Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Temperatur i Lahti-VM

Ustjugov raser etter VM-sølv, mens Northug langer ut mot rivalens lagvenninne: - Juks på høyt nivå

Sergej Ustjugov er forbannet over at hans lagkompiser nektes VM-deltakelse. Petter Northug reagerer mer på at Ustjugovs lagvenninne får delta.

STANDPUNKT: Der langrennsjentene vegrer seg mot å snakke om tidligere EPO-dømte Natalja Matvejeva, er Petter Northug like klar i sitt budskap som han har vært med Johannes Dürr. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
STANDPUNKT: Der langrennsjentene vegrer seg mot å snakke om tidligere EPO-dømte Natalja Matvejeva, er Petter Northug like klar i sitt budskap som han har vært med Johannes Dürr. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagblade): Federico Pellegrino og Johannes Høsflot Klæbo jublet begge for sine VM-medaljer på sprinten i Lahti. Det gjorde ikke sølvvinner Sergej Ustjugov. Han var både skuffet og forbannet.

- Jeg er veldig skuffet. Jeg skulle gjerne hatt gullet. Jeg er ikke fornøyd med sølv. Jeg tapte på målstreken. Det er trist at jeg ikke klarte å vinne dette VM-gullet, sier Ustjugov til Dagbladet.

Sinnet var først og fremst rettet mot avgjørelsen om at flere av hans russiske lagkompiser nektes VM-deltakelse i Lahti, nærmere bestemt Aleksander Legkov, Maksim Vylegzjanin, Jevgenij Belov, Aleksej Petukhov og Jevgenija Sjapovalova.

Ustjugov: - Det er håpløst

Det gjør at Tour de Ski-vinnerens sjanser for å ta VM-gull på stafetten reduseres kraftig, men først og fremst er det synd for utøvernes rettigheter, mener Ustjugov.

SKUFFET: Sergej Ustjugov var ikke spesielt fornøyd etter VM-sølvet på sprinten. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
SKUFFET: Sergej Ustjugov var ikke spesielt fornøyd etter VM-sølvet på sprinten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Da jeg hørte at mine lagkompiser ikke får delta her i Lahti, ble jeg rasende. Det er håpløst. De har ikke testet positivt på doping og burde få lov til å delta her. Det er det ingen tvil om, mener Ustjugov.

Rasende er også Legkov og Petukhov. Det fortalte Markus Cramer og Nikitia Kriukov til Dagbladet tidligere i uka.

- Legkov har trent hardt mot å gå femmila i VM. Han er i veldig bra slag og har trent knallhardt denne sesongen for å komme tilbake til nivået han var på i Sotsji. Så blir drømmen knust. Det er forferdelig trist, sa Cramer til Dagbladet.

Uvanlig Nilsson-reaksjon

Der disse seks russerne er suspendert fra idretten, får Natalja Matvejeva konkurrere til tross for sin tidligere EPO-dom. På VM-sprinten i går havnet hun i konflikt med den vanligvis så rolige og smilende Stina Nilsson.

Skuffet innså Nilsson at hennes og Sveriges største gullmulighet røk etter duellen med den russiske 30-åringen. Nilsson sier normalt sett aldri noe som kan skape dårlig stemning eller virke støtende. Men denne gang svarte hun ja på Dagbladets spørsmål om hun ble sint forbannet.

FALT: Svenske Stina Nilsson mistet finaleplassen etter det uheldige fallet i dagens semifinale. Nilsson vil ikke spekulere i hvem som har skyld i fallet, men er tydelig preget etter å ha mistet gullsjansen. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Ja, jeg ble det. Det var ekstremt kjedelig. Dette var ikke noe gøy, sier Nilsson til Dagbladet.

Dopingstandpunktet

Det forteller alt om hvor tungt øyeblikket var for Nilsson. Northug sympatiserer med den svenske jenta, som han synes minner om ham selv når det kommer til taktiske disponeringer og spisskompetanse på oppløpet.

Northug er heller ikke redd for å snakke høyt om sine meninger i dopingspørsmålet, hvor hele den kvinnelige verdenseliten i langrenn var forsikte med å uttale seg om Matvejeva da Dagbladet tok opp tematikken før VM-starten.

Mosvik-ekspressen har tidligere truet Johannes Dürr med bank om han returnerer til sporten etter sin EPO-dom. Dürr utklasset og ydmyket Northug i Tour de Ski før han ble tatt for doping.

Northug om Matvejeva: - Juks på høyt nivå

Om tidligere EPO-dømte Matvejeva sier Northug:

- Når man blir tatt for EPO, må man ha strenge straffer. EPO er juks på høyt nivå. Har du tatt EPO, bør du aldri få konkurrere på dette nivået igjen, svarer Northug på Expressens spørsmål etter 5. plassen på VM-sprinten.

- Hvis jeg hadde vært Stina i duellen med Matvejeva, hadde det blitt slagsmål, tror VM-kongen fra Falun i 2015, som sier til Dagbladet at han trolig vender hjem til Trøndelag de neste dagene.

Northugs oppfordring til Iversen

Der Ustjugov var skuffet over sølvet og Nilsson knust etter fallet, var Northug i langt bedre nivå etter sin 5. plass i VM-sprinten. Det var årsbeste da det gjaldt som mest og bedre enn forhåndsfavoritter som Emil Iversen, Sindre Bjørnestad Skar, Oskar Svensson og Calle Halfvarsson.

- Emil herjer i Falun, men jeg trener for å gjøre det best i mesterskap. Han har er en del å lære der. Emil må få forbud mot sosiale medier og ta seg sammen, sier Northug til Dagbladet.

Iversen, som i likhet med Nilsson falt i semifinalen, lar imidlertid ikke knekke av det.

LADE OPP: Northug har planer om å reise hjem for å lade batteriene, det mener han kommer godt med for romkamerat, Emil. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Det er ikke flaut å bli slått av Petter i sprint. Der er formen hans ganske bra. Jeg får slå tilbake på lagsprinten, sier Iversen til Dagbladet.

Pellegrino hyller Northug

Calle Halfvarsson har i mange år vært med på ordkriger med Northug, men sa før mesterskapet at han ikke ville melde noe tilbake denne gang så lenge Northug ligger nede for telling.

På VM-sprinten slo imidlertid Northug sin svenske rival igjen.

- Da kan du vel bli med på ordkrigen igjen, Calle?

- Haha, ja, nå er vel det greit igjen. Men nå er det jeg som må heve prestasjonene. Dette var for dårlig, sier Halfvarsson til Dagbladet.

Gullvinneren på sprinten, Federico Pellegrino, fortalte om sin begeistring for bronsevinner Johannes Høsflot Klæbo i går, men legger ikke skul på at han mener Petter Northugs talent er enda større.

- Jeg mener at Petter Northug fortsatt har det største talentet. Det er en ære å få konkurrere med ham og slå ham her. Det er helt magisk. Det eneste jeg er bedre enn ham til, er det i fristilssprinter, sier Pellegrino til Dagbladet.

- Det er stort å være bedre enn Northug i noe, fordi Petter Northug er den beste, mener italieneren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media