Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ut av Maiers skygge

I Hermann Maiers skadefravær er Stephan Eberharter alpintsirkuset fartskonge. 11 år etter VM-gullet i super G jager han OL-gull i samme disiplin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

21 år gammel suste Eberharter inn i verdenseliten. Østerrikeren vant VM-gull både i super G og kombinasjonen i Saalbach-Hinterglemm i 1991. Han ble spådd en lysende framtid. Mange regnet med at Eberharter skulle prege alpinsirkuset på 90-tallet.

Men slik gikk det ikke.

Eberharter ble rammet av skader og midt på 90-tallet ble han vraket fra Østerrikes a-landslag. Skuffelsen var stor. Eberharter tok to måneder helt fri før han bestemte seg for å gjøre det han kunne for å komme tilbake igjen for fullt.

I skyggen av Maier

Han fant etter hvert tilbake til den «gode følelsen» og kjørte seg inn igjen i blant de beste alpinistene etter å ha dominert europacupen i 1996-1997.

Men nå var det en annen østerriker - og ikke skadene - som sto i veien for at Eberharter skulle erobre tronen i fartsdisiplinene.

I 1998-OL tok han sølv i storslalåm etter Hermann Maier. Sist sesong ble han nummer to bak Maier hele 11 ganger! Også i utforcupen og i den totale verdenscupen ble han toer etter Maier.

Han likte dårlig merkelappen «den evige toer» og Eberharter er ikke den første til å beklage at Maier ble satt på sidelinja av en trafikkulykke denne sesongen.

Med Maier ute har nemlig 32 år gamle Eberharter tatt steget helt til topps. Mange trodde årets verdenscup skulle stå mellom Kjetil Aamodt og Lasse Kjus, men Eberharters superform har knust all spenning.

Tidligere i sesongen ble han den tredje alpinisten som klarte å gå til topps i utforklassikerne Val d'Isere, Val Gardena, Wengen og Kitzbühel i løpet av en sesong.

Skifamilie

De olympiske leker ble tidlig en viktig inspirasjon for alpinttalentet Eberharter. Som tilskuer på toppen av løypa filmet faren Franz Klammers berømte gull-løp fra OL i 1976. Det er en film Stephan har vært gjennom gang på gang.

Han fikk sine første ski da han var 4 år. To år seinere deltok han i sitt første renn og han viste straks sitt talent på det hvite underlaget. Stephan vokste opp i en skifamilie og startet etter hvert på en skiskole i Neustift. Og han ble tidlig klar på hva han skulle bli når han ble stor: verdensmester og OL-mester. VM-gull har han ganger to, men OL-gullet mangler. Det håper han å gjøre noe med denne vinteren.

Han var storfavoritt i utforkonkurransen, men som så mange andre favoritter i disse lekene så sviktet Eberharter da det gjaldt som mest. Han måtte ta til takke med bronse etter Fritz Strobl og Lasse Kjus.

- Etter utforrennet var jeg skuffet kanskje i to minutter. Så tenkte jeg at det er stort å vinne en medalje i OL. Veldig mange favoritter får ikke med seg noen ting i det hele tatt. Derfor var jeg fornøyd, tross alt, sier Eberharter.

I dag har han en ny gullsjanse når gutta kjører om super G-gullet. Mange mener Eberharter fortjener seieren. Og han vil gjerne utnytte sjansen nå når Maier ikke er med.

Den eneste som har slått Eberharter i super G i år er Fritz Strobl, løperen som lurte ham for seieren i utfor. Men gang på gang viser det seg at OL er noe annet enn verdenscup.

- Jeg har opparbeidet en enorm selvtillit etter den flotte sesongen jeg har hatt, men faren er selvsagt at man blir for sikker. Det har jeg vært veldig bevisst på, og hver eneste dag sier jeg til meg selv at jeg alltid kan bli slått, sier dagens storfavoritt i Snowbasin.

Dagens renn starter kl. 18.00.

FAVORITT: Østerrikes Stephan Eberharter sikter seg inn på gull i kveldens super G.
I SVEVET: Stephan Eberharter på vei mot OL-bronse 10. februar.
Hele Norges coronakart