HJELP: Heidi Weng får hjelp av lege Øystein Andersen etter siste etappe opp monsterbakken i Val di Fiemme. Foto: Terje Pedersen / Scanpix
HJELP: Heidi Weng får hjelp av lege Øystein Andersen etter siste etappe opp monsterbakken i Val di Fiemme. Foto: Terje Pedersen / ScanpixVis mer

Heidi Weng om VM

Usikker Weng ser mørkt på VM: - Jeg er langt bak

Heidi Weng er skuffet over hvordan formen har fungert i Tour de Ski. Nå håper skijenta på bedre tider og en bedre godfølelse, helst før VM.

VAL DI FIEMME/OSLO (Dagbladet): Heidi Weng ble nummer seks sammenlagt i årets Tour de Ski. I dagens etappe på ni kilometer fristil, gikk Weng i mål ett minutt og 58 sekunder bak Ingvild Flugstad Østberg som vant både dagens etappe og årets Tour de Ski.

Det var en skuffet Weng som møtte journalistene etter målgang.

- Det var skikkelig tungt. Jeg kan ikke huske at bakken var så hard som den var i dag. De gangene jeg har gått her har jeg vært i kjempeform, men i dag var det en kamp, sier Weng om alpinbakken i Val di Fiemme og fortsetter:

- Jeg var stokk stiv før bakken begynte og da jeg så det var fire kilometer igjen, da måtte jeg jobbe med hodet. Jeg jobba så hardt med hodet at jeg tror jeg aldri har jobba så hardt, jeg.

- Det var skikkelig hardt. Det var ikke noe hjelp å få med det føret som var heller. Jeg orka så vidt å gå svingene. Men jeg kjempa meg inn og kom meg til mål, det er bra, sier hun.

- Sykeste

Weng har slitt i årets sesong. Selv mener hun at prestasjonene har variert for mye. I tillegg har det butta litt imot, når hun selv føler hun har vært på vei mot noe. På lørdagens 10 kilometer klassisk, gikk de første fem kilometerne veldig bra, før det stoppet helt opp.

- Det er det sykeste jeg har vært med på. Jeg var så tørst og gikk skikkelig på en smell, rett og slett. Jeg visste ikke om jeg kom meg til mål en periode. Men jeg kjempet på. Jeg har aldri følt meg så ferdig, sa Weng til norsk presse i Val di Fiemme etter løpet.

Søndagens etappe var ikke noe enklere.

Ser mot VM

Nå håper Weng på å se framover mot VM i Seefeld, men sier selv at hun er særdeles usikker på om formen blir god nok. Dersom hun må prestere i Otepää 19. januar, er tankene negative.

- Jeg håper at jeg kan gjøre det bedre enn det jeg gjør nå, men jeg vet ikke. Tiden vil vise. Akkurat nå er jeg langt bak.

Hun velger å kalle seg selv en outsider. Resultatene er ikke der hun vil de skal være. Derimot mener skijenta at det er en positiv ting, og viser til andre outsidere, som har blitt sett på som et svakt kort og endt opp med å prestere i viktige konkurranser.

- Det er en fordel å være i angrepsposisjon. Ofte har det vært de man ikke forventer som gjør det bra. Sånn som i OL med Simen og Ragnihild. Outsidere er ofte de beste når de gjelder og kanskje jeg kan utnytte det. Akkurat nå føler jeg at jeg er den som er utenfor til å gå noen ting. Jeg må bare prøve å bli bedre i form og håpe det snur i siste del av sesongen, sier Weng og referer til Simen Hegstad Krüger og Ragnhild Hagas prestasjoner i OL.

På spørsmål om hvordan hun selv føltes Tour de Ski har gått, så er det ikke mye positivt å ta med seg.

- Jeg føler det har gått veldig opp og ned. Toblach viste jeg at jeg kan være med og kjempe på det meste. Otepää kommer altfor tidlig etter Touren. Hvis jeg må prestere der, så ser jeg mørkt på det. Men jeg vet ikke, ting kan snu, sier Weng.

Weng vil så gjerne være med og gå distanse i VM.

- Jeg håper å få gå en distanse, men er det slik at jeg må prestere i Otepää, så sliter jeg, sier Weng.

Dårlig selvtillit

Jenta fra Ytre Enebakk er åpen om den store psykiske testen hun har blitt utsatt for de siste dagene. Både føret og selve rennene har vært tungt for kroppen, og prestasjonene i første del av sesongen har variert stort, større enn hun skulle ønske. Til tross for nedturen, er det noe som har kommet positivt ut av det.

- Plutselig føler jeg meg bra, så føler jeg meg skikkelig dårlig. I dag var jeg stokk stiv, og jeg føler at jeg ikke får til å gå så fort. Det er demotiverende. Jeg vet jo selv at jeg ikke gjorde et dårlig løp ut fra resultatene, men jeg må kjempe mer enn normalen. Det verste er at jeg må jobbe ekstra for å få hodet på plass.

På spørsmål om det mentale er en årsak til de litt svakere resultatene, avfeier skiløperen dette.

- Hvis ikke hodet hadde vært på plass i dag, så hadde jeg nok stoppa. Hodet er sterkere. Jeg skal ta med meg at jeg klarte å fullføre, selv om jeg synes det gikk skikkelig dårlig. Resultatene er stikk motsatt enn tankene, og det må jeg ta med meg. Selv om følelsen ikke er helt der, så går det bra likevel, sier Weng.

- Forventa

Jentenes langrennstrener, Ole Morten Iversen, har stor tro på at Weng snart er i den formen hun vil være i. Etter å ha blitt fortalt om skiløperens mørke tanker om prestasjonene, sier han dette:

- Er det veldig mange andre norske jenter som er bedre enn henne da? Hun må ha sett på en annen resultatliste enn oss, sier Iversen til Dagbladet.

Iversen mener at Weng er der hun skal være, men hadde håpet på at hun kanskje hadde gått et par renn hvor hun lykkes hundre prosent, for godfølelsen sin del.

- Vi har lagt et grunnlag og plan bak dette. Planen var å være veldig forsiktig i sommer og i høst, og vi hadde ingen målsetting om å være i bra form før jul. Tour de Ski skulle brukes for å få et løft, slik at hun kommer tilbake på nyåret som en bedre skiløper. For meg er hun der jeg har forventet. Eneste jeg savner er et eller to løp som ville være i nærheten av det hun er god for.

- I går var hun ganske nærme. Gikk en bra 5 km, men så går hun tom. Det er litt stang ut, hun er uheldig, sier Iversen og fortsetter:

- I dag går hun et veldig bra løp med forferdelig stive ben. Altså det å prestere så bra som ho gjør når hun selv syns det er så dårlig, da er det mye å gå på. Det er jo det vi håper å finne fram mot VM. Jeg syns hun har fått gode svar på seg selv. Likevel forstår jeg at hun savner den virkelige godfølelsen, men den kommer, det er jeg sikker på, avslutter Iversen.