TØFT: Therese Johaug forteller at sesongstarten tok så på mentalt at hun fikk en liten mental smell før rennene på Lillehammer forrige helg. Foto: Bildbyrån
TØFT: Therese Johaug forteller at sesongstarten tok så på mentalt at hun fikk en liten mental smell før rennene på Lillehammer forrige helg. Foto: Bildbyrån Vis mer

Therese Johaug fikk mental smell etter sesongåpningen

Uslåelige Johaug gikk på mental smell etter Finland: – Måtte virkelig jobbe med meg selv

Therese Johaug gikk på en mental smell, men hvile og fokus på andre ting enn langrenn gjorde henne knusende overlegen på Beitostølen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Therese Johaug fortsetter å skyve til side all konkurranse i langrennssporet. Mens svenskene var tett på henne i et par renn både i Kuusamo og på Lillehammer, var det aldri tvil om seieren i snødrevet på Beitostølen.

Johaug var totalt overlegen og seiret med over et minutt til Charlotte Kalla. Selv kalte Johaug det sitt beste skirenn etter utestengelsen.

- Det er det beste skirennet jeg har gått så langt i år. Jeg kjente at både teknikk og ski og kropp fungerte veldig bra fra første stavtak, sier Johaug.

Tøft før Lillehammer

Mye av årsaken til det, mener Johaug er fordi hun for første gang siden sesongstart fikk mulighet til å samle litt overskudd. Sesongstarten har nemlig vært så tøff for Johaug at hun gikk på det hun selv kaller en «mental smell» før minitouren på Lillehammer forrige helg.

- Jeg har kjent at de første ukene, med åpningshelga og Kuusamo, tok på. Jeg kjente at jeg gikk på en litt sånn mental smell rett før Lillehammer. De løpene der oppe måtte jeg virkelig jobbe med meg selv hele veien for å vinne og holde på den luka jeg hadde, sier Johaug.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Løfshus og Pettersson slår også alarm om norsk kvinnelangrenn. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Johaug forteller åpent om hvordan tankene spant voldsomt i starten av sesongen. Til tross for at hun har vunnet samtlige løp hun har gått så langt i år, innrømmer hun at spørsmålene om mottakelse og forventninger har tatt på. Det mener 30-åringen selv er bakgrunnen for den mentale smellen.

- Det er nok summen av alt. Du lader veldig opp til å gå løpene her på Beitostølen og har en drøm om å stå øverst og så var det til Kuusamo. Der var det mange forventninger og spørsmål. Hva går jeg til der borte, ønsker folk meg velkommen, hvordan tar de andre løperne meg imot? Det var så mange spørsmål da, forklarer Johaug.

- Når du da lykkes med det du har gjort, så når du kommer hjem og får senket skuldrene kjenner du hvor mye det har kostet egentlig.

Koblet av med gavepakking

Dermed ble rennene på Lillehammer beinharde for Johaug som forteller at hun var veldig sliten etter rennene. Denne uka har hun derfor prioritert å samle overskudd og tenke på litt andre ting.

Etter flere uker med konkurranser og trening i rene konkurranseløyper uten mulighet til lengre turer i flatere terreng, brukte Johaug et par dager på Sjusjøen til å roe ned, før hun reiste til Oslo for å tenke på noe annet.

- Jeg styra med julegaver, fikk sendt ut det, og var sammen med venninner og søstera mi. Jeg fikk gjort noen ting som ikke hadde noe med langrenn å gjøre. Det var godt for kropp og hode at ikke alt dreier seg om konkurranser og å lade opp til det. Jeg kjenner at å få gjort andre ting er viktig, når det er såpass intensivt som nå, sier Johaug til Dagbladet.

Etter en liten teknikkøkt med hennes personlige trener Pål Gunnar Mikkelsplass torsdag, var Johaug klar for å knuse konkurrentene. Med den vanskelige mentale starten bak seg og en Johaug i knallform, er spørsmålet om noen konkurrenter nå kan utfordre verdenscuplederen igjen denne sesongen.

Assisterende landslagstrener Geir Endre Rogn mener Johaugs løp var ganske nær hennes absolutte toppnivå.

- Hun har nok kanskje litt mer å gå på, men hun er nok ganske nære i dag. Når forholdene og løypa er som dette er det ikke overraskende at hun vinner med over et minutt, konkluderer landslagstreneren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer