Tour de Ski 2017

Ustjugov syns dopingmistankene er urettferdige: - Jeg ble testet åtte eller ni ganger i november og desember

Skjønner ikke hvorfor Legkov og Co er utestengt fra Tour de Ski.

VAnT FOR SINE UTESTENGTE VENNER: Sergej Ustjugov syns det er urettferdig at de seks utestengte russerne ikke får gå Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
VAnT FOR SINE UTESTENGTE VENNER: Sergej Ustjugov syns det er urettferdig at de seks utestengte russerne ikke får gå Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

VAL MÜSTAIR (Dagbladet): Sergej Ustjugov er en av russerne som får lov til å gå Tour de Ski, etter at det internasjonale skiforbundet bestemte seg for å sanksjonere seks russiske langrennsløpere i forkant av touren.

Grunnen er avsløringene i McLaren-rapporten, og at dopingprøvene til Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Maxim Vylegsjanin, Alexei Pethukov, Julija Ivanova og Jevgenija Sjapovalova skal ha blitt tuklet med under Sotsji-OL i 2014.

I dag dedikerte Ustjugov seieren i åpningsrennet av Tour de Ski til kameratene som ikke får gå.

- I dag vant jeg for alle gutta som dessverre sitter hjemme. For meg gir dette en ekstra motivasjon til å vinne Tour de Ski, sa Ustjugov på den internasjonale pressekonferansen, og utdypet senere følelsene sine overfor Dagbladet.

- Jeg syns det er en stor feil at de ikke er her og går Tour de Ski. Jeg syns det er en veldig dårlig beslutning. Jeg skjønner ikke hvorfor utøvere som er under en etterforskning de kan protestere mot, ikke får lov til å delta, sier han, og legger ikke skjul på at utøverne umulig kan kontrollere alt som foregår rundt dem.

- For bare et par minutter siden kom jeg fra dopingkontrollen og la alt i en boks, som vi så lukket. Fra da av er alt ansvaret i hendene på dopingkontrolløren som transporterer det til laboratoriet. Jeg vet ikke en gang hvilket laboratorium det er, sier han.

Leter etter tillit

Her ligger kjernen i skepsisen han nå begynner å føle på. Under OL i Sotsji skal altså dopingprøvene til russiske utøvere ha blitt manipulert på laboratoriet.

Enten fortynnet med salt og pulverkaffe, eller byttet ut med andre og rene prøver.

Ustjugov syns det er vanskelig å si at han stoler på systemet etter det som er skjedd.

- Det er veldig vanskelig for meg å si om jeg tror på systemet eller ikke. Før denne saken tenkte jeg ikke en gang på det, men jeg syns det er veldig vanskelig å si noe om det nå.

- Syns de det er urettferdig at alle russiske utøvere er under mistanke etter McLaren-rapporten?

- Ja, det syns jeg er veldig urettferdig. Det jeg kan si, er at i november og den første halvdelen av desember ble jeg testet åtte eller ni ganger. De kom til meg annenhver dag, sier han, og forteller videre at han både er sint og lei seg etter det som er skjedd.

Håper på retur til VM

- Jeg føler begge deler, jeg er både sint og lei meg. Da jeg først hørte om det ble jeg sint, men så ventet vi på positive svar på protesten helt til i går, og nå er vi veldig lei oss.

- Hvor mye vil en seier i Tour de Ski bety for deg midt oppe i alt dette?

- Det ville alltid betydd mye for meg, men i år er det enda viktigere for meg å vinne. I år vil jeg ikke bare vinne for meg selv, men også for kameratene mine som sitter hjemme. Jeg håper at de kommer tilbake når vi nærmer oss Lahti, og at vi kan gå sammen igjen da, sier Ustjugov til Dagbladet.

  • Tour de Ski fortsetter med fem og ti kilometer klasissk fellesstart i morgen, 1. nyttårsdag.