Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mysteriet Sergej Ustjugov

Ustjugov får besøk av Northug. Slik er russeren når kameraet forsvinner: - Han er misforstått

Etter å ha reist rundt i Europa hele vinteren er det endelig Sergej Ustjugov som får besøk av Petter Northug i hjemlandet. Russeren er annerledes enn mange tror.

VARM: Sergej Ustjugov har vært i mange situasjoner med mye sinne og aggresjon, men når skiene er lagt til side, er russeren varm og imøtekommende. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
VARM: Sergej Ustjugov har vært i mange situasjoner med mye sinne og aggresjon, men når skiene er lagt til side, er russeren varm og imøtekommende. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Sergej Ustjugov (24) ble VM-kongen i Lahti med fem medaljer. Vi må tilbake til Petter Northug i 2011 og Bjørn Dæhlie i 1997 for å finne sist gang det skjedde i herrelangrenn.

To gull og tre sølv ble til slutt beholdningen. Begge gullene kom etter norske uhell: Først da Martin Johnsrud Sundby falt og brakk staven på VM-tremila. Dernest da Emil Iversen gjorde akkurat det samme på lagsprinten.

Nå er drømmesesongen over for russeren. Ustjugov ser tilbake på vinteren med stolthet - i sesongen hvor han ble både Tour de Ski- og VM-kongen.

- Det har vært et eventyr, mer enn jeg kunne drømme om før sesongen. Jeg må takke Norge for gullene. Fallene i VM gjorde det enklere. I tillegg har jeg trent mye i Norge i år og deltatt i NM. Jeg liker Norge, sier Ustjugov til Dagbladet.

Russeren var ikke hjemme på et halvt år. Nå er han tilbake i hjemlandet og får norsk besøk av Petter Northug i Sibir. De to spurtsterke stjernene skal måle krefter i Ugra Ski Marathon i dag. Ustjugov har et godt forhold til sine norske konkurrenter.

POPULÆR: Sergej Ustjugov er på mange måter det sunne formblde som russisk langrenn trenger.Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
POPULÆR: Sergej Ustjugov er på mange måter det sunne formblde som russisk langrenn trenger.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Derfor sympatiserte han med sine rivaler etter uhellet i Lahti. Han gikk bort til Emil Iversen for å trøste ham etter fallet på lagsprinten og viste sin varme side.

- Å miste et gull er forferdelig. Det er noe jeg ikke unner noen. Da er det bedre å vise medfølelse enn å hovere, mener 24-åringen.

Den kalde og varme siden

Men så var det den mørke siden til Ustjugov som mange forbinder han med:

* I Tour de Ski var han rasende på Marcus Hellner og var klar for å stoppe opp i løypa for å slåss. - Jeg kan stoppe og slåss i løypa om det skulle trengs, sa russeren til Dagbladet.

* I VM i Lahti var han sint under medaljeseremonien og ville helst ikke være der for å motta sin sølvmedalje på sprinten. Northug sa til Dagbladet at Ustjugov hadde mord i blikket på den første medaljeseremonien. Russeren bekreftet dagen etter at han var rasende.

NORTHUG REAGERER: Sølvvinner Sergej Ustjugov så ut som om han ikke ønsket å være på medaljeseremonien i det hele tatt. Etter at det formelle i medaljeseremonien var et faktum, rev han av seg sølvmedaljen under VM i Lahti. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

* Sint var han også på FIS' beslutning om å ikke la Aleksander Legkov og co få lov til å konkurrere i Lahti. Derfor nektet Ustjugov å bære VM-sølvet etter den avsluttende femmila.

Men russeren, som kalles «elgen» i hjemlandet, er ikke bare en kontroversiell kruttønne. Ustjugovs varme sider er mange. Smilet kan sjarmere alle når Ustjugov først er glad. Latteren varmer. Humoren er lun. Og kjærligheten som den doble verdensmesteren viser i sine gode stunder, overgår de aller fleste.

- Sergej er misforstått. Egentlig, i alle andre situasjoner enn i løypa, er Sergej snill som et lam. Han tar vare på alle rundt seg. Han er et helt annet menneske utenfor løypa enn i løypa, sier lagkameraten Nikita Kriukov til Dagbladet.

- Ustjugov er misforstått

Kontrastene så vi på den første og tredje medaljeseremonien som Ustjugov foreløpig har vært på i Lahti. Etter VM-sølvet på sprinten var han sint, tok av seg medaljen og forlot stadion før alle andre.

Da han vant gull smilte han fra øre til øre. Latteren satt løst, både overfor konkurrenter og journalist. Så gikk han bort til sine russiske fans og løftet ukjente russiske barn høyt opp i lufta.

- Det er sånn Sergej er som regel. Han er lun, varm og hyggelig med de rundt seg. Sergej er veldig behagelig å være med. Han er nok litt misforstått i andre land, som har hengt seg opp i øyeblikkene hvor han har vært sint og skuffet, sier fire ganger verdens- og olympisk mester Nikitia Kriukov.

LATTER: Sergej Ustiugov må som regel ha tolk under intervju. Men her begynner han å le av reporterens spørsmål til Nikita Kriukov på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Kriukov er russeren som alltid smiler. Ustjugov er russeren som minner om en tidlig utgave av Northug: Vinnerinnstinktet gjør ham til et villdyr i konkurranser. I blant koker det over. Men stort sett er han en jovial og varm type.

- Sergej er en typisk vinner. Han er litt besatt av det. Det er kanskje derfor han er best, tror Kriukov.

Ville ikke på medaljeseremoni

Vi så det på VM-sprinten i Lahti: Federico Pellegrino satte russeren på plass. Sølv var bra, tenkte de fleste. Men ikke hovedpersonen selv. Han satt med hodet gravd langt ned i armene på pressekonferansen. På medaljeseremonien var han fortsatt rasende.

- Ja, jeg var det. Jeg skjønte ikke poenget med å være på medaljeseremonien for å ta imot et sølv. Jeg vil ikke havne i søkelyset når jeg har tapt. Det er gull jeg går for. Det er gull jeg vil ha, sa Ustjugov til Dagbladet.

Gull ble det to ganger i Lahti-VM. Gull har han også funnet på hjemmebane. Hun heter Jelena Soboleva og er Ustjugovs kjæreste. De fant hverandre på arenaen hvor Ustjugovs trives best: i skiløypa.

- Mange er opptatt av oppmerksomhet. Jeg er bare opptatt av å gå på ski - og mine nærmeste, sier 24-åringen.

Kjæresten Soboloeva har en 9. plass i verdenscupen som best. Ustjugov har 11 verdenscupseire, to VM-gull og én suveren sammenlagtseier fra Tour de Ski.

- Jelena betyr veldig mye for meg, sier Usjtugov.

Tallet som skremmer

Og vi minner om alderen: 24 år. Det er ungt i en utholdenhetsidrett som langrenn. Martin Johnsrud Sundby var fem år eldre da han ble best i verden. Trolig har Ustjugov mye å gå på.

- Det er mulig å slå Sergej i framtiden, men det blir tøft. Det kommer alltid noen opp som vil utfordre eneren. Samtidig tror jeg at Sergej vil fortsette å utvikle seg. Han kan bli nesten uslåelig, men så har jo dere et talent som Johannes Høsflot Klæbo på vei opp, sier Kriukov.

- Klæbo og Ustjugov er unike. De kommer nok til å dominere langrennssporten i mange år framover. Det blir en norsk-russisk duell, spår han.

I morgen dueller Ustjugov mot en annen nordmann, nemlig mannen han fortsatt mener er langrennskongen: Petter Northug.

- Petter har ikke vært den beste skiløperen i det siste, men han har vært kongen i mange år. I mitt hode er han det fortsatt, mener Ustjugov.