Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stjerneduell i Tour de Ski

Ustjugov ble historisk med ny overlegen seier. Men det er noe annet som skremmer enda mer

Sergej Ustjugov vant sin fjerde strake etappeseier i Tour de Ski. Selv om han er eksplosiv og omtrent like tung som Petter Northug, er han god også i monsterbakken. Konkurrentene er advart.

DUELL: Martin Johnsrud Sundby har fått noe å tenke på etter at Sergej Ustjugov økte ledelsen i sammendraget ytterligere i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DUELL: Martin Johnsrud Sundby har fått noe å tenke på etter at Sergej Ustjugov økte ledelsen i sammendraget ytterligere i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

OBERSTDORF/OSLO (Dagbladet): Sergej Ustjugov tok sin fjerde strake etappeseier i Tour de Ski og noterte seg for en seiersrekke som selv ikke Petter Northug har oppnådd. Ingen har tidligere vunnet fire etapper på rad.

I en rekke utgaver har Northug dominert de innledende etappene fullstendig, men fått lite igjen for spurtene han har vunnet, all den tid Mosvik-ekspressen har tapt for mye opp monsterbakken i Val di Fiemme.

Det er denne bakken som er årsaken til at mange fortsatt holder Martin Johnsrud Sundby som tourfavoritt, selv om han ikke klarte å innhente Ustjugov i dag. Samtidig er det akkurat fjorårets resultatliste i Alpe Cermis-bakken som skremmer Sundby og co ytterligere.

Ustjugov er normalt sett flere hakk bedre enn Northug i Alpe Cermis-bakken, selv om de veier omtrent det samme og begge er best i flate, korte og eksplosive løyper. Det russiske multitalentet var bare 19 sekunder bak Sundby i selve bakken.

Nå leder 24-åringen Tour de Ski med 42,7 sekunders forsprang på Sundby. Regnestykket er enkelt i visshet om at Ustjugov har tatt nye steg i år: Russeren er tourens nye favoritt.

- Frem til i dag har Sundby vært favoritt til å vinne Tour de Ski, men nå har Utsjugov overtatt favorittstempelet, mener NRKs Torgeir Bjørn

Oppsiktsvekkende god i bakken

Ustjugov ble nr. 3 i fjorårets utgave av Tour de Ski og virker enda sterkere i år, selv om han falt stygt på trening i Kuusamo og startet sesongen beskjedent i distanserenn.

Der sammenlagtleder på kvinnesiden Stina Nilsson var over fire minutter bak Heidi Weng opp monsterbakken i Val di Fiemme i fjor, er Ustjugov av et annet format.

På avslutningsetappen i fjor ble russeren slått av 47 sekunder av Sundby totalt. I selve bakken skilte det imidlertid bare 19 sekunder ifølge Dagbladets målinger fra punktet nederst i monsterbakken til mål. Therese Johaug var for øvrig bare et drøyt minutt bak den råsterke duoen. Lista kan du lese her.

At Ustjugov var så nærme Sundby, er svært imponerende av en eksplosiv langrennsløper som veier 80 kilo.

Imponerte i front

På dagens jakstart gikk Ustjugov ut med et forsprang på et halvt minutt på Sundby i snøværet. Bak der fulgte Alex Harvey og Dario Cologna.

Men selv om det snødde bare mer og mer i de tyske løypene, klarte ingen å ta inn forspranget til Ustjugov. Sundby nærmet seg underveis i løpet, men tapte mange sekunder mot slutten.

I mål skilte det 37,2 sekunder. I tillegg tapte Røa-gutten fem bonussekunder. Harvey slo Cologna i spurten om 3. plassen, drøye minuttet bak Ustjugov.

- Det var her jeg skulle hente inn sekunder. Oberstdorf og jeg er ikke helt gode venner. Jeg finner ikke helt ut av stedet. I Italia trives jeg normalt sett bedre, men Ustjugov er kjempesterk, sier Sundby til NRK.

Emil Iversen hadde en blytung dag i sporet og gikk seg vekk i tetkampen. Han falt ned til 31. plass, over seks minutter bak Ustjugov.

- Jeg har ikke snakket med Emil ennå, så jeg vet ikke hva som skjedde, sier herrelandslagstrener Tor Arne Hetland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media