Usporlige dopingmidler

Dopingekspert Kåre Birkeland mener det er utenkelig at Johann Mühlegg startet med doping midt under OL. Han tror også det fortsatt finnes dopingmidler som ikke oppdages ved testing.Les svarene fra nettmøtet!

- Det er usannsynlig at han skal ha satt en sprøyte torsdag, og det er den eneste, sier dopingeksperten Kåre Birkeland. Han har ti års erfaring fra Dopinglaboratoriet, men arbeider i dag som overlege ved Aker sykehus i Oslo.

Birkeland forklarer at stoffet Mühlegg ble tatt for, NESP, må brukes i lengre tid for overhode å ha noen effekt. Hvorfor tysk-spanjolen da skal ha tatt stoffet for første gang under OL virker dermed utenkelig.

Men det skal bevises, og dermed vil Johann Mühlegg trolig beholde sine to første gullmedaljer fra OL, selv om b-prøven skulle vise seg å være positiv den også.

- EPO må brukes over en viss tid for å få effekt. Det kan være snakk om mange måneder. NESP er modifisert EPO. Det har lenger varighet og må ikke injiseres like ofte, sier Birkeland.

Inntil Johann Mühlegg ble tatt, var det ingen som hadde blitt avslørt for å bruke NESP, og flere medier meldte før OL at det ikke var mulig å avsløre.

- Det er helt klart at det kan avsløres. Det skiller seg også mer ut fra kroppens naturlige EPO, enn EPO gjør, sier Birkeland.

Mandag klokka 21.00 møter du han på Dagbladet.no. Send inn ditt spørsmål til dopingeksperten nå.

KAN BEHOLDE TO GULL: Johann Mühlegg kan beholde de to gullmedaljene han tok før han ble avslørt.
MØT DOPINGEKSPERTEN: Dopingekspert Kåre Birkeland mener det er utenkelig at Johann Mühlegg startet med doping midt under OL.