Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti 2017

Ustjugov slår tilbake mot Northugs anklager. Avslører hvorfor han var rasende på medaljeseremonien

Verdensmester Sergej Ustjugov bekrefter til Dagbladet at han var rasende da han fikk utdelt VM-sølvet i går. Men russeren benekter flere av Petter Northugs påstander.

FORBANNET: Sergej Usjtugov bekrefter Petter Northugs observasjoner om at han var rasende på medaljeseremonien i går. Da han kom hjem, fikk han en gladmelding og et tips fra en eks-doper. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Da Martin Johnsrud Sundby brakk staven midt i rykket som han har øvd utallige timer på, fikk vi se en av de mest skuffende VM-sølvvinnere i langrennshistorien.

Sundby var likevel ikke i nærheten av å være like skuffet som dagens gullvinner Sergej Ustjugov var etter VM-sølvet på torsdagens sprint. Til Dagbladet sa russeren at han var forbannet.

Det samme virket han å være på medaljeseremonien i går. Ustjugov smilte ikke, tok av seg medaljen og forlot området før alle de andre utøverne. Det la også Petter Northug merke til. Mosvik-ekspressen stusset over Ustjugovs handling og sa følgende til Dagbladet sent i går kveld:

ENDELIG SMILTE HAN: Sergej Ustjugov har vært forbannet helt siden VM-sølvet på torsdag. I dag var det Martin Johnsrud Sundby som var skuffet etter sølvet, mens den russiske gullvinneren endelig smilte igjen. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
ENDELIG SMILTE HAN: Sergej Ustjugov har vært forbannet helt siden VM-sølvet på torsdag. I dag var det Martin Johnsrud Sundby som var skuffet etter sølvet, mens den russiske gullvinneren endelig smilte igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det var spesielt. Sergej gikk bare og småjogget bak her før medaljeseremonien. Han så fryktelig tent ut. Han vil bare gå skirenn og hadde mord i blikket, fortalte Northug til Dagbladet.

- Ble du redd?

- Jeg skal jo ikke møte ham. Den eneste han ikke tør å møte i øynene er meg.

Derfor var Ustjugov så sint

Northug er ikke redd for å overdrive, men etter VM-gullet i dag bekrefter Sergej Ustjugov at både Dagbladets observasjon og Northugs skildringer medfører riktighet.

Med andre ord: Ustjugov var forbannet på medaljeseremonien

- Ja, det stemmer. Petter har helt rett. Jeg var veldig sint da jeg kom til medaljeseremonien. Jeg ville ikke dit. Jeg ville være hjemme og forberede meg til tremila, forteller Ustjugov til Dagbladet.

NORTHUG REAGERER: Sølvvinner Sergej Ustjugov så ut som om han ikke ønsket å være på medaljeseremonien i det hele tatt. Etter at det formelle i medaljeseremonien var et faktum, rev han av seg sølvmedaljen. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Men da jeg fikk medaljen var det greit. Så dro jeg hjem for å slappe av og fikk veldig mange hyggelige meldinger. Det hjalp på humøret mitt. Men jeg ville gjerne vise meg fra en bedre side og ta gull på tremila. Det klarte jeg, heldigvis. Når jeg får gull på medaljeseremonien, skal jeg smile mer, lover russeren.

Sundby vil ikke gjøre som Ustjugov

Sinnet som har preget Ustjugov i timene og dagene etter sølvet på VM-sprinten, brukte han som motivasjon til å gå helt til topps på dagens tremil. Ustjugov vant på mest mulig imponerende vis.

Russeren har en av de desidert beste spurtene i feltet. Derfor var den norske taktikken å sette høyt tempo fra start og gå ifra Tour de Ski-kongen. I stedet viste Ustjugov den skremmende formen - som Dagbladet varslet om i timene i forkant av rennet - til å selv sette fart og bruke den norske taktikken mot Norge.

ROTA DET TIL: Det var ikke en kjempeglad sølvmedaljevinner som snakket med pressen etter at Sundby knakk staven. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Til slutt var det bare Martin Johnsrud Sundby som klarte å holde følge. Ustjugov valgte å dra på rivalen til tross for at han visste at han var best i spurten. Da Røa-gutten falt og brakk staven, slapp Ustjugov å bevise det. Han slapp å spurte ned Sundby og kunne gå alene over målstreken.

- Jeg blir nok ikke like skuffet på medaljeseremonien som Ustjugov var etter sitt sølv. Jeg skal legge dette bak meg før enn han gjorde og bruke det til noe positivt, sier Sundby til Dagbladet.

- Det så ut som Sergej klarte det greit i dag?

- Ja, det gjorde det. Jeg får forsøke å gjøre det samme.

- Vil du søke råd hos Sergej for hvordan man kan kanalisere skuffelsen til å slå tilbake med gull?

- Hehe, ja, vi kommuniserer veldig godt sammen på russisk, svarer Sundby til Dagbladet.

Ustjugov benekter Northugs påstand

Respekten mellom Sundby og Ustjugov er gjensidig. Men russeren ser enda mer opp til Petter Northug, som han fortsatt omtaler som langrennskongen.

- Petter kommer til å forberede seg til femmila og bli sterk der. Jeg har tro på ham der, sier 24-åringen.

I går applauderte Northug måten Ustjugov ser opp til ham på.

- Jeg merker det på holdningen hans at han er en typisk russer, som nesten går ned på kne for meg. Jeg liker holdningen hans. Det er verre med Legkov, som bare flyr over meg etter at han vant OL-gullet, sier Northug til Dagbladet.

- Ustjugov tør ikke å møte meg i øynene. Det virker som han har stor respekt og er redd for å møte meg, mener 31-åringen.

Det benekter imidlertid Ustjugov.

- Nei, det stemmer ikke. Jeg er ikke redd for Petter, men har stor respekt for ham. Han er en stor idrettsutøver, svarer dagens gullvinner.

- Det er feil at jeg ikke tør å møte blikket til Petter. Jeg er klar for å kjempe mot ham hvis han kommer tilbake på topp. Det tror jeg han vil klare, sier Ustjugov.

WENG HYLLER BJØRGEN: Heidi Weng hinter om at nøkkelen til suksess er å bli gravid. Bjørgen mener det er bare å kjøre på. Video: Lise Rafaelsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media