Natalja Matvejeva anker OL-utestengelsen inn for CAS

Ustjugov forbereder seg til et OL han ikke vet om han får gå: - Det er veldig vanskelig

Russerne preget av dopingutestengelsen.

VIL IKKE TENKE PÅ UTESTENGELSEN: Russlands nye supertalent, Aleksandr Bolsjunov, fortrenger situasjonen landslaget hans står i før OL i Pyeongchang. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
VIL IKKE TENKE PÅ UTESTENGELSEN: Russlands nye supertalent, Aleksandr Bolsjunov, fortrenger situasjonen landslaget hans står i før OL i Pyeongchang. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DAVOS (Dagbladet): Tirsdag denne uka fikk de russiske langrennsløperne dommen fra den internasjonale olympiske komite, IOC:

Bare de som kan bevise at de aldri har vært involvert i det statlige russiske dopingsystemet, og samtidig aldri har vært tatt i doping, får være med i OL. Russland som nasjon er utestengt.

Det er ikke før i dag løperne selv har snakket om den knallharde dommen fra IOC, selv om det sitter langt inne for mange av dem.

I en iskald pressesone får Dagbladet beskjed fra den russiske tolken om at superstjerna Sergej Ustjugov ikke kommer til å svare på noen spørsmål om verken OL eller dommen fra IOC.

Vanskelig

Ustjugov velger likevel å si noe om hvordan det er å forberede seg til et OL han ikke ennå vet om han får gå.

- Det er veldig vanskelig, sier Ustjugov, via tolk, til Dagbladet.

Sprintløypa i Davos er normalt sett Ustjugovs egen lekegrind, med en slak oppoverbakke ut fra startområdet som gjør det mulig for ham å seile fra konkurrentene uten egentlig å ta i for mye.

I fjor vant han som han ville, men i år forsvant han ut i semifinalen. Om det er situasjonen han er i som preger ham, vil han ikke svare på.

- Det er bedre å spørre treneren min om det. Jeg bare trener og forsøker å gjøre en ærlig jobb akkurat nå, en jobb jeg elsker å gjøre, sier han, og er raus nok til å dele ut ros til Norges nye superstjerne, Johannes Høsflot Klæbo:

- Johannes er for sterk akkurat nå. Det er umulig å konkurrere med ham.

Prøver å ikke tenke

Det er langrennssirkusets andre unge superstjerne, Aleksandr Bolsjunov enig i. Bolsjunov er bare noen måneder yngre enn Klæbo og har vært oppsiktsvekkende god denne sesongen med tre pallplasser, men har måttet finne seg i å være i skyggen av Klæbo.

- Akkurat nå vet jeg ikke hvordan jeg skal slå Klæbo, men jeg vil finne ut av det på en eller annen måte, sier Bolsjunov til Dagbladet.

Den unge russeren vil ikke svare på hvordan han opplever kaoset rundt landslaget hans, eller om han syns det er urettferdig at han som 21-åring skal straffes for det som skjedde i OL for fire år siden.

- Jeg vil ikke svare på det, for jeg prøver å ikke tenke på det, sier han.

Anker til CAS

På damesida hadde Natalja Matvejeva vært en soleklar medaljekandidat i Pyeongchang, men etter IOC-dommen mot Russland er hun allerede diskvalifisert fra å delta i OL.

Matvejeva testet positivt for epo i 2009, og sonet en to års utestengelse fram til 2011. IOC kaster ut alle tidligere dopingdømte russiske utøvere fra OL, og dermed må Matvejeva i utgangspunktet være hjemme i februar.

- Advokaten vår er på saken, og nå venter vi bare på hva CAS sier, sier hun til Dagbladet.

- Du har anket til CAS?

- Ja.

Sammen med lagvenninna Julija Belorukova vant Matvejeva VM-sølv bak Norge på teamsprinten i Lahti sist vinter.

Matvejeva er klokkeklar på at de russiske løperne skal til OL, og forteller at hun forbereder seg som om hun skal gå der selv også. Det er altså opp til CAS, eller idrettens voldgiftsrett i Lausanne, å avgjøre akkurat det.

Matvejeva håper å få svaret derfra før OL.

- Er det urettferdig at Russland er utestengt?

- Ja.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer