Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Aksel Lund Svindal om framtida

Usikker Svindal: - Jeg har ikke sagt at jeg fortsetter

Tidligere i år kom beskjeden om at Aksel Lund Svindal (35) fortsetter på landslaget. Nyheten var egentlig at han var tatt ut på landslaget. Hovedpersonen selv er motivert, men usikker.

MÅ SE AN KROPPEN: Aksel Lund Svindal sier han ikke kan garantere noe som helst før han har gitt kneet nok hvile og testet det på snø i august og september. Foto: Christian Roth Christensen
MÅ SE AN KROPPEN: Aksel Lund Svindal sier han ikke kan garantere noe som helst før han har gitt kneet nok hvile og testet det på snø i august og september. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

NYDALEN (Dagbladet): Det har vært rolig rundt Aksel Lund Svindal den siste tida. Alpint-esset har «ferie», og i sosiale medier har han vist fram både skiturer med pappa Bjørn, Formel 1-tur til Monaco, flere sykkelturer og arbeid med sitt nye merke Greater Than A, som ble lansert like før OL i Pyeongchang.

SER FRAMOVER: Aksel Lund Svindal var i dag på messe, hvor han sto på stand for selskapet Ivaldi, som han selv har investert i. Foto: Christian Roth Christensen
SER FRAMOVER: Aksel Lund Svindal var i dag på messe, hvor han sto på stand for selskapet Ivaldi, som han selv har investert i. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Trøblete kne

Det har vært mye spekulasjoner rundt framtida til Svindal. Først og fremst på grunn av et skrantete kne. Svindal har vært gjennom to store operasjoner de siste åra, og kjempet seg tilbake til OL-sesongen.

Men 35-åringen fra Kjeller hadde smerter, spesielt etter store treningsmengder.

Derfor trente han mye mindre enn konkurrentene, men nok til å ta OL-gullet i utfor både han selv og Norge har lengtet etter.

ETTERLENGTET GULL: Aksel Lund Svindal vant OL-utforen foran lagkamerat Kjetil Jansrud og Beat Feuz. Foto: Hans Arne Vedlog
ETTERLENGTET GULL: Aksel Lund Svindal vant OL-utforen foran lagkamerat Kjetil Jansrud og Beat Feuz. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Hvis jeg skal fortsette, er jeg avhengig av å kunne trene mer enn jeg gjør nå, uttalte Svindal før sesongslutt, og sa at planen var å fortsette - hvis han kom tilbake i treningsmodus.

Derfor har det vært antatt at han kommer til å gjøre et seriøst forsøk, og bare se an hvordan kneet reagere i sommer- og høstmånedene.

Fortsatt usikker

Ryste bekreftet tidlig i april at Svindal fortsatt er en del av landslaget og blir med en sesong til. Det samme gjorde landslagstrener Christian Mitter.

Da nyheten kom, var det nok mange Svindal-fans som pustet lettet ut. For neste sesong venter blant annet VM i Åre.

Men. Nyheten handlet egentlig om at Svindal var tatt ut på landslaget. Altså at han kunne være med, hvis han selv ville kjøre.

- Det er ingen garantier for hva som kommer til å skje med Aksel. Han er tatt ut på laget, og alt er i orden på det området. Det er utrolig viktig for laget at han signaliserer at han blir med videre, og jeg håper vi får kjøre sammen minst ett år til. Likevel sier jeg det med et lite forbehold om hvordan ting utvikler seg, uttalte Jansrud.

Det bekrefter Svindal til Dagbladet onsdag ettermiddag.

- Det var noen avisartikler som sa jeg skulle kjøre, men jeg har ikke sagt at jeg fortsetter. Jeg ble bare tatt inn på landslaget, det var en overdrivelse å si at jeg hadde bestemt meg. Så lenge ingen spurte meg, tenkte jeg ikke å gå inn og dementere det heller, sier Svindal til Dagbladet.

Svindal påpeker at Jansrud gjorde en god analyse da han oppsummerte situasjonen til OL-mesteren:

- Det som Kjetil sier er riktig. Hvis det hadde vært en avgjørelse som måtte kommet nå, så møtte det enten vært så bra eller så dårlig at det ikke var noen tvil. Det som er mer naturlig er at det er en prosess hvor man underveis må se an hva neste dag bringer, sier Svindal.

Svindals plan

Så hva venter egentlig Svindal i de neste månedene? For det er ingen tvil om at han vil stå på ski også neste år, hvis kroppen holder.

Svaret er like enkelt som det er vanskelig å gjennomføre: Akkurat nok trening og akkurat nok hvile til at kroppen er best rustet til sesongstart.

- Kroppen er egentlig ganske bra akkurat nå. Det har vært lurt det jeg har gjort, altså å ha gjort ting som er snilt mot kneet i en lengre periode. Jeg har syklet mye og holdt meg unna de tingene som jeg vet blir trøbbel. Det har hjulpet betraktelig. Det var rett og slett ikke bra etter vinteren, for å være helt ærlig.

- Hva blir viktig for deg framover nå?

- Hvis jeg fortsetter å være så smart og snill mot kneet som jeg har vært nå, og merker at det blir såpass mye bedre som det gjør, så er det jo et reelt håp om at det kan være bedre enn det var i vinter. Sånn det var i vinter vet det helt på limit. Ønsket mitt er at det skal være bedre neste sesong.

Svindal har derfor tatt valget om å stå over mange av treningene lagkameratene gjennomfører i løpet av sommermånedene. De innebærer blant annet mye løping og hopping.

Det vil han ikke utsette kneet for, ennå:

- Jeg kan gjøre det, men da spiser jeg av den kvoten jeg bør bruke på skikjøring. August og september blir viktig. Da er det planlagt en del skikjøring. Det er det som vil vise hvor landet ligger. Fram til det går det som normalt med at jeg jobber på jevnt og trutt, sier Svindal.

- Ikke gøy å kjøre

Jansrud presiserer at han skjønner om smertene gjør at Lund Svindals ikke kan svare hundre prosent på framtida:

- Jeg vet han har slitt litt med smerter i kneet, og forståelig nok synes han det er litt mindre morsomt å kjøre på ski med det. Det er ikke gøy å kjøre med smerter. Det har jeg tidligere erfaringer med selv, uttalte Jansrud i mai.

- Kjenner jeg Aksel rett, så får vi nesten bare vente og se hva som skjer til høsten.

Sportssjef Claus Ryste sier også at det er viktig for landslaget å beholde Svindal i rekkene. Dagbladet snakket med Ryste onsdag, og han er sikker på at 35-åringen kommer til å gjøre det som behøves for å være i form til en ny sesong - hvis kneet holder.

Nye prosjekter

I dag var Aksel Lund Svindal på Entreprenørens Marked på Lillo Gård, med blant annet ordfører Marianne Borgen og kronprins Haakon. Svindal har investert i selskapet Ivaldi, som jobber med 3D-print.

- Vi jobber med å få bygg- og anleggsbransjen til å ta i bruk 3D-printing, hvor man lager de delene man trenger lokalt i stedet for å bestille dem fra Kina, forklarer Svindal til Dagbladet, mens han viser fram en 3D-logo som ble laget på messen onsdag.

Espen Sivertsen, sjef i selskapet, forklarer:

- Sånn som framtida begynner å bygge seg er at vi digitaliserer mye som er fysisk i dag. Dette kommer i stedet for store varelageret som sender ulike varer rundt i verden. I den prosessen blir det brukt mye naturressurser underveis, og det er mye som blir kastet. I stedet kan vi bruke 3D-printer og annen teknologi til å lokalproduserte, og så kan man printe ut på byggeplass eller i nærområdet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media