Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Usikker på om jeg tolker dette som en innrømmelse fra Lance

Kjærgaard syklet på samme lag som amerikaneren under to av Tour-triumfene.

VAR LAGKAMERATER: I fire år syklet Lance Armstrong og Steffen Kjærgaard sammen for US Postal. I to av disse årene deltok de i Tour de France sammen - der Armstrong gikk til topps begge gangene. Her i 2001. Foto: Espen Haslene / VG / SCANPIX
VAR LAGKAMERATER: I fire år syklet Lance Armstrong og Steffen Kjærgaard sammen for US Postal. I to av disse årene deltok de i Tour de France sammen - der Armstrong gikk til topps begge gangene. Her i 2001. Foto: Espen Haslene / VG / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Steffen Kjærgaard syklet på lag med Lance Armstrong da amerikaneren vant Tour de France i 2000 og 2001.

I de senere år har flere av nordmannens gamle lagkamerater i US Postal, som selv er blitt avslørt som juksemakere, hevdet å ha sett Armstrong dope seg.

Kjærgaard, som har vært sportssjef i Norges Cycleforbund siden 2006, har konsekvent sagt at han aldri fattet mistanke til eller ble vitne til at noen på laget jukset.

Det faktum at Lance Armstrong nå har valgt å gi opp sin kamp mot USADA forandrer ikke på det.

- Det som har skjedd det siste døgnet endrer ikke oppfatningen jeg hadde av laget jeg var en del av for ti år siden. Som jeg har sagt tidligere, har jeg ikke kjent meg igjen i det som har kommet fram de siste årene, sier Kjærgaard til Dagbladet.

- Vet ikke om jeg har noen reaksjon
Armstrong valgte natt til torsdag, like før fristen utløp, å fraskrive seg retten til en voldgiftsbehandling. Det ville være hans sjanse til å bevise sin uskyld.

- Hvis jeg trodde et eneste sekund at jeg kunne konfrontere disse beskyldningene på en rettferdig måte, og legge anklagene døde for godt gjennom å stille opp i USADAs prosess, ville jeg grepet sjansen på flekken. Men jeg nekter å delta i en prosess som er så ensidig og urettferdig, skriver Armstrong i sin erklæring.

Avgjørelsen gjør at han sannsynligvis at han mister alle sine sju Tour de France-triumfer, og at han utestenges fra all idrett på livstid.

Kjærgaard våknet til nyheten i dag tidlig, men svarer slik på spørsmål om sin egen reaksjon på den dramatiske utviklingen i saken.

- Jeg vet ærlig talt ikke om jeg har noen reaksjon på det.

- Hva er grunnen til det?

- Det er mulig at dette gjør at saken rundt Lance legges død, men det reiser andre spørsmål.

- Hva slags spørsmål?

- Det første som slår meg er hvem som vant Tour de France fra 1999 til 2005, sier Kjærgaard, og viser blant annet til at Bjarne Riis har fått beholde sin sammenlagtseier i 1996 til tross for at han har tilstått doping.

- Ulikt Lance å gi opp
Lance Armstrong har kjempet utrettelig mot dopinganklagene i alle år, og truet sine motstandere med søksmål, men nå vil han altså ikke kjempe mer.

Mange, deriblant sykkelekspert Mads Kaggestad, tror det skyldes at Lance ville slippe en enda større nedverdigelse gjennom en høring der ti av hans mest lojale støttespillere vitnet mot ham.

Kjærgaard tar en lang tenkepause når Dagbladet spør om han er overrasket over at en fighter som Armstrong velger å gi seg.

- Det er jeg blitt spurt om før i dag også. På generell basis er det nok ulikt ham.

- Tolker du det som en innrømmelse?

- Det er jeg usikker på om jeg gjør.

- Hvordan tolker du det da?

- Det er jeg som sagt usikker på, svarer Kjærgaard.

- Hvordan ser du på Lance Armstrong etter dette?

- Jeg bruker å ta meg tid til å reflektere over ting, og føler ikke hastverk med å komme med noen uttalelse om akkurat det. Det er tre timer siden jeg fikk vite om dette. Jeg kjente egentlig aldri Lance, det nærmeste vi har vært å ha noe felles er at vi syklet for samme lag, spiste sammen og bodde på samme hotell. Det er en fyr jeg aldri har kommet innpå. Jeg har aldri definert meg som en venn eller en godt bekjent av Lance.

- Hvordan har du definert forholdet deres?

- Jeg har definert meg som en lagkamerat. For eget vedkommende har jeg kanskje opplevd et typisk eksempel på det vi europeere gjerne kaller amerikansk, overfladisk mentalitet. Om det var som en følge av at han følte jeg ikke var en del av den nærmeste gjengen, eller om han var sånn mot alle, er jeg litt usikker på. Men jeg vil tro vi er flere europeere som deler den oppfatningen, sier Kjærgaard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media