Ustoppelige Zlatan sendte Sverige til EM

Svensk fest i Parken.

Danmark - Sverige 2-2, 3-4 sammenlagt

(Dagbladet): Det ble beskrevet som den største kampen i Skandinavia på mange år. Utgangspunktet var enkelt. Danmark måtte vinne.

Foran et fullsatt Parken fikk Danmark aldri den festen de hadde håpet på. I stedet var det mannen de hadde fryktet, Zlatan Ibrahimovic, som ble den store helten for Sverige.

Og mens vi her hjemme i Norge har lengtet etter mesterskapsdeltakelse siden vi sist var med i EM i 2000, er Sverige nå klare for sitt femte strake EM-sluttspill.

Zlatan Ibrahimovic styrte inn en corner i 1. omgang og skrudde inn et frispark i 2. omgang. Mannen som har scoret flest ganger for det svenske landslaget gjennom tidene, sto fram når det gjaldt som mest, nok en gang for svenskene.

I det første oppgjøret scoret han sitt 60. landslagsmål. I Parken noterte han seg for sitt 61. og 62.

Pensjonerte Danmark - Følelsen kan ikke beskrives. Mange var skuffet etter kvaliken. Vi visste vi hadde muligheten. Det er helt nydelig å avgjøre her i Danmark, sier Zlatan Ibrahimovic til Kanal 5, vist på MAX.

Superstjernen rakk nesten ikke svare for seg før lagkameratene krasjet intervjuet i vill glede.

34-åringen kom også med et stikk til det danske folk.

- Danskene mente jeg skulle pensjonere meg. I stedet var det jeg som pensjonerte hele Danmark.

Etter kampen annonserte Danmarks landslagssjef Morten Olsen at han gir seg med umiddelbar virkning. Det har vært kjent en stund at dette var hans siste kvalifisering. Etter at Danmark ikke kvalifiserte seg, var spørsmålet bare om han ville seg umiddelbart.

Smart cornertrekk Etter den sene reduseringen i Stockholm lørdag var danske klare på at de skulle gå ut i hundre på hjemmebane. Begge lagene hadde gjort flere endringer i startoppstillingen til returoppgjøret.

Danskene gjorde som de lovte, anført av et entusiastisk hjemmepublikum. Etter åtte minutter kom sjansen de håpte å få etter en corner.

Nicolai Jørgensen vant duellen på første stolpe, Yussuf Poulsen fikk flikket ballen videre. På streken kastet Kim Källström seg febrilsk i håp om å redde Sverige fra baklengs. Forsøket var vellykket for den svenske midtbanespilleren fikk en tå på ballen og slo den i tverrliggeren.

Etter gigantmuligheten roet det danske trykket seg. Sverige utnyttet muligheten til å flytte spillet opp i banen og etter 20 minutter spilte de seg til en corner. Og dødballer har svensken trent på den siste uka.

Et innøvd cornertrekk ga den uttelling de håpte på. Zlatan Ibrahimovics silkemyke avslutning snek seg inn ved den lengste stolpen.

Presset uteble Danmark var avhengig av et lite mirakel for ta seg til EM med 45 minutter igjen. Morten Olsen tok grep. Thomas Delaney ble tatt av ved halvtid. Michael Krohn-Dehli.

Men det danske presset uteble fra start. Sverige lå kompakte og forsvarte seg godt. Danskene hadde ball - uten å skape det helt store.

Etter 60 minutter tok Morten Olsen grep på ny. Nicklas Bendtner ble ofret. Morten Rasmussen kom.

Med 20 minutter igjen kom Danmarks første mulighet etter hvilen. Et langt innkast havnet hos Christian Eriksen. Hans ble stoppet av både Sebastian Larsson og Andreas Isaksson.

Skru'n som Zlatan Kvarteret før slutt ble vondt til verre for Danmark som hadde invitert til fest. Daniel Agger laget et unødvendig frispark 23 meter fra eget mål. Da gjorde Zlatan Ibrahimovic seg klar.

Superstjernen valgte å gå for plassering framfor kraft. Det gjorde han med hell.

Zlatan skrudde ballen lekkert over muren og inn bak Kasper Schmeichel. Superstjernen feiret med hele den svenske benken, mens alt lyd i den danske hovedstaden kom fra bortesvingen i Parken.

Da hjalp det lite at Danmark først reduserte ved Yussuf Poulsen før de utliknet på overtid. Danskene måtte fortsatt ha to mål til. Det fikk de aldri. Dermed er det Sverige som reiser til Frankrike kommende sommer.