USAs ville protest: - Betal oss, jævler

Det amerikanske landslaget vant VM, men kampen om lik lønn som herrene lever i beste velgående.

SØKSMÅL: USA tok gull i fotball-VM, men de kjemper fortsatt en kamp om likelønn. Her protesterer de igjen. Video: @ashlynharris24 Vis mer

Det amerikanske kvinnelandslaget var suverene under årets VM, og tok gull etter at de slo Nederland 2-0 i finalen.

Landslaget kjemper derimot fortsatt en kamp om likelønn, og da de feiret gullet med en parade i New Yorks gater onsdag, protesterte de igjen.

På kvinnedagen, 8. mars, saksøkte nemlig 28 medlemmer av landslaget - deriblant stjernene Alex Morgan og Megan Rapinoe - det amerikanske fotballforbundet på grunn av lønnsforskjellene mellom herre- og kvinnelandslaget.

I forkant av paraden hadde landslaget trykket opp kopier av stevningen. Papirene ble brukt som konfetti, og ble kastet ut over tilskuerne.

I en video på Instagram, publisert av USA-keeper Ashlyn Harris, kan man også se at lagvenninna Allie Long spiser et av stevningspapirene.

- Betal oss, jævler, sier Harris i klippet.

VILL FEIRING: Megan Rapinoe heller champagne i munnen til Allie Long. Foto: Craig Ruttle / AP Photo / NTB Scanpix
VILL FEIRING: Megan Rapinoe heller champagne i munnen til Allie Long. Foto: Craig Ruttle / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Lovnad av presidenten

Videoen ble filmet i rådhuset i New York. Videoer fra sosiale medier viser også at spillerne sparker papirene utover gulvet i rådhuset.

- Det er et jævla søksmål, Pookie (kjæledyrnavn), sier Harris.

Presidenten for det amerikanske fotballforbundet, Carlos Cordeiro, holdt en tale utenfor rådhuset, men ordene hans druknet tidvis av buing og rop om likelønn.

KLAR BESKJED: «Better Play, Better Pay!». Foto: Spencer Platt / AFP / NTB Scanpix
KLAR BESKJED: «Better Play, Better Pay!». Foto: Spencer Platt / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Vi hører dere. Vi tror på dere, og vi forplikter oss til å gjøre det rette, sa Cordeiro, sitert av blant annet New York Post.

Fotballpresidenten påsto at ingen nasjoner har investert så mye i kvinnefotball som det USA har gjort, og at de skal fortsette å investere mer enn noen andre.

Han kom også med en oppfordring til FIFA og andre land om å gjøre det samme.

- Vi mener at alle kvinnelige fotballspillere fortjener god og lik betaling. Jeg har troa på at vi kan få til dette sammen. Dette laget har lært oss at å være best handler ikke bare om hva du gjør på banen, men også hva du står for utenfor banen, avsluttet Cordeiro.

FÅR STØTTE: Rapinoe og Cordeiro. Foto: Mark Kauzlarich / Reuters / NTB Scanpix
FÅR STØTTE: Rapinoe og Cordeiro. Foto: Mark Kauzlarich / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Rapinoe-støtte

Noen irriterte tilskuere forlangte at Cordeiro skulle komme seg vekk fra scenen, men USA-stjerna Megan Rapinoe tok presidenten i forsvar, skriver Time.

- Alle som er i en posisjon med makt, blir buet, sa Rapinoe i en tale til folket.

- Jeg støtter Carlos. Jeg tror han er med oss. Jeg tror han er på den riktige siden. Jeg tror han kommer til å gjøre ting rett, fortsatte VMs toppscorer.

34-åringen tok opp temaet om likelønn gjentatte ganger under VM. Da med fokus på FIFAs utbetalinger.

SE TV: Det amerikanske fotballandslaget blir heftig diskutert etter måten de feiret VM-gullet på. Her kan du se feiringa. Reporter: Emilie Rydning. Bilder med tillatelse: NRK. LES HELE SAKEN HER: https://www.dagbladet.no/sport/far-refs-etter-dette/71379795 Vis mer

Under neste herre-VM i Qatar skal 3,8 milliarder norske kroner fordeles. I neste kvinne-VM er det i overkant av 500 millioner kroner - en differanse på langt over tre milliarder.

- Jeg forstår at fotball for menn av mange ulike grunner er økonomisk mer utviklet enn kvinnefotball, men om man bryr seg om å tette gapet, legger man da tre finaler på samme dag? Nei, det gjør man ikke, uttalte Rapinoe da VM-, Copa America- og Gold Cup-finalen ble lagt til samme dag.

Enighet om mekling

Det amerikanske landslaget saksøker fotballforbundet for det de kaller «institusjonalisert kjønnsdiskriminering».

I stevningen påstår de at de betales mindre herrene, samtidig som de vinner flere kamper og genererer mer penger.

- Disse utøverne står for en høyere omsetning og skaffer bedre TV-tall, men betales mindre ene og alene fordi de er kvinner, sier Molly Levinson, en talsperson for landslaget, i en uttalelse til Vox.

Fotballforbundet er enige i at menn og kvinner ikke betales likt, men har sagt at det er umulig å sammenlikne lagene fordi lønnsstrukturene er forskjellig.

Partene håper å komme til en enighet gjennom mekling for å unngå en rettssak, skriver Vox.

I USA betaler ligaen spillerne. Herrene har en minimumslønn på cirka 70000 dollar. Til sammenlikning har kvinnene et lønnstak på 46200 dollar. Dette gjør at ligaen er avhengig av subsidier fra forbundet, som betaler for landslagsspillerne.

VILL FEIRING: Alex Morgan og resten av det amerikanske feiret ellevilt etter at gullet var sikret. Video: @ashlynharris24. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Nytt lovforslag

Senatoren i Vest-Virginia, Joe Manchin, introduserte et lovforslag på tirsdag som vil nekte amerikansk finansiering av herrenes VM i 2026 hvis ikke det amerikanske fotballforbundet betaler kvinnene og herrene likt.

- Den tydelige, ujevne lønningen mellom de amerikanske herrene og kvinnene i fotballklubber, er uakseptabel. Jeg er glad for at kvinnenes siste bragd skaper et offentlig ramaskrik, sa Manchin i en uttalelse, ifølge CNN.

- De er best i verden og fortjener å bli betalt deretter, sa senatoren.

Ifølge Buzzfeed News signerte mer enn femti medlemmer av Kongressen et brev til Cordeiro forrige uke som ba han fikse lønnsgapet.

- Ulikhetene som disse kvinnelige verdensmesterne har støtt på som medlemmer av det amerikanske kvinnelandslaget, er uforsvarlig, heter det i brevet.

USA skal arrangere VM for herrer i 2026 sammen med Canada og Mexico.