Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Friskmeldt etter karrietruende mageproblemer

Ustjugov med varsko til Klæbo

Sergej Ustjugov er friskmeldt etter mageproblemene som kunne ha ødelagt karrieren. VM-kongen fra Lahti i 2017 er også tilbake i toppslag få dager før verdenscupåpningen i Ruka. Det samme er Iivo Niskanen.

FRISKMELDT OG TILBAKE I FORM: Sergej Ustjugov har funnet ut av mageproblemene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRISKMELDT OG TILBAKE I FORM: Sergej Ustjugov har funnet ut av mageproblemene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Sergej Ustjugov forsvant mystisk ut av VM i Seefeld i mars da han ble totalt utklasset av Johannes Høsflot Klæbo på herrestafetten og var helt ugjenkjennelig.

Ustjugov spøkte kollapsen bort og nektet på at noe var galt, men seinere fikk Dagbladet bekreftet fra russiske ledere at VM-kongen fra Lahti i 2017 slet stort med mageproblemer.

Det ødela hele mesterskapet og store deler av sesongen for Ustjugov, som ikke har gått noen skirenn etter kollapsen i duellen mot Klæbo i Seefeld.

Inntil forrige helg.

Da gjorde Ustjugov comeback - og fant seg selv igjen.

Friskmeldt

YDMYKET USTJUGOV: Johannes Høsflot Klæbo sjokkerte, rykket fra Sergej Ustjugov og gikk inn til et lekende gull på stafetten. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet, Vis mer

Nå er Russlands svar på Petter Northug endelig friskmeldt, etter en lang periode med usikkerhet om Ustjugov noen gang ville komme tilbake til verdenstoppen i langrenn, grunnet magesykdommen.

- Takk Gud for at Sergej har funnet ut av helseproblemene og blitt frisk igjen. Han er i godt slag. Det får verden snart få se, forteller Jelena Välbe til russisk Eurosport.

Det viste også Ustjugov i comebacket forrige helg.

Først vant russeren 15 kilometer fristil i finske Ounasvaara i suveren stil, blant annet 34 sekunder foran kapasitetsløperen Jevgenij Belov, som vant samme distanse i verdenscupen i Davos i desember i fjor.

Ustjugov tok også 2.-plassen i klassisk sprinten like bak kompisen Gleb Retivykh og foran sprintstjerna Federico Pellegrino.

- Alle ser at russiske løpere er sterkest

På spørsmål fra russisk Eurosport om hvorfor russerne ble av de norske løperne forrige vinter, svarer han:

RASENDE: Sergej Ustjugov gikk til angrep på Johannes Høsflot Klæbo etter målgang i Seefeld. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Det handler om taktikk. Alle ser at de russiske løperne er sterkest, men vi taper på det taktiske. På dumme valg, mener Ustjugov.

Han mener det norske lagspillet gir Johannes Høsflot Klæbo og co. en fordel der Ustjugov må kjempe en innbyrdes kamp mot Aleksandr Bolsjunov, som er på et annet lag og i en annen treningsgruppe enn ham selv.

- I Norge jobber de som et lag. I Russland er vi delt inn i mange ulike treningsgrupper som konkurrerer mot hverandre - og trenere som kjemper innbyrdes. Det er uheldig, mener 27-åringen.

NORTHUG REAGERER: Sølvvinner Sergej Ustjugov så ut som om han ikke ønsket å være på medaljeseremonien i det hele tatt. Etter at det formelle i medaljeseremonien var et faktum, rev han av seg sølvmedaljen under VM i Lahti. Reporter: Øyvind Godø Vis mer Vis mer

- Men du fikk hjelp i Tour de Ski i 2017?

- Jeg var sjokkert. Jeg vet ikke hvordan det skjedde. Det må ha vært første gang i historien at det skjedd. Jeg håper at det vil skje igjen.

- Guttene på laget jobbet hundre prosent for å hjelpe meg. Uten hjelpen jeg fikk i klassiskrennet i Val di Fiemme, hadde det neppe gått.

Niskanen i superslag

En som har imponert enda mer i oppkjøringsrennene enn Ustjugov er finske Iivo Niskanen, som har til vane for å levere strålende i sesongåpningen på hjemmebane i Ruka, hvor langrennseliten kommer til helga.

I et oppkjøringsrenn i Olos lekte Niskanen med en rekke russiske stjerner. Niskanen vant hele 39,8 sekunder foran selveste Aleksandr Bolsjunov - verdens beste distanseløper - på bare 10 kilometer klassisk.

Aleksandr Bessmertnykh, som tok VM-sølvet bak Martin Johnsrud Sundby på 15 km klassisk i Seefeld, ble slått med hele 1.31 minutter av Niskanen.

Den finske stjernen fulgte dessuten opp med seier på 15 kilometer fristil, 20 sekunder foran fristilsspesialist Denis Spitsov og 50 sekunder foran Andrej Melnitsjenko, som var en av verdens beste fristilsløpere forrige sesong.

Det betyr at Niskanen har tatt nye steg også i skøyting. I finske medier har han uttalt at målet denne sesongen er å vinne den gule trøya, altså verdenscupen sammenlagt, hvor Johannes Høsflot Klæbo er den største favoritten etter å ha vunnet kula de siste to sesongene.

Ustjugov, Bolsjunov og Niskanen er imidlertid klar for å ta opp kampen med Klæbo og har vist meget solid form i oppkjøringsrennene.

Niskanen er storfavoritt på 15 kilometer klassisk i Ruka til helga. Der gås det også klassisk sprint og jaktstart 15 km fristil i minitouren i verdenscupåpningen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media