Usynlig doping i Tour de France?

PARIS (Dagbladet): Et nytt dopingmiddel skal ha dukket opp i Tour de France. Det kan ikke spores i det internasjonale sykkelforbundets (UCI) blodprøver.

Franske aviser spør seg nå om dette er årsaken til Lance Armstrongs fantastiske prestasjoner. Doping-ryktene har svirret kraftig rundt amerikaneren på grunn av hans mirakuløse forvandling fra kreftpasient til Tour de France-leder på under to år.

Øker utholdenheten

Ikke før var UCI kommet i gang med systematiske blodtester av rytterne, skal det ifølge avisa Libération ha dukket opp et nytt dopingmiddel som gjør testene avleggs.

- Det nye dopingmiddelet er et såkalt modifisert hemoglobin som kan sprøytes direkte inn i blodet, som ved en blodoverføring, sier legen Patrick Laure, spesialist på utholdenhetsfremmende stoffer.

Opprinnelig skal stoffet brukes når en pasient taper mye blod.

Poenget med å bruke modifisert hemoglobin, er at blodet kan ta opp mer oksygen enn vanlig. Dermed økes kroppens yteevne, og i syklisters tilfelle utholdenheten. Det spekuleres påom at dette er en av grunnene til at hastigheten har økt i de siste årene.

Usynlig

Siden stoffet ikke lenger inneholder røde blodlegemer, kan det gis til en person uavhengig av blodtype og inneholder ikke smittefarlige stoffer.

Stoffet er usynlig ved blodtester. UCI har satt grensen av røde blodlegemer til 50 prosent, men blodtestene i Tour de France blir avleggs fordi det nye stoffet ikke øker antallet røde blodlegemer - bare utholdenheten.

Patrick Laure mener modifisert hemoglobin har vært i bruk siden 1996.

  • Italieneren Salvatore Commesso vant gårsdagens etappe i Tour de France. Etappen var rittets lengste og hovedfeltet med Lance Armstrong tok det rolig i varmen.

Sammenlagtlederen Armstrong trillet i mål over 22 minutter bak vinneren, men beholder forspranget sitt på 7 minutter og 44 sekunder på Abraham Olano.