Sergej Ustjugov måtte fri til russisk langrennsess

Ustjugov må gifte seg etter vilt krav

Sergej Ustjugov (27) stilte et spesielt krav til landslagskollega Elena Soboleva (27). Overraskende nok klarte hun kravet forrige måned. Nå skal de gifte seg.

SKAL GIFTE SEG: Sergej Ustjugov og Jelena Soboleva er i gang med bryllypsforberedelsene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKAL GIFTE SEG: Sergej Ustjugov og Jelena Soboleva er i gang med bryllypsforberedelsene. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Sergej Ustjugov har hatt en trøblete tid etter at han var verdens beste langrennsløper i 2016/17 med sammenlagtseier i Tour de Ski, to VM-gull og totalt fem medaljer i Lahti.

I den påfølgende sesongen var han ikke til å kjenne igjen. Det skyldtes en kneskade som Ustjugov slet med gjennom høsten, fortalte Markus Cramer til Dagbladet. Da formen begynte å komme tilbake, fikk den russiske langrennsstjerna marerittbeskjeden om at han ble nektet deltakelse i OL i Pyeongchang av IOC.

Comebacksesongen 2017/18 var også preget av mye trøbbel. Ustjugov fikk et brudd i fingeren rett før sesongstart og gikk bare ett skirenn før Tour de Ski. Der var villdyret tilbake med etappeseier og som nr. 2 sammenlagt, bare slått av Johannes Høsflot Klæbo.

Stilte krav til kjæresten

Afterski #2: Sergej Ustjugov i krangel med Johannes Høsflot Klæbo, som senere tok gull. Ellers var det knall, fall, tårer og massevis av drama. Se episode to av "Afterski" nå. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås/Fredrik N. Filtvedt. Vis mer

I VM i Seefeld gikk likevel det meste galt for gullfavoritten, grunnet et magevirus, som Ustjugov riktignok nektet å skylde på overfor Dagbladet. Etter at han ble ydmyket i gullduellen mot Klæbo på herrestafetten valgte 27-åringen like godt å avslutte sesongen.

Lite visste verden om hva han hadde i tankene og hvordan han fant trøst i kjærligheten. Ustjugovs kjæreste heter Elena Soboleva og har en 9. plass som best i verdenscupen.

Det russiske langrennsparet har vært kjærester i mange år. Nå avslører Ustjugov overfor Sport Express at han ga Soboleva et ultimatum:

«Hvis du blir russisk mester, skal jeg fri til deg umiddelbart. Da skal vi gifte oss.»

Det har Ustjugov sagt flere ganger til sin kjæreste, som er på det russiske landslaget, men som lever litt i skyggen av stjernetrioen Natalja Neprjajeva, Julia Belorukova og Anastasia Sedova.

For noen dager siden lykkes imidlertid endelig Soboleva, som ble russisk mester i det siste rennet for sesongen, nemlig femmila i det russiske mesterskapet i Apatity.

Gikk ned på kne

Da måtte langrennskongen holde ord, gå ned på kne og spørre sin utvalgte:

«Vil du gifte deg med meg?»

Ustjugov forklarer øyeblikket slik:

- Jeg har vært klar for å fri og gifte meg i lang tid. Flere ganger har jeg sagt til Elena: «En dag vil du bli russisk mester. Den dagen du klarer det, vil jeg gifte meg med deg.» Nå klarte hun det endelig, sier 27-åringen til den russiske avisa.

- Da ringte Yegor Sorin (russisk landslagssjef) og gratulerte meg med nyheten. Jeg ble glad og gratulerte selvfølgelig henne. Jeg har vært klar lenge, etter alle våre gode år sammen. Det var på tide å fri.

Soboleva visste hva som var i vente, men ikke at frieriet skulle skje på eksakt samme dagen som hun ble russisk mester.

- Jeg ventet på at det skulle skje, selvfølgelig, men ikke på akkurat den dagen.

- Jelena Välbe er den første vi inviterer

Ustjugov og Soboleva er allerede i gang med bryllupsforberedelsene.

- Vil det bli et stort bryllup?

- Vi vil skrive hver vår liste. Så vil vi krysse ut mange navn. Så vil lista bli mindre og mindre, sier Ustjugov, som varsler at Russlands mektige landslagssjef Jelena Välbe vil være blant de inviterte.

- Jelena vil være den første vi inviterer til bryllupet. Langrennsmiljøet er vår familie. Hun er landslagets mor.

Innlagt på sykehus

Ustjugov forteller videre at han etter sesongen ble transportert til sykehuset i Moskva, hvor han lå til behandling i fem dager.

NORTHUG REAGERER: Sølvvinner Sergej Ustjugov så ut som om han ikke ønsket å være på medaljeseremonien i det hele tatt. Etter at det formelle i medaljeseremonien var et faktum, rev han av seg sølvmedaljen under VM i Lahti. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Han går fortsatt på antibiotika etter magetrøbbelet han fikk under VM i Seefeld. Under mesterskapet forsøkte han likevel å skjule problemene med fordøyelsen som gjorde at han presterte langt under forventet standard.

- Jeg hadde ikke problemer med magen, sa Ustjugov til Dagbladet etter herrestafetten.

Samtidig fortalte de russiske laglederne til Dagbladet at Ustjugov ikke ga hele sannheten til mediene, fordi han ikke ønsker å bli framstilt som en dårlig taper som kommer med unnskyldninger.

Ustjugov er en fargeklatt i skisporet som skaper mye drama, som da han angrep Klæbo etter semifinalen i VM-sprinten i Seefeld, utfordret Marcus Hellner til slåsskamp i løypa og da han nektet å ta imot sølvmedaljen etter femmila i Lahti-VM.

- Misforstått

Afterski #2: Sergej Ustjugov i krangel med Johannes Høsflot Klæbo, som senere tok gull. Ellers var det knall, fall, tårer og massevis av drama. Se episode to av "Afterski" nå. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås/Fredrik Filtvedt. Vis mer

Utøverne som lever på innsiden med 27-åringen sier imidlertid at Ustjugov er en veldig varm og morsom kar som er misforstått gjennom mediene.

- Sergej er misforstått. Egentlig, i alle andre situasjoner enn i løypa, er Sergej snill som et lam. Han tar vare på alle rundt seg. Han er et helt annet menneske utenfor løypa enn i løypa, har Nikita Krjukov tidligere sagt til Dagbladet.

- Han er lun, varm og hyggelig med de rundt seg. Sergej er veldig behagelig å være med. Han er nok litt misforstått i andre land, som har hengt seg opp i øyeblikkene hvor han har vært sint og skuffet.