Ut av tåkehavet til nytt gull

Bare Kowalczyk og Johaug kunne stille opp mot suverene Bjørgen.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det var ikke mange som fikk se det i tåkehavet i Holmenkollen, men man kunne så definitivt høre hva som foregikk da Marit Bjørgen kom først inn på skistadion med et uinntagelig forsprang ned til Justyna Kowalczyk og Therese Johaug.

Rognes-jenta paraderte inn til sitt andre VM-gull av to mulige da hun avgjorde fellesstarten med skibytte en snau kilometer før målgang.

- På skøytingen merket jeg at jeg hadde fabelaktige ski. Jeg ville være først ned mot stadion, gikk forbi Therese og fikk ei luke. Da var det bare å kjøre på. Utrolig moro at vi er to på pallen, sier Bjørgen til NRK.

Hennes to nærmeste rivaler hadde ingenting å svare med, og dermed måtte den polske verdenscuplederen ta til takke med sølv, mens Johaug tok sin andre individuelle VM-bronse.

Beskyldt for sperring Kowalczyk mente imidlertid at Johaug ødela gullsjansene hennes ved å sperre henne ikke bare én, to eller tre ganger, men fire ganger-

- Jeg prøvde å henge på Marit, men Johaug forsøkte å stoppe meg, sier Kowalczyk, men har likevel forståelse for at det ble slik det ble med to norske jenter i tetgruppa.

- Om vi hadde vært to polske jenter ville vi forsøkt å gjøre det samme, sier Kowalczyk.

Johaug hevder på sin side at det ikke var noe taktisk spill.

- Det var ikke meningen, hvis Justyna sier det, sier Johaug.

- Naken i smørebua Bjørgen hadde en personlig målsetning om ett VM-gull i Holmenkollen. Nå har hun to, er allerede VM-dronning og har fire soleklare gullsjanser igjen.

TO PÅ PALLEN: Bronsevinner Therese Johaug (t.h.) gratulerer gullvinner Marit Bjørgen.Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
TO PÅ PALLEN: Bronsevinner Therese Johaug (t.h.) gratulerer gullvinner Marit Bjørgen.Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet Vis mer

Mandag er det favorittøvelsen 10 kilometer klassisk, og har hun like gode ski som i dag, kan det bli moro å være norsk i nasjonalanlegget i åsen over Oslo. 30-åringen var særdeles fornøyd med grunnlaget  smører Perry Olsson og co hadde lagt i traileren på morgenkvisten.

- Jeg må takke gutta i bua. Jeg tror aldri jeg har hatt bedre ski, så det er nesten så jeg tar av meg klærne og går naken inn i smørebua, sier en glisende Bjørgen.

Nå er hun både regjerende verdensmester og olympisk mester på distansen.

- Jeg rangerer dette veldig høyt også. Det er vanskelig å rangere. Gull er gull, og det er moro. Jeg er veldig fornøyd med to gull av to mulige, sier Bjørgen.

- Opplevelse for livet Johaug strålte også etter bronsen i hennes første løp i mesterskapet, selv om hun gjorde et ærlig og herlig forsøk på å stikke fra Bjørgen og Kowalczyk i de siste motbakkene.

Det var ingen overraskelse at hun blandet seg inn i medaljestriden, men det var uansett godt å få bekreftelsen på at hun er i form.

- Det var en vanvittig opplevelse å gå her på hjemmebane. Når jeg gikk så bra og kroppen fungerte som den skulle, er jeg kjempefornøyd med løpet, sier bronsejenta til NRK.

- Med dette publikummet og den stemningen det var rundt løypa, ble dette en opplevelse for livet. Om jeg ikke så dem, hørte jeg dem ihvertfall, fortsetter Johaug.

Tøft for Steira og Kristoffersen Kristin Størmer Steira ble nummer ni - 1.16 bak lagvenninnen Bjørgen.

- Jeg er skuffet over egen plassering og eget løp, men vi har to jenter på pallen. Det var artig. En stor dag for laget, sier Tana-jenta til NRK.

TÅKEHAV: Det var ikke lett å se henne, men Marit Bjørgen krysset målstreken med trygg avstand ned til Justyna Kowalczyk.Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
TÅKEHAV: Det var ikke lett å se henne, men Marit Bjørgen krysset målstreken med trygg avstand ned til Justyna Kowalczyk.Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet Vis mer

Marthe Kristoffersen fikk det enda litt tyngre underveis, og måtte ta til takke med en litt skuffende 15.-plass nesten to minutter bak gullet.

- Jeg fightet det jeg hadde. Det gikk så fort på klassiskdelen at jeg rett og slett ikke hadde noen sjanse, sier Kristoffersen.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.