Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Usikker på egen trening: - Et eksperiment

Martin Johnsrud Sundby har prioritert familie foran landslag før kommende sesong. 35-åringen innrømmer at det er tungt å gå på en mesterskapsfri vinter.

TRAVEL: Martin Johnsrud Sundby har dårlig tid med å komme seg i konkurranseform før sesongstart på Beitostølen neste måned. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TRAVEL: Martin Johnsrud Sundby har dårlig tid med å komme seg i konkurranseform før sesongstart på Beitostølen neste måned. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby har dårlig tid. Om bare noen få ukers tid er samtlige satsende skiløpere i Norge på plass på Beitostølen for å innlede sesongen.

- Jeg har en måned på meg nå og det er helt i grenseland på hva jeg trenger for å komme meg i form til å konkurrere med de unggutta her, sier en åpenhjertig Sundby til Dagbladet.

- Jeg vet hva som er optimalt og så vet jeg at jeg ikke gjør ting på akkurat den måten. Likevel må jeg optimalisere det jeg driver meg, forteller Sundby.

Landslagets lengstværende medlem har fått kjøre sitt eget løp denne sommeren og høsten. Hverdagen har gjort at Røa-løperen ikke har i nærheten av like mange samlingsdøgn som kompisene på landslaget.

Kutter treningstimer

Derfor passer det veteranen perfekt at allroundlandslaget for andre år på rad har valgt bort treningssamling i høyden i Alpene sent på høsten. Da hadde ikke Sundby trent med lagkameratene. I stedet er de samlet på hans hjemmebane, i Oslo.

- Som familiefar for to og med mine 35 år får jeg ikke nok hvile med tanke på treningen jeg i utgangspunktet ønsker å gjennomføre. Derfor går jeg ned i antall treningstimer hvert eneste år, sier Sundby.

Da han fra 2013 til 2016 var verdens beste langrennsløper og vant verdenscupen tre ganger (en ble han fratatt på grunn av brudd på WADA-reglementet, journ.anm.), trente Sundby opp mot 1200 timer i året.

Afterski #12: VM er over for denne gang, og for Norges del ble det tidenes fest. Se også hvorfor Klæbo ropte desperat etter mediesjefen - og hvorfor Gunde Svan får tyn. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

I år blir det trolig flere hundre timer færre. Sundby forteller til Dagbladet at han ikke har oversikt over det nøyaktige timeantallet sitt lengre.

- Jeg vet ikke nøyaktig hvor mange timer jeg trener, for jeg har sluttet å skrive treningsdagbok.

Verdensmesteren på 15 kilometer klassisk fra Seefeld forrige vinter virker avslappet mellom samtalene med norsk presse på landslagssamlingen i Kollen, men innrømmer at det han holder på med er en liten gambling.

- Det blir et nytt eksperiment hvert eneste år akkurat nå. Jeg vet ikke sikkert hvordan det vil fungere, sier Sundby.

Se igjen Sundbys reaksjon da VM-gullet ble sikret i februar på en høydramatisk 15-kilometer.

ENDELIG: Martin Johnsrud Sundby vant sitt første individuelle VM-gull i onsdagens 15-kilometer. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Vanskelig å finne motivasjon

VM-gullet individuelt var det som manglet i troféskapet til Sundby. Dermed er det kanskje ingen stor overraskelse av at han har hatt problemer med å motivere seg for å være på topp treningsmessig før en mesterskapsfri sesong.

Som Nettavisen fortalte mandag er Sundbys plan å stå over Tour de Ski, som han har vunnet ved to anledninger tidligere. I stedet er det en annen Tour som Sundby har pekt seg ut.

- Det er vanskelig å finne motivasjon til enkeltrenn denne vinteren. Jeg synes Tour 2020 virker spennende og kanskje blir det hovedmålet. Med to tremiler bør det passe meg ganske bra. Ellers blir det å sikte seg inn på så mange pallplasser som mulig og utvide CV’en slik, forteller Sundby.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media