Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ustjugov fikk ikke medhold i anke

Idrettens voldgiftsrett offentliggjorde sin avgjørelse.

ANKET: Sergej Ustjugov.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ANKET: Sergej Ustjugov. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): 47 russiske utøvere, inkludert blant andre Sergej Ustjugov, Aleksandr Legkov og Maxim Vylegzjanin, anket tidligere denne uka IOCs avgjørelse om å ikke invitere dem til OL, i et siste forsøk på å få stille til start i mesterskapet.

Matthieu Reeb, generalsekretær i CAS, skulle møte pressen kl. 11.00 lokal tid i et konferanserom i Pyeongchang. Seansen ble utsatt tjue minutter. Reeb beklaget forsinkelsen, før han leste opp beslutningen.

Idrettens voldgiftsrett (CAS) tar ikke anken til følge. Dermed er OL-håpet definitivt ute for Ustjugov, Legkov og de andre russerne.

Bakgrunnen for hele saken er at IOC utestengte den russiske olympiske komité fra mesterskapet i Sør-Korea. Noen russiske utøvere har likevel blitt spesialinvitert, men konkurrerer ikke under det russiske flagget.

Begrunnelsen

I sin avgjørelse slår CAS fast at prosessen med å etablere en invitasjonsliste for russiske utøvere, ikke kan beskrives som en sanksjon.

«Selv om den russiske olympiske komiteen ble suspendert, valgte IOC likevel å tilby individuelle idrettsutøvere muligheten til å delta i vinterlekene under gitte forutsetninger - en prosess som var satt i stand for å balansere IOCs interesse i den globale kampen mot doping og interessene til enkelte idrettsutøvere i Russland», heter det i CAS-avgjørelsen.

Videre peker CAS på at de 47 utøverne som nå har fått sin anke avvist ikke har klart å bevise at den spesielle invitasjonslista, som vurderte alle utøverne selvstendig, ble satt sammen på en måte som diskriminerte eller behandlet utøverne på en urettferdig måte.

«Panelet har konkludert med at det ikke er noe bevis for at invitasjonspanelet har utøvd sitt skjønn på en upassende måte», lyder konklusjonen.

To ulike grupper

Dermed avviser de anken til utøverne.

Gruppen med Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzjanin, Jevgenij Belov, Aleksandr Bessmertnykh og co. ble frikjent av CAS forrige uke. Dermed fikk Legkov beholde sine resultater, blant annet femmilsgullet fra Sotsji-OL, og dermed er ikke disse lenger utestengt fra idretten.

Likevel får de ikke invitasjon til å delta i vinter-OL av IOC. Denne gruppen av russere oppfyller ikke IOC' kriterier, som har vært tydelige på at utøverne som er nevnt i McLaren-rapporten ikke får delta i OL i Pyeongchang.

Unntakene fra Sotsji

Utøvere med tidligere dopingdommer, som Natalja Matvejeva, var heller aldri aktuelle for OL, tydeliggjorde IOC allerede i desember.

Hva angår Sergej Ustjugov har han aldri vært nevnt i McLaren-rapporten eller fått noen prikker på rullebladet. Likevel får ikke den russiske langrennsstjerna delta i OL i Pyeongchang. 25-åringen har ikke fått en begrunnelse.

Det virker som IOC har lagt en linje på at de russiske utøverne som deltok i Sotsji - og dermed var en del av det statsstyrte dopingregimet til Russland - utelukkes fra IOC' invitasjonsliste til vinterlekene i Sør-Korea.

Unntakene er utøvere fra idrettsgrener som alpint og hopp. Slalåmstjerna Aleksander Khoroshilov og skihopper Denis Kornilov deltok begge i Sotsji-OL og har fått invitasjon til å delta i Pyeongchang.

Det samme har veteranen Aleksander Panzhinskiy som vant sølv på langrennssprinten i OL i Vancouver i 2010, men deltok ikke i Sotsji.

Gullvinner på den samme OL-sprinten i Vancouver og også på sprinten i VM i Val di Fiemme i 2013 og lagsprinten i Lahti i fjor, Nikita Kriukov, sendte aldri inn noen anke til CAS, da han ikke ønsket å delta i OL på IOC' premisser.

Her er russerne som fikk anken avvist:

Gruppe 1:
Victor Ahn, Vladimir Grigorev, Anton Sjipulin, Jevgenij Garanitsjev, Ruslan Murasjov, Jekaterina Sjikhova, Sergei Ustyugov, Ksenija Stolbova, Ekaterina Urlova-Percht, Maksim Tsvetkov, Irina Uslugina, Yulia Shokshueva, Darja Virolainen, Dmitri Popov, Roman Koshelev, Mikhail Naumenkov, Alexei Bereglasov, Valerij Nitsjusjkin, Anton Belov, Sergej Plotnikov, Jevgenija Zakharova, Ruslan Zakharov, Anna Jurakova, Alexey Esin, Yulia Skokova, Elizaveta Kazelina, Sergej Grjaztsov, Ivan Bukin, Denis Arapetyan, Artjom Kozlov, Gleb Retivykh og Aleksej Volkov.

Gruppe 2:
​​Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzjanin, Jevgenij Belov, Aleksandr Bessmertnykh, Jevgenija Sjapovalova, Natalia Matveeva, Aleksandr Tretjakov, Jelena Nikitina, Marija Orlova, Olga Fatkulina, Alexander Rumyantsev, Artem Kuznetcov, Tatjana Ivanova, Albert Demchenko og Sergei Chudinov.

For noen russiske utøvere var det siste håpet om OL allerede ute før torsdag. Onsdag ble det klart at CAS avviste ankene til blant andre skøyteløperne Denis Juskov og Pavel Kulizjnikov.

Saken oppdateres

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!