Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Usynlige Gomez skulle byttes ut - da slo han endelig til

- Jeg er veldig glad for at Löw hadde troen på meg.

Foto: AP Photo/Frank Augstein/NTB scanpix
Foto: AP Photo/Frank Augstein/NTB scanpix Vis mer

Tyskland - Portugal 1-0

DONETSK (Dagbladet): Miroslav Klose sto klar på sidelinja.

Mario Gomez, som knapt hadde truet det portugisiske målet i løpet av 70 minutter på banen, var trolig mannen som skulle ut.

Men fotball på høyeste nivå handler gjerne om små marginer - og heldigvis for Tyskland rakk de ikke å gjennomføre byttet før ballen plutselig lå i mål.

Målscorer? Mario Gomez, selvfølgelig.

Sami Khedira slo inn fra høyrekanten, ballen fikk litt ekstra høyde via en portugisisk rygg, og det var nok til at den gikk over hodet på Pepe og dalte perfekt på pannebrasken til den tyske målmaskinen. Han stanget ballen behersket utenfor rekkevidden til Portugal-keeper Rui Patricio og i mål.

Åtte minutter senere forlot Gomez banen til fordel for Klose. Men da var jobben gjort.

- Jeg er veldig, veldig glad for at treneren hadde troen på meg. Jeg har hatt en god følelse fra første dagen jeg kom hit. På den måten har jeg fått betale tilbake litt av den tilliten, sier Gomez ifølge UEFA.com

Scoringen var et hardt slag for Portugal, som fram til da hadde hatt god defensiv kontroll og nesten ikke sluppet Tyskland til en eneste sjanse.

Men den defensive taktikken trener Paolo Bento hadde lagt opp til ble ikke belønnet med poeng - og da vil nok kritikken i Portugal være nokså hørbar i morgen.

SKULLE UT: Miroslav Klose sto klar på sidelinja da Gomez fikk den ene sjansen han trengte. Åtte minutter seinere forlot han banen. Foto: AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
SKULLE UT: Miroslav Klose sto klar på sidelinja da Gomez fikk den ene sjansen han trengte. Åtte minutter seinere forlot han banen. Foto: AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Vis mer

Selv mener han det var manglende dyktighet foran mål som felte rødtrøyene.

- Vi tapte fordi vi ikke var effektive nok. Vi tapte ikke fordi vi var Tyskland underlegne, sier han.

Defensivt Portugal
Portugal var ikke interesserte i å styre kampen de første 45 minuttene, men lot Tyskland trille ball mens de selv la bakpå og ventet på kontringsmuligheter

Med hurtige spillere som Cristiano Ronaldo og Nani der framme kan man kanskje ikke klandre dem for den taktikken - men spesielt severdig var det ikke.

Tyskland var naturligvis klar over portugisernes kontringsstyrke og tok heller ikke de store sjansene offensivt, og dermed ble det langt fra noen minneverdig omgang på Arena Lviv.

Men av de få sjansene som ble skapt, hadde Portugal den desidert største:

Like før pause fikk Pepe stå helt alene da ballen ble headet ut på 10-11 meter etter corner. Midtstopperen la ballen til rette og skrudde den opp i krysstanga, før den ramlet ned på streken.

I motsetning til i VM i 2010 - der Manuel Neuer og Tyskland ble reddet av sløve dommere da Frank Lampards skudd var klart over streken - viste reprisene denne gang at ballen aldri var inne.

Tyskland hadde ikke all verden å by på offensivt, men stanget i lange perioder mot en kompakt portugisisk forsvarsmur. Det nærmeste de kom var da Mesut Özil slo hardt og flatt inn til Lukas Podolski inne i 16-meteren, men til tross for at den ferske Arsenal-spilleren sto ganske så alene, greide han ikke å presse skuddet under tverrliggeren.

Fram til det gjensto snaue 20 minutter så Portugal ut til å lykkes med å nøytralisere de tyske angrepsspillerne. Det ble for spedt, for statisk og enkelt å demme opp for - men en mann som Mario Gomez kan aldri avskrives.

Han trengte bare den ene sjansen han fikk, og dermed har Tyskland fått en perfekt start på mesterskapet og "Dødens gruppe". Portugal må på sin side slå Danmark kommende onsdag for å ha en fair sjanse på avansement. 

SÅ NÆR: Pepes skudd gikk i krysstanga og ned på streken før den spratt ut igjen. Foto: EPA/SRDJAN SUKI
SÅ NÆR: Pepes skudd gikk i krysstanga og ned på streken før den spratt ut igjen. Foto: EPA/SRDJAN SUKI Vis mer

- Det er veldig viktig å starte med en seier. I den første omgangen var vi det beste laget og hadde de største sjansene, selv om Pepe skjøt i tverrliggeren. I den andre omgangen ble det vanskeligere for oss. På slutten var vi heldige, men du trenger litt flaks for å vinne slike kamper, sier Philipp Lahm til UEFA.com

Portugal nær utlikning
De var på noen sporadiske visitter foran målet til Manuel Neuer på stillingen 0-0, blant annet hadde Jerome Boateng en gnistrende blokkering på et skudd fra Cristiano Ronaldo. Men det først etter å ha havnet under at de våget å angripe skikkelig, og da ble det til gjengjeld veldig farlig.

Innbytter Silvestre Varela fikk en gigantisk mulighet til å utlikne etter 88 minutter, da han fikk ballen på cirka åtte meter, men Phillip Lahm og Manuel Neuer greide i fellesskap å hindre scoring.
//

Portugal gjorde ingen forsøk på å styre matchen de første 45 minuttene, og lot Tyskland trille ball mens de selv lå bakpå og ventet på kontringsmuligheter.

Med hurtige spillere som Cristiano Ronaldo og Nani der framme kan man neppe klandre dem for den taktikken - men spesielt severdig var det ikke.

 

61-39

30 min: özil slår inn til podolski som får skyte fra 10-11 meter. legger seg bakpå og smeller den høyt over.

tyskland eier ballen totalt, portugal ligger stort sett med alle spillere på egen banehalvdel og forsøker å kontre -. uten nevnevedig hell.

45: pepe i tverrligger og ned på streken etter corner.
$(document).ready(function() { $.getJSON("http://live.dagbladet.no/fotballstudio/admin/em2012marg/data?jsoncallback=?", function(data){ console.log(data); }); }); // ]]>

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling