vårt, sier Trump, og viser blant annet til at det er over 40 land i verden der majoriteten er muslimer, som ikke berøres av presidentordren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling