JUBLET FOR SEIER: USA var overlegne i OL-finalen. Foto: Scanpix
JUBLET FOR SEIER: USA var overlegne i OL-finalen. Foto: ScanpixVis mer

USAs «Dream Team» knuste Serbia i OL-finalen

USAs «drømmelag» i basketball hadde ikke like store navn som vanlig, men Kevin Durant tok laget på sine skuldre og bar det til nytt suverent OL-gull.

Serbia ble slått med bare tre poengs margin i gruppespillet, men da lagene møttes igjen i finalen ble marginen tidoblet. USA vant til slutt 96-66 i Rio-lekenes siste idrettsbegivenhet.

Serbia fikk en kjempestart og ledet lenge i første periode. Da perioden var over, var kampen fortsatt jevn med 19-15 til USA. Ved pause var likevel alt avgjort, ettersom amerikanerne vant 2. periode hele 33-14.

Durant herjet

Æren, eller skylden, skal Durant ha. Han bidro med 30 poeng i finalen selv om han fikk hvile i siste periode. Da var spenningen for lengst borte, og trener Mike Krzyzewski kunne slippe til reservene.

USA har tatt tre strake OL-gull under «Coach K», som den legendariske collegetreneren kalles. Han har ledet Duke-universitetets lag siden 1980, men han har også en heldig hånd med NBA-superstjerner. Han overtok etter fiaskoen i Aten-OL i 2004 (bronse), og siden er det bare blitt gull.

Bak Durant leverte også DeMarcus Cousins i finalen, med 13 poeng og 15 returer. Carmelo Anthony ble første mannlige spiller med tre OL-titler i basketball.

Til sammen har USA nå 15 OL-gull i basketball for menn.

I Rio-lekenes 306. og siste øvelse fikk USA det 46. gullet. Det gir en overlegen seier på medaljestatistikken. USA fikk også 37 sølv og 38 bronse.

Spansk bronse

Tidligere søndag førte NBA-stjernen Pau Gasol an med 31 poeng og 11 returer da Spania tok tredjeplassen med 89-88 over Australia i en thriller av en bronsekamp.

Spania tok OL-medalje for tredje gang på rad. Det ble sølv både i 2008 og 2012, begge ganger etter finaletap mot USA. Denne gang støtte det spanske laget på amerikanerne allerede i semifinalen.

Patty Mills, en av fire i Australias lag som er blitt NBA-mester, scoret 30 poeng og førte an i lagets forgjeves forsøk på å knipe sin første OL-medalje.

Gasol sendte Spania i ledelse 87-86 med to straffer da 28 sekunder sto igjen, men Aaron Baynes førte Australia tilbake i ledelse med en topoenger 9,7 sekunder før slutt. Med fem sekunder igjen å spille brukte Mills ulovlige midler for å stoppe Sergio Rodriguez, og den spanske spilleren satte begge straffene. Australia hadde ballen en siste gang, men rakk ikke å få av gårde et skudd før tiden var ute.

Australia kom til Rio med uttalt ambisjon om å ta gull, men måtte nøye seg med sin fjerde fjerdeplass. (©NTB)